Beauty Starostlivosť o pleť

Typy pleti a prečo sa o pleť starať

Často sa stretávam s tým, že ženy majú zlé alebo žiadne návyky v starostlivosti o pleť. Prečo je dôležité sa o ňu starať? Pretože vekom stráca svoju elasticitu a schopnosť regenerácie sa spomaľuje. Čím je človek mladší, tým menej má potrebu sa o svoju pleť starať, pretože má dojem, že nič nepotrebuje. A čím neskôr začne, tým horšie mu to pleť môže neskôr oplatiť a jednak zvrátiť už vytvorené vrásky je ťažšie ak nie aj nemožné. Preto som sa rozhodla venovať na blogu priestor základnej starostlivosti o pleť. Než vám tu začnem písať, čo by mala základná starostlivosť obsahovať, mali by ste mať dobre zdiagnostikovanú svoju pleť.

V období vášho života sa stav pleti môže čiastočne meniť. Preto vám nemusí sedieť produkt, ktorý ste si kupovali 10 rokov dozadu aj keď super fungoval. Životospráva, strava, hormóny či životné prostredie ovplyvňujú stav pokožky. Aby ste sa vedeli čiastočne brániť, je dobré poznať svoj typ a na základe toho si vybrať správnu radu kozmetiky. Viete koľkokrát sa stretávam s tým, že žena so zmiešanou pleťou si myslí, že je mastná alebo naopak suchá? Potom používa nesprávne zameranú starostlivosť, nesedí jej make-up a vždy je na vine hádajte kto? Výrobok.

Verte mi, ale ja som dlho bola v rovnakej skupine žien, pretože som si myslela, že moja pleť je suchá. Keďže som v puberte mala problém s pozastavenou funkciou štítnej žľazy, čo spôsobuje vysušovanie pokožky, vnímala som sa ako suchokožec. Nepochopila som však, že geneticky moja pleť nie je a nikdy suchá nebola, bola len povrchovo presušená a dehydrovaná. Teraz už problém so štítnou nemám, hormóny sa mi upravili. Dlho som si však kupovala produkty na suchú pleť s výsledkom premasťovania, ktoré sa mi síce páčilo, ale nerozumela som tomu, prečo mi makeup nevydrží na pleti ani 4 hodiny. Jedného dňa som vďaka diskusii s partiou žien zbláznených do kozmetiky a vedomosťami presahujúcimi moje, prišla na to, že moja pokožka je vlastne zmiešaná a potvrdila mi to aj kozmetička. Takže ako prísť na to, akú pleť mám a nevyhadzovať tak peniaze na kozmetiku, čo nám nesedí?

TYP PLETI

Určuje koľko oleja – séba, naša pokožka produkuje. Z celého nášho tela je to práve tvár a pokožka hlavy, ktoré produkujú tohto nášmu telu prirodzeného oleja najviac. Tento olej je prirodzenou ochranou pokožky voči vonkajším vplyvom. Na zvýšenú produkciu tohto oleja má vplyv strava, hormonálne výkyvy (puberta) či rôzne zdravotné problémy. Na zníženie tejto tvorby má vplyv strava a liečivá.

Ako spoznať svoj typ pleti:
1. Umyte si tvár len čistou vodou, vysušte, nič na pleť nedávajte, nič nerobte a pozorujte svoje pleť
2. a) Počkajte hodinku, dve a opäť svoju pleť pozorujte (tu je dôležité byť v prirodzenom prostredí, čiže bez klímy, vzhlčovačov vzduchu atď. pretože to môže zmeniť výsledok)
b) Namiesto nič nerobenia a čakania hodinu, môžete použiť papierky na odsatie nadbytočného mazu. Ak tieto nemáte, rozdelte obyčajnú servítku na tenšiu a nalepte si ich na tvár. Podľa toho, ako sa budú správať, by vám malo ukázať typ pleti.

