Beauty Recenzie Starostlivosť o pleť

Geek&Gorgeous..keď značka šliape The Ordinary na päty

Po tom, čo The Ordinary trhlo svetový záujem o skincare a ich produkty idú do dnes na dračku, bolo len otázkou času, kedy sa na svetlo sveta dostanú podobné, tak trochu inšpirujúce sa úspechom The Ordinary. Otázne však je, ktoré z týchto napodobenín sú lepšie alebo horšie ako originál? A jedná sa vôbec o napodobeniny?

Filozofia The Ordinary spočíva v jednozložkových produktoch. Stavajú na tom, čo je dobré a účinné a často nekombinujú viac ako 2 aktívne látky v jednom produkte. Maďarská značka Geek&Gorgeous vychádza z podobného konceptu, no predsa robia veci inak..a farebnejšie 🙂

Nebyť recenzie od Zuzany Závodskej aka Aestheholic, asi by len málokto z nás o tejto výnimočnej značke vedel. Značka vo svojich produktoch maximalizuje to, čo je pre pokožku prospešné a minimalizuje všetko ostatné. Koncentráciu aktívnych látok transparentne označuje. Produkty Geek&Gorgeous sú bez parfumácii, farbív, vysušujúcich typov alkoholu, parabénov, síranov či minerálnych olejov.

Sérum

C-GLOW

Čo to je: Sérum s vitamínom C na rozjasnenie pleti a ochranu pred vonkajšími vplyvmi.
Ako sa používa: Po čistení a tonizácii pred krémom. Ideálne na ranné používanie.
Typ pleti: všetky typy pleti okrem citlivej
Cena: 10,50€/30ml
Čo obsahuje: kyselinu askorbovú 15%, kyselinu ferulovú, vitamín E. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: WaterAscorbic AcidDimethyl IsosorbideButylene GlycolPEG/​PPG/​Polybutylene Glycol-8/​5/​3 GlycerinFerulic AcidTocopherol,PhenoxyethanolEthylhexylglycerinSodium Hydroxide

Môj názor: Moja pleť je zmiešaná a tento produkt mi skvelo vyhovuje. Rýchlo sa vstrebe, pleť neirituje, koncentrácia čistého vitamínu C je štedrá. Kyselina askorbová je klinicky overená aktívna látka, ktorá pleť prejasňuje, chráni ju pred vonkajšími vplyvmi, zmierňuje hyperpigmentáciu. Preto ho odporúčam na ranné používanie. Osobne ma nebaví chodiť kvôli jednému produktu do chladničky, takže to vždy robím tak, že si z neho odlejem do menšej nádobky, tú mám v pracovni pri všetkej skincare a v chladničke mám veľké balenie. Geek&Gorgeous dokonca má aj takúto menšiu nádobku v ponuke. Tento produkt je vždy robený čerstvo na objednávku a je preto potrebné ho držať v chladničke, aby sa predišlo oxidácii.

B-BOMB

Čo to je: Sérum s 10% niacinamidom (známy ako vitamín B3). Obsahuje tiež zinok PCA a sarkozín, ktorý pomáha zmiešanej pokožke riešiť nedokonalosti ako sú zväčšené póry, zvýšená produkcia mazu a stopy po vyrážkach.
Ako sa používa: Po čistení a tonizácii pred krémom, večer alebo ráno. Je vhodný na samostatné používanie ako aj na miešanie s inými produktmi napr. krémom či kyselinou hyaluronovou. Nemiešajte ho s čistými kyselinami alebo s čistým vitamínom C.
Typ pleti: všetky typy pleti, ideálne pre zmiešanú, mastnú pleť
Cena: 8,50€/30ml
Čo obsahuje: Niacinamid 10%, zinok PCA, sarkozín. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Aqua (Water)NiacinamideButylene GlycolGlycereth-26Zinc PcaSarcosinePropanediolPentylene GlycolXanthan Gum,EthylhexylglycerinPhenoxyethanol

Môj názor: Sérum je ľahké, hydratačné, dobre sa vpije, vôbec nemá lepivú textúru a tešiť sa z neho bude zmiešaná a mastná pleť, ktorým hutnejší niacinamid napríklad od The Ordinary nesadol. Niacinamid prejasňuje, hydratuje, upokojuje. Zinok je antibakteriálny, reguluje tvorbu mazu, pomáha hojiť akné a zápaly. Sarkozín normalizuje produkciu kožného mazu.

