Beauty Starostlivosť o pleť

Je očný krém potrebný?

1.Zistiť svoj typ pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – 9.Olej

Očné krémy budú neustále v rozstreli názorov, či sú potrebné alebo nepotrebné. Niektoré ženy naň nedajú dopustiť, iné po použití špecifického produktu na oči nevidia žiadne zmeny. Tak ako to teda je?

V čom je pokožka očí odlišná od tej na tvári, krku, dekolte či inde na našom tele? Nuž koža je jednotný orgán a skutočný rozdiel tvorí iba hrúbka. Pokožka v očnej oblasti je totiž tenšia, preto je citlivejšia, náchylnejšia na dehydratáciu, vrásky či viditeľnosť tmavých kruhov. Preto je to väčšinou aj prvá oblasť, ktorá na tvári ukáže vek.

Dôvody prečo očný krém naozaj nepotrebujete:

  • bežné očné krémy obsahujú to isté, čo krémy na tvár. Ak by ste si porovnali zloženie hydratačného krému na tvár a hydratačného očného krému od tej istej značky, pravdepodobne zistíte, že toto zloženie je rovnaké. Rozdiel môže byť v tom, že do očného krému výrobca nedá parfumované zložky, pretože riziko podráždenia je v blízkosti očí väčšie. Ak máte doma neparfumovanú kozmetiku, nie je dôvod na kúpu ďalšieho produktu.
  • pod oči dobre fungujú akékoľvek účinné látky, ktoré sú prospešné aj na tvár a majú preukázateľné účinky.
  • séra, krémy či oleje by ste si mali vklepávať na očnicovú kosť, čím očné okolie vyživujete a hydratujete.

Ako používať očný krém

Produkty špecializované na oči a celkovo čokoľvek, čo chcete aby fungovalo pre vaše očné okolie, aplikujte v malých množstvách na očnicový oblúk (kosť pod okom a kosť, na ktorej je obočie). Očné okolie si látky z daného produktu stiahne a spracuje. Ak nanesiete príliš veľa produktu do blízkosti očí, môže vás iritovať a môžete slziť. Na aplikáciu používajte prstenník, pretože zo všetkých prstov vyvíja najmenší tlak.

Pokožka v 20-tych či 30-tych rokoch života ešte nepotrebuje príliš hutné očné krémy, tie naopak na tenkej a jemnej koži môžu spôsobovať mílie. Čím pokožka viac starne, môže si dovoliť hutnejšiu konzistenciu.

Očné krémy sú všeobecne odporúčané na ranné používanie – na zmiernenie kruhov pod očami, zjemnenie opuchov a hydratáciu pred líčením. Večer sa odporúčajú očné krémy s obsahom vitamínu A. Rozhodne na noc nepoužívajte očné krémy na báze vody, pretože sa ráno môžete zobudiť s vačkami pod očami. Ak by ste pred spaním plakali, ráno sa iste zobudíte s opuchmi a to je presne to, čo robí voda v okolí očí večer. Ráno môžete opuchy zmierniť prikladaním studených predmetov do očného okolia – kocka ľadu v servítke, lyžička, chladivé očné masky..

Na tmavé kruhy a opuchy

Možno táto informácia bude pre mnohých šokujúca (mňa vrátane), no ŽIADEN očný krém nedokáže bojovať s tmavými kruhmi pod očami. ČOŽE?! Ale veď mne kofeínové sérum od The Ordinary tak fungovalo! Hrúbku kože máme totiž danú geneticky a tí, čo ju majú tenšiu, budú mať žiaľ kruhy pod očami viditeľné stále. Ak máte tmavé kruhy, vačky či opuchy dedičné, žiaden kozmetický produkt vám žiaľ nepomôže. Dobrou správou však je, že v dnešnej dobe sa tieto problémy dajú odstrániť na estetickej dermatológii.

Čo môže spôsobovať tmavé kruhy pod očami:

  • nepoužívanie SPF
  • nevyspatosť
  • únava
  • fajčenie
  • alergie
  • dedičnosť

Aktívne látky:

  • vitamín C je veľmi dobrý na tmavé kruhy pod očami
  • niacinamide tiež dokáže redukovať tmavé škvrny, fľaky
  • kofeín pomáha redukovať opuchy

Zjemniť vzhľad tmavých kruhov pod očami je beh na dlhú trať a môže to trvať až 6 mesiacov. Preto majte so svojim produktom trpezlivosť a nevyhadzujte ho po prvom mesiaci do koša ako neúspech.

Avon Anew Clinical Vypínací krém na očné okolie proti kruhom pod očami
Revolution Skincare 5% Caffeine solution + Hyaluronic Acid

Na hydratáciu a vrásky

Vrásky v očnom okolí nemusia vznikať iba z mimiky. Je za tým vystavovanie sa UV žiareniu, prirodzené starnutie, nešetrné odličovanie či iné manuálne poškodzovanie pokožky v oblasti očí. Všeobecne je však potrebné očné okolie neustále hydratovať. Či na to chcete mať špecifický produkt, je len na vás 🙂

Aktívne látky:

  • kyselina hyalúronová známa látka, ktorá veľmi pomáha k hydratácii
  • ceramidy udržiavajú vodu v pokožke a tiež hydratujú
  • retinol je zatiaľ najúčinnejšou látkou v spomalení tvorby vrások
  • vitamín C podporuje tvorbu kolagénu
  • peptidy vyživujú a podporujú tvorbu kolagénu
Cremorlab Hydra intense eye cream

Lifting alebo na vypnutie očného okolia

Dobre naformulované liftingové očné krémy sú zatiaľ jediné, kde vidím okamžité výsledky. Žiaľ, nebola som schopná zistiť, ktorá látka v zložení dokáže povädnutú pokožku zmraziť a vypnúť ju. Tento typ krémov je vhodný na denné používanie ako podklad pod make-up, keďže vám krásne vypne kontúry očí. Majú v sebe aj hydratačné zložky, čo je plus. Zatiaľ som tento efekt zaznamenala iba pri týchto dvoch – Ericson Laboratorie Bioptic Mikrokolagénový očný lifting a Wellneo Instant lifting serum. Pri Bioptic je písané, že mikro-kolagén v zložení vypína pokožku a zjemňuje vrásky. Wellneo obsahuje napríklad akáciu senegalskú, riasy, vitamín E či fermentované zložky acacia, ktoré sú patentované ako Easyliance® 2.0.

Aký je teda záver?

Očný krém je rozhodne na uvážení každého, či ho na svojej kozmetickej poličke potrebuje, alebo nie. Čo je v podstate dobrá správa 🙂 Ak nechcete do kozmetiky veľa investovať, tak ho pokojne vynechajte a aplikujte na očnicový oblúk svoju bežnú kozmetiku. Ak neveríte len tak hocičomu a prisaháte na účinnosť očných krémov, môžete doň investovať.

Ak sa neviete rozhodnúť, čo vlastne vaše očné okolie potrebuje, pozrite si produkty, ktoré zasahujú viac problémov naraz. Dobrým príkladom sú tieto dva očné krémy Leorex, na ktoré som dávnejšie robila recenziu. Obidva majú ľahkú gélovú textúru, hydratujú, zjemňujú vrásky, zlepšujú opuchy pod očami, čierne kruhy a jemne vypínajú oblasť očí.

Leorex Očný gél so zlatom
Leorex Liftingový Hydratačný Očný gél

Podobné články

3 komentáre

  1. jankabianka hovorí:

    Drew úplne súhlasím. Už som niekde čítala, že tie očné krémy sú skôr taký marketing. Ja som bola bez očného krému asi rok, dávala som si tam hociaký krém alebo šípkový olej a stačilo to. No mám rada Dulciu Kofeínový krém, ten je super a teraz mám krém Eucerin lebo som ho dostala.

  2. […] pleti – 2.Odličovanie – 3.Čistenie – 4.Tonizácia – 5.Essence – 6.Sérum – 7.Očný krém – 8.Krém – […]

  3. […] OČNÝ KRÉM– je produktom, ktorý v kórejskej rutine nájdete vždy. Zvláčňuje a hydratuje očné okolie. – aj keď niektorí (vrátane mňa) považujú očné krémy za predražené klasické krémy na tvár, je pravda, že mnohé očné sú zamerané viac na redukciu opuchov, kruhov po očami atď. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.