Mastná pleť bude mať okamžite po umytí pocit osvieženia s tým, že bude mať pocit, akoby na pleti ostal film. Po pár hodinách bude totálne lesklá, premastená a bude potrebovať odmasťovacie obrúsky na to, aby tento nadbytok mazu odstránila. V prípade testu s obrúskami, budú mastné všetky, ktoré ste si na tvár dali.
Suchá pleť bude okamžite po umytí a vysušení napnutá, po dlhšom čase bude pôsobiť mdlo, bez života, matno a drsne. Obrúsky na nej vôbec nebudú držať.
Zmiešaná pleť bude mať pravdepodobne rovnaký pocit okamžite po umytí ako aj po pár hodinách – napnutá a drsná na lícach s mastnou T-zónou. Obrúsky budú držať na čele, nose a brade, kde sa pretlačí trochu oleja. Obrúsky nebudú držať na lícach.
Normálna pleť bude v pohode 🙂
Pleť náchylná na citlivosť bude pravdepodobne krátko po umytí červená a bude cítiť istý diskomfort.

Avšak najlepšie pozorovanie urobíte na póroch, aké sú, či ich vidieť alebo vôbec. Vaše zistenie bude pre vás kľúčové pre nákup výrobkov starostlivosti o pleť. Krém je následne ten typ produktu, ktorý si určite vyberajte vzhľadom na váš typ pleti.

Mastná

Tento typ pleti je väčšinou najľahšie indikovateľný, pretože takáto pokožka je na celej tvári lesklá. Tento typ má väčšie viditeľné póry, pretože má zvýšenú produkciu mazu a často trpí na akné. Výhodou je, že vďaka mazu pomalšie starne a taktiež lepšie znáša slnečné žiarenie. Príliš hutné produkty sa na tejto pleti akoby len presúvajú a nevsiaknú sa.

Najväčšou chybou starostlivosti o mastnú pleť je jej presušovanie. Ľudia si myslia, že čím viac ju vysušia, tým menej sa bude mastiť. Avšak, ak žľazy raz majú nadmernú produkciu mazu, po presušení budú mať ešte väčšiu tendenciu pokožku premastiť. Treba si preto nájsť dobrú hydratačnú kozmetickú radu, ktorá dodá živiny do spodnej časti pokožky a doplní jej vodu. To, že sa pleť extrémne premasťuje môže byť sprievodný jav dehydratácie. Môže sa teda stať, že máte mastnú pleť a zároveň šupinky – trpíte nedostatkom vody. Čo sa týka make-upu, neexistuje produkt, ktorý by vás urobil matnou na celý deň. Make-up pre mastnú pleť má za úlohu absorbovať čo najviac mazu a nepreraziť ho na povrch. Preto sa vám po čase bude lesknúť čelo či iné partie na pleti, pretože make-up už stiahol čo mohol. Pre vás neexistuje iná cesta ako sa počas dňa prepudrovávať či odstávať nadbytočný maz. Žiaľ..

Suchá

Je preto suchá, lebo má zníženú produkciu mazových žliaz. Preto nemá viditeľné póry, lebo sú dosť stiahnuté. Je to matný typ pleti, s tenkou vrstvou pokožky, čiže je možné viac vidieť žilky, kruhy pod očami, začervenania a je náchylenjšia na ružovku. Má sklony k viditeľným vráskam a môže byť šupinatá či lišajová. Táto pleť môže pôsobiť drsne, šupinato. Suchú pleť spoznáte tak, že sa nebude lesknúť ani keby čo bolo, táto pleť je celý deň matná. Mladá suchá pleť je veľmi pekná, pretože netvorí akné a pôsobí dokonalo. Výhody však stráca starnutím, kedy starne skôr ako napríklad mastná pokožka.

Suchá pleť môže mať niekedy problém absorbovať kozmetické produkty, ktoré následne na tvári iba stoja.

Zmiešaná

Najčastejšie býva kombináciou normálnej a mastnej pleti. Znamená to, že T-zóna sa premasťuje, pričom zvyšok tváre nemá žiadne výrazné defekty a funguje normálne. Môže mať akné, šupinky či inú kombináciou problémov. Tento typ sa vyskytuje u žien najšastejšie, avšak je aj náročnejší na starostlivosť.

Ak máte napríklad líca suché ale mastnú T-zónu, je dobré používať lokálne dva rôzne produkty: na líca niečo na suchú pleť, na T-zónu niečo na mastnú. Keďže pleť pracuje samostatne je veľmi ťažké jej nájsť produkty, ktoré jej sedia dokonalo.

Normálna

Bravo, ak patríte do tejto kategórie ste žena šťasteny 🙂 normálna pleť sa nevyznačuje ničím zvláštnym, pretože funguje tak, ako má. Je to typ pokožky, ktoré majú bábätká a dorast. V puberte sa vďaka hormónom väčšinou zmení a naberie na seba vlastnosti typické pre inú pleť. Je čistá, bez výrazných pórov či akné (občasná vyrážka najmä v čase ženských dní sa neráta), bez fľakov a iných defektov. Nie je matná ani veľmi lesklá, na dotyk skôr zamatová. Tieto plete vždy veľmi obdivujem, pretože ich majiteľky vyzerajú krásne aj bez makeu-pu a nalíčené snáď asi ešte krajšie.

Normálna pleť nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, dôležité je sa zamerať na dostatočnú hydratáciu a s pribúdajúcim vekom dosádzať anti-aging produkty.

STAV PLETI

Citlivá či dehydrovaná pokožka nie je ďalší typ pleti, ale stav. Čiže každá z typov pletí môže byť citlivá a dehydrovaná (áno, aj mastná pleť).  Stav je niečo aktuálne a konkrétne, pleť reaguje na nejaké zmeny, zlú starostlivosť, životospávu, hormonálne výkyvy. Dobrou správou je, že stav nie je trvalý a je možné ho správnymi krokmi zmeniť. Stav pleti je ideálne riešiť sérom, ampulkami, essenciou – produktom, ktorý je napumpovaný aktívnymi látkami a má ľahkú textúru.

Citlivá pleť

Dôvodov, prečo pleť alebo celkovo koža na niečo scitlivela môže byť niekoľko. Môžu za tým stáť nevhodné prípravky pre daný pleti, abrazívne prostriedky na čistenie pleti, dlhodobé používanie výrobkov s alkoholom, životné prostredie (prašné, extrémna zima či teplo), zlá životospráva. Citlivá pleť už potom často reaguje zle na čokoľvek a môže vyústiť do alergických reakcií na akékoľvek látky v kozmetike. Takáto pleť býva červená, podráždená, môže mať šupinky či viditeľné žilky. To znamená, že s ňou treba narábať ako v bavlnke, nerobiť extrémne často peelingy (ak vôbec tak nie abrazívne), nedrhnúť ju, jemne ju čistiť. Citlivá pleť býva najčastejšie suchá.

Pri citlivej pleti platí menej produktov je viac, zamerajte sa na produkty bez vysušujúcich alkoholov a parfumácie.

Dehydrovaná pleť

Je rovnako ako citlivá stav pleti, pretože aj mastná či zmiešaná pleť môže trpieť na nedostatok vlahy. Prečo? Pretože telo denne spotrebuje vodu, ktorú distribuje do rôznych častí a buniek. Ak pijete málo (vody, nie vína či pivka:), je logické, že telo zásobí najprv najdôležitejšie orgány, ktoré vodu vyžadujú a na pokožku už tak nemusí vyjsť. Zlé nastavené produkty na pleť môžu tiež viesť k nedostatku vody v pokožke. Pleť by sme mali hydratovať najmä sérami, ktoré prechádzajú do spodných vrstiev kože. Povedala by som, že spoliehať sa na samotný hydratačný krém je v tomto prípade málo. Veľmi často si ľudia myslia, že majú pleť suchú, pritom sú len dehydrovaní.

Problematická pleť

Sa najčastejšie označuje za aknóznu. Aknózna pleť si však vyžaduje riadnu liečbu nastavenú od dermatoligičky, ktorá často obsahuje antibiotické prípravky. Ak teda mávate sem-tam vyrážky rozhádzané po pleti, problém bude asi niekde inde, ale vaša pleť nebude aknózna. Táto pokožka totiž skutočne trpí na silné akné roznesené najčastejšie celoplošne po tvári. Dôvodov môže byť teda opäť niekoľko pričom s problematickou pleťou sa stretávame najmä v puberte, kedy sa začne prejavovať približne v 15-tom roku života a mizne v 20-tom. Stáva sa, že akné pretrváva až do 30-tky či ostáva s majiteľom do konca života. Moje video, ako som sa zbavila akné, nájdete tu.

Zrelá pleť

Toto je čisto marketingový výmysel. Čo to je zrelá pleť? Po 30tke? Po 50tke? Po 70ke?! Vek je len číslo a pri starostlivosti sa treba riadiť aktuálnym stavom a nie či niekto našu pleť označil za zrelú.. och..

Podobné články

15 komentárov

  1. hovorí:

    Skvělý článek, hodně užitečný 🙂 Já mám spíše mastnou pleť, takže pravidelně hydratuji krémy 🙂

    1. Drew hovorí:

      Ďakujem! To je super, lebo veľa žien s mastnou ju skôr presušuje 🙂

  2. hovorí:

    Ja mám tak super pleť, že mám zmiešanú v zime zmiešanú so šupinami a ešte plus citlivú 😀 a donedávna som mala aj aknóznu (len dúfam, že sa to už nevráti) jednoducho čistá radosť 😀
    LIFE IN PICTURES BY LU

    1. Drew hovorí:

      to máš také podobné mne, treba skutočne veľa hydratovať ale skôr produktami ako čistenie, sérum, krém by mal ľahší ale hydratačný 🙂

  3. hovorí:

    Ahoj, ja nemám normálnu pleť, ale suchú, opakujem to asi v každom videu. Katka zo Zrkadielka

  4. […] Všetko však začína poznaním svojho typu pleti, od ktorého sa odzrkadľuje to, aké produkty budete na seba používať. Než urobíte akýkoľvek nákup produktov, odporúčam prečítať si môj článok ako spoznať svoj typ pleti. […]

  5. Sasa hovorí:

    Super clanok. Presne som sa nasla v zmiesanej pleti a s nou je to ozaj dakedy fuska.

  6. Adela hovorí:

    Ahoj Drew, super clanok – dakujem. Konecne som to presne pochopila. Moja kozmeticka stale tvrdi, ze mam plet mastnu – doverovala som jej a aj pouzivam pripravky od nej, ale stale som mala pochybnosti prave kvoli tym supinkam. Takze si mi tymto clankom super pomohla 🙂 dakujem

    1. Drew hovorí:

      To mám radoť 🙂 Takže budeš mastná len dehydrovaná, či? 🙂

  7. […] ale takýto typ pleti neexistuje ? Aby som nepredlžovala tento článok, odkážem vás na ten o typoch pletí, kde to máte krásne vysvetlené. V skratke, mastná či suchá pleť je typ pleti a ak mastná […]

  8. zuzu hovorí:

    JA MAM TAKTIEZ MASTNU PLET A SNAZIM SA JU HYDRATOVAT CO TO IDE, TERAZ JU CISTIM AJ HYDRATUJEM V JEDNOM KROKU A TO STACIL LEN HYDROLAT – PRIRODNA KVETOVA VODA BIO-BACHOVKY SALVIA 😉

  9. […] 1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – 9.Olej […]

  10. […] 1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – 9.Olej […]

  11. […] 1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Ampula – 7.Sérum – 8.Očný krém – 9.Krém – 10.Olej […]

  12. […] 1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – 9.Olej […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.