aPAD

Čo to je: Derivát kyseliny azelaovej na báze vody, ktorý pomáha vyrovnávať tón pleti, normalizuje produkciu mazu a pokožku upokojuje.
Ako sa používa: Po čistení a tonizácii pred krémom, večer alebo ráno.
Typ pleti: všetky typy pleti vrátane citlivej
Cena: 10,50€/30ml
Čo obsahuje: Azeloyl diglycinát draselný 6% (derivát kyseliny azealovej), alantoín (upokojuje), glycerín. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: WaterPotassium Azeloyl DiglycinatePropanediolGlycerinMethyl-Gluceth 20AllantoinHydroxyethylcelluloseXanthan GumCitric AcidEthylhexylglycerinPhenoxyethanol

Môj názor: Kyselina azealová má tak trochu vlastnosti BHA a AHA kyselín. Okrem toho, že si vie poradiť s podráždenou citlivou pleťou, pomáha regulovať tvorbu kožných buniek, tie sa potom na seba tak nevrstvia a neupchávajú póry. Pomáha zmierňovať hyperpigmentácie, reguluje tvorbu mazu a dokonca sa zistili aj pozitívne výsledky pred starnutím kože. Niektorí dermatológovia tvrdia, že kyselina azelaová je účinnejšia než retinoidy. G&G využíva derivát kyseliny azealovej novej generácie – Azeloyl diglycinát draselný, ktorý je rozpustný vo vode, čo vo finále vytvára ľahké zloženie. Skúšala som kedysi túto látku od The Ordinary, no nie úplne mi vyhovovala konzistencia. Toto sérum má ľahkú gélovú konzistenciu a veľmi rýchlo sa vstrebáva. Už mám z nej druhé balenie a rozhodne s ňou nekončím 🙂

HA 5 LIGHT

Čo to je: Hydratačné sérum s nie jednou, ale 5 formami kyseliny hyalurónovej!
Ako sa používa: Po čistení a tonizácii pred krémom, večer alebo ráno. Môže sa miešať s krémom. Sérum s kyselinou hyaluronou odporúčam aplikovať na navlhčenú pleť.
Typ pleti: všetky typy pleti, ideálne pre zmiešanú, mastnú pleť
Cena: 8,50€/30ml
Čo obsahuje: Hyaluronát sodný (krížovž polymér – Zosieťovaná kyselina hyalurónová novej generácie), extrakt z huby Tremella Fuciformis (viaže vodu), Hydrolyzovaná kyselina hyalúronová (menšia molekulárna hmotnosť), panthenol. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Aqua (Water)GlycerinPEG/​PPG/​Polybutylene Glycol-8/​5/​3 Glycerin, Sodium Hyaluronate CrosspolymerSodium HyaluronateTremella Fuciformis (Mushroom) ExtractHydrolyzed Hyaluronic AcidPanthenolTocopherolCarbomerPropanediolPentylene GlycolSodium HydroxideEthylhexylglycerinPhenoxyethanol

Môj názor: Kyselina hyalúronová v čistej forme je veľmi tuhý gél, lepkavý, je to pevná látka, ktorú keby sme rezali, pripomínalo by to veľmi tuhú huspeninu. Logicky, mnohé séra s jej obsahom sú lepivejšie a hutnejšie. Ak sú príliš riedke, môže to znamenať to, že HA je v produkte zriedená a pocit hydratácie spôsobujú iné látky v zložení a nie samotná hyaluronka. Práve preto je vítané, ak značka naformuluje sérum s HA, kde vie využiť túto látku v rôznej molekulárnej hmotnosti, čo zabezpečí hydratáciu skrz všetky vrstvy kože bez toho, aby textúra produktu bola príliš hutná a lepivá. A takéto sérum vie veľmi potešiť zmiešanú a mastnú pleť, ktorá potrebuje tiež hydratovať, no bez pocitu zaťaženia. Toto sérum je tak ľahké a riedke, že sa vstrebe do pár sekúnd! Ja som z neho nadšená, dá sa veľmi dobre zaradiť do rannej či večernej rutiny aj s inými sérami. Nežmolkuje, nezaťažuje. Pre mňa je to spolu s Hada Labo najlepšie sérum s kyselinou hyaluronovou, aké som kedy vyskúšala 🙂

HA 5 RICH

Čo to je: Hydratačné sérum s nie jednou, ale 5 formami kyseliny hyalurónovej! 5 foriem kyseliny hyalurónovej v rôznej molekulovej hmotnosti a štruktúre hodvábne a bohaté sérum na hydratáciu, zjemnenie a vyhladenie pokožky.
Ako sa používa: Po čistení a tonizácii pred krémom, večer alebo ráno. Môže sa miešať s krémom. Sérum s kyselinou hyaluronou odporúčam aplikovať na navlhčenú pleť.
Typ pleti: všetky typy pleti, ideálne pre normálnu a suchú pleť
Cena: 8,50€/30ml
Čo obsahuje: Hyaluronát sodný (krížovž polymér – Zosieťovaná kyselina hyalurónová novej generácie), extrakt z huby Tremella Fuciformis (viaže vodu), Hydrolyzovaná kyselina hyalúronová (menšia molekulárna hmotnosť), panthenol. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Aqua (Water)BetaineGlycerinSodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium HyaluronateTremella Fuciformis (Mushroom) Extract, Hydrolyzed Hyaluronic AcidPanthenolPolyacrylate Crosspolymer-6, PropanediolPentylene GlycolSodium HydroxideEthylhexylglycerinPhenoxyethanol

Môj názor: Geek&Gorgeous má u mňa obrovské plus, že produkty vie šiť akoby na mieru každému. Rich verzia je totiž robená pre normálnu a suchú pleť, ktorá znesie o niečo gélovejšiu a hutnejšiu textúru séra. Pamätám si, ako som jednej kamoške so suchou pleťou poradila používať produkty G&G a ona mi potom hovorila o tom, že sa jej ich HA veľmi nepáči, lebo jej vcucne pleť a je veľmi napnutá. A tak sme prišli na to, že si objednala light verziu namiesto rich 🙂 Vidíte, ako veľmi záleží na formulácii? HA 5 Rich má hodvábnu, nelepivú, gélovú textúru.

Retinal A-Game 5

Čo to je: Sérum na spomalenie starnutia s retinalom. Hodvábne ľahká emulzia obsahujúca stredne intenzívnu koncentráciu retinalu pomáha spomaliť všetky príznaky starnutia a zároveň je pre pokožku jemná.  
Ako sa používa: Po čistení, tonizácii, sérach a pred krémom, len na večerné používanie. Ráno používajte krém s ochranným faktorom. Ak ste doposiaľ nemali s retinoidmi skúsenosť, zaraďujte produkt do rutiny postupne, začnite 1x do týždňa, po mesiaci môžete používať 2x do týždňa atď. Nie je odporúčaný počas tehotenstva a dojčenia.
Typ pleti: všetky typy, ideálne pre zmiešanú, mastnú pleť
Cena: 12,50€/28ml
Čo obsahuje: Retinal 0.05%, allantoin (upokojuje), panthenol, biosacharidová guma-1 (upokojuje, zvlhčuje). Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Aqua (Water)Caprylic/​Capric TriglycerideOleyl ErucateGlycerin, TriheptanoinCetearyl OlivateSorbitan OlivateCyclodextrin,Hydroxyethyl Acrylate/​Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Biosaccharide Gum-1AllantoinRetinal 0.05%Rubus Chamaemorus (Cloudberry) Seed OilPanthenolCitric AcidTocopheryl Acetate, Disodium EDTAEthylhexylglycerinPhenoxyethanol

Môj názor: Mnohé značky používajú lacnejšie a menej efektívne verzie retinoidov, ktoré potrebujú na konverziu stať sa kyselinou retinovou viac krokov. Retinal, ktorý na konverziu potrebuje iba jeden krok, je veľmi ťažké v kozmetických produktoch nájsť. Odhaduje sa, že je 10-krát efektívnejší než retinol (ten potrebuje na konverziu 2 kroky). Po konverzii retinal pomáha bunkám vytvárať viac kolagénu, urýchľuje proces obnovy horných vrstiev pokožky, čo vo výsledku znamená jemnejšiu pokožku a pomalé starnutie kože. Pomáha tiež zjemňovať hyperpigmentácie a hojiť akné. Vďaka retinalu má svetlo žltú farbu, ktorá však nijako nefarbí, hneď sa vstrebe a rozplynie. Sérum je hodvábna, ľahká emulzia, ktorá by sa vám mohla páčiť. Produkt nie je nijako ťažký, rýchlo sa vstrebe, do rutiny sa dobre zaraďuje. Mastnej pleti môže stačiť ako posledný krok, suchá či normálna môže po ňom naniesť krém. Ja mám zmiešanú pleť a A-Game si dávam po toneri a cca po hodine aplikujem nejaký hutnejší krém. Je to veľmi elegantná verzia kozmetickej superstar, ktorú odporúčam do rutiny každému 🙂

Pokiaľ ide o intenzitu a úroveň poznania o retinoidoch, Geek&Gorgeous porovnáva ich 0,05% retinal v sére s intenzitou 0,5% produktu s retinolom, ale s menším podráždením a možným rýchlejším nástupom účinku. 

Exfoliačné kyseliny

Značka ponúka 3 rôzne tonery s rôznymi typmi kyselín. Tieto sa nezmývajú, používajú sa ako tonikum a ak nemáte s kyselinami skúsenosti, pridávajte ich do rutiny postupne – začnite 1-2x do týždňa a postupne zvyšujte frekvenciu, no ani nemusíte. Tieto produkty sú účinné, aj keby ste ich používali trebárs iba 4x do týždňa.

CALM DOWN

Čo to je: Exfoliačný toner pre citlivú pleť, ktorý rozjasňuje, upokojuje a hydratuje pokožku. . Kombinuje 4% PHA + BHA kyseliny.
Ako sa používa: Ako prvý krok po vyčistení. Toner môžete aplikovať na tampón, no výhodnejšie je naliať si trošku do dlane a capkať produkt na pleť ako muži vodu po holení. Šetríte tak viac produkt aj vašu tvár (šúchanie tampónom je forma manuálnej exfoliácie).
Typ pleti: citlivá pokožka, všetky typy pleti, ktoré hľadajú jemné kyseliny
Cena: 28€/100ml
Čo obsahuje: Glukonolaktón, kyselinu laktobionovú, kyselinu salicylovú, panthenol, kvasnicový extrakt a iné prírodné extrakty. Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Water/​AquaGlycereth-26Lactobionic AcidGluconolactone, PropanediolSalicylic AcidPanthenolGlycerinOpuntia Ficus‐Indica (Nopal Cactus) ExtractSaccharomyces Cerevisiae Extract, Phragmites Kharka Extract*Poria Cocos Extract*Sodium Hydroxide, Sodium BenzoatePotassium SorbatePhenoxyethanol

Môj názor: V prvom rade chcem vyzdvihnúť možnosť výberu spomedzi troch rôznych exfoliačných produktov podľa sily. Ak máte citlivú pleť, nechcete používať silnejšie verzie v tehotenstve, s kyselinami začínate, tento produkt môžem rozhodne odporučiť. Kyseliny PHA sú jemné, odstraňujú odumreté kožné bunky, sú skvelým antioxidantom. BHA má skvelé protizápalové vlastnosti a je veľmi účinná pri čistení pórov do hĺbky a na akné. V zložení sú aj príjemné ochranné či hydratačné zložky. Tento exfoliant je ideálny na leto, pretože neobsahuje žiadne zložky, ktoré by robili pokožku citlivejšou na slnko.

CHEER UP

Čo to je: Stredne silný exfoliačný toner so 6% kyselinou mandľovou + BHA pôsobí na povrchu pokožky aj vo vnútri pórov, aby vyčistil a vybalansoval jej vzhľad.
Ako sa používa: Ako prvý krok po vyčistení. Toner môžete aplikovať na tampón, no výhodnejšie je naliať si trošku do dlane a capkať produkt na pleť ako muži vodu po holení. Šetríte tak viac produkt aj vašu tvár (šúchanie tampónom je forma manuálnej exfoliácie).
Typ pleti: zmiešaná, mastná pokožka, vhodné aj pre citlivú pokožku
Cena: 28€/100ml
Čo obsahuje: Kyselinu mandľovú, kyselinu salicylovú, sarkosinu, Xylitylglukozid + Anhydroxylitol + Xylitