Beauty SPF Starostlivosť o pleť

STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ: Krém

1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – 9.Olej

Keď sa povie starostlivosť o pleť, mnohé ženy si pod tým automaticky predstavia IBA krém. Nuž dlho sa malo za to, že ak chcete bojovať so starnutím a dehydratáciou, krém je to jediné, čo spasí vašu pleť. Je to však omyl. Dalo by sa povedať, že najdôležitejšia funkcia krému je chrániť a (pomáhať:) udržiavať hydratáciu. Väčšina látok z krému totiž do hlbších vrstiev pokožky neprejde a preto pôsobí iba na povrchu ako bariéra. Krém vďaka svojej konzistencii ide na pleť ako posledný produkt.

Angličtina v kozmetickom ponímaní rozlišuje 2 termíny: hydrataion (hydratácia), ktorej úlohou je priniesť vodu do pokožky a moisture (vlhkosť) ktorá má za úlohu túto vodu v pokožke uzamknúť, aby sa nevyparovala. Môže to slúžiť ako pomôcka pri výbere krému pre chápanie, čo vlastne robí. Niekedy aj samotní výrobcovia nazvú produkt hydratačný aj keď sa jedná skôr o ochranný..akoby nám to už takto nerobili ťažšie, nie? 🙂 Funkciu krému zastávajú zložky, ktoré ho tvoria. Ak ich poznáte a chápete, ako pracujú, mali by ste si vedieť iba na základe týchto zložiek vybrať krém práve pre vašu pleť. Rozdeľujú sa do troch kategórii:

  1. HUMEKTANTY – Zvlhčovače

Pôsobia na povrchu pokožky, priťahujú vodu buď z ovzdušia alebo z pokožky – preto tieto produkty väčšinou kombinujú okluzívne zložky. Samotný humektant sa veľmi neodporúča používať počas suchých zimných mesiacov ale skôr v lete a na deň.

Čo sú humektanty: Glycerin, pantenol, kyselina hyalurónová, urea, aloe vera, kolagén, med, propylene glycol, sodium lactate, sodium PCA, ammonium lactate, sorbitol, AHA kyseliny..

2. OKLUZANTY – Udržiavače, uzamkýnače, prikrývače

Udržujú vodu v pokožke aby sa nevyparovala, preto je dobré ak je pleť pred aplikáciou tohto produktu navlhčená, sú hutnejšie a ťažšie. Odporúčajú sa používať v zime a na večer.

Čo sú okluzanty: Kakaové maslo, včelí vosk, olivový olej, zinc oxide, vazelína, lanolín, mierálny olej, parafín, SKVALÉN, silikónové deriváty..

3. EMOLIENTY – Zvláčňovače, premasťovače, vyživovače

Emolient je niečo ako balzám, spôsobuje príjemný pocit na pleti a udáva akú bude mať výsledný produkt konzistenciu. Čím viac emolientných zložiek, tým viac je produkt hutnejší, ak je ich málo je to typický lotion – ľahučké mliečko.

Čo sú emolienty: Ricínový olej, rastlinné oleje: jojobový, arganový, šípkový, mandľový, kokosový, marulový, avokádový; maslá: shea, kakaové, bambucké; ceramidy, isopropyl isostearát, propylén glykol, octyl stearát..

DENNÝ KRÉM

Čo by mal obsahovať? Naša koža sa skladá z aminokyselín, ceramidov a cholesterolu. Preto je pre pokožku skvelé ak jej tieto látky dodáte aj topicky. V kréme hľadajte čokoľvek zo zoznamu humektantov, okluzantov a emolientov a môže kombinovať aj aktívne látky ako vitamín C či iné antioxidanty. Tieto budú síce silnejšie vo forme séra, ale ak chcete úsporný kozmetický režim, zvoľte 2 v 1. Ak má byť krém naozaj dobrý, hľadajte tieto zložky na horných priečkach INCI listu ešte pred konzervantom (najčastejšie phenoxyethanol). Na čítanie kozmetických obalov odporúčam článok od Happy new skin a Zrkadielka.

Ráno by ste rozhodne mali používať ochranný faktor. Prečo sa dozviete v mojom videu Všetko o SPF. Hľadajte si preto krém, ktorý už faktor obsahuje alebo SPF pridajte na krém v nejakej inej forme. Ochranný faktor musí ísť na tvár ako posledná zložka rannej rutiny.

Esenciálne oleje a parfémy by som odporúčala obísť, okrem toho, že môžu pokožku iritovať, nemajú pre ňu žiaden osoh.

Krémy pre citlivú pleť sú vhodné pre každú pleť, pretože sú dobre naformulované a takmer vždy sú bez parfumu. Pamätajte, že citlivá pleť nie je TYP ale STAV pleti. Viac v mojom článku Ako spoznať svoj typ pleti.

NOČNÝ KRÉM

Čo by mal obsahovať? V noci sa pokožka regeneruje, takže nočný krém môže byť výživnejší, upokojujúci, hutnejší, prípadne s obsahom aktívnej látky. Dobré sú nočné krémy s kolagénom. Ak chcete pokožku upokojiť, máte citlivú a podráždenú pleť, cica krémy budú práve pre vás. Z aktívnych látok môžete siahnuť aj po kréme s vitamínom C ak má vyššiu koncentráciu (cca 20%), koncentrácie okolo 10% používate radšej na deň. A samozrejme, ak chcete mať pleť čo najdlhšie mladú, rozhodne zaraďte do večernej rutiny krémy s vitamínom A (retinolmi, retinoidmi, tretinoín). K retinolom sa nebudem podrobnejšie vypisovať, iba pripomeniem, že ak ste doposiaľ žiaden krém so silnejšou koncentráciou nepoužívali, pridávajte ho do rutiny postupne. Tretinón zo začiatku používať 1x týždenne, po mesiaci skúste 2x. Ten ani nemusíte používať každý večer, pretože v pleti ešte účinkuje deň-dva. Ak to budete hneď zo začiatku preháňať, môžu sa dostaviť negatívne účinky v podobe šupiniek. Nezabudnite ráno používať SPF! Vitamín A stráca pri UV žiarení účinok a tak by ste večer retinolové krémy používali úplne zbytočne. Ak sa chcete o tomto kozmetickom zázraku dozvedieť viac, odporúčam článok od Aestheholic Veľký prehľad retinolov.

Okrem krémov môžete večer používať aj olej, či už samotný alebo ako bonusovú látku. Môže ísť pred alebo po kréme záleží, ako vám to sadne, i keď najčastejšie sa skloňuje aplikovať olej ako posledný, kvôli väčším molekulám než má krém. Olej sa tiež drží viac na povrchu pokožky a chráni ju pred stratou vody a sú plné antioxidantov. Je skôr na večer i keď suchá pleť olej môže v zimných mesiacov používať aj na deň. Olej veľmi dobre funguje, ak ho dáte na navlhčenú pleť.

KTORÉ ZNAČKY?

Nižšie vám vypíšem značky, ktoré sú často odporúčané a obľúbené. Vypísala som celkové rady, kde nájdete príjemné neparfumované zloženia, väčšinou tieto značky majú aj SPF verzie krémov, denné a nočné krémy či krémy pre mastnú, suchú a normálnu pleť. Výber je už len na vás a čo vám bude najlepšie sedieť 🙂

CeraVe – neparfumované a dobré zloženia, zo značky odporúčam vyskúšať aj iné produkty ako krémy, aj starostlivosť o telo
Uriage – hypoalergénna, nekomodegénna, neobsahuje parabény a minimum konzervačných látok. Čokoľvek, čo som od značky vyskúšala mi perfektne sadlo, rozhodne odporúčam 🙂
Bioderma – odporúčam pozrieť neparfumované rady ako Cicabio, Sensibio, Atoderm, Photoderm
La Roche-Posay – má asi najlepšiu radu Toleriane a Cicaplast
Ziaja MED, Sun
Hada Labo – japonská značka, ktorá pracuje s niekoľkými molekulami kyseliny hyalurónovej a je skutočne pre všetkých: dehydrovaných, citlivých, mastných, suchých.. domyslite si 🙂 Hada Labo Gokujyun Hyaluronic Lotion je veľmi ľahký krém, ktorý môže mastnej pleti stačiť aj ako samotný, suchá pleť ho môže použiť ešte pred hutnejším krémom.

Iné konkrétne krémy, ktoré sú chválené a dobré:
Embryolisse – Lait Creme Concentre
MIXA Pro-Tolerance
Kiehl’s – Ultra Facial Cream
Alcina – Pre-aging krém (plný emolientov, no obsahuje aj parfum)
Benton – Snail bee high content lotion (výborný ľahký krém, skvelé zloženie)
Belif – The True Cream Aqua Bomb

Rozhodne vám odporúčam obzrieť sa aj po kórejských a japonských značkách. Fungujú opačne ako mnohé naše a západné značky, pretože najlepšie látky sa v produktoch nachádzajú na prvých priečkach a kombinujú neskutočný mix dobrých látok. O kórejskej kozmetike som už tiež písala veľa, ak si chcete počítať, klik tu.

Podobné články

4 komentáre

  1. […] – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – […]

  2. […] alebo vôbec. Vaše zistenie bude pre vás kľúčové pre nákup výrobkov starostlivosti o pleť. Krém je následne ten typ produktu, ktorý si určite vyberajte vzhľadom na váš typ […]

  3. […] KRÉM/LOTION– podľa typu vašej pleti, tento by nemal obsahovať faktor, mal by hydratovať a vyživovať, rovnaký môžete používať aj na noc. Je potrebný ako posledný krok, aby v pleti uzamkol všetky predošlé kroky. – v zime pokojne nejaký hutnejší, výžívnejší.– pre lepšiu hydratáciu ho môžete dávať na nalhčenú pleť. […]

  4. […] 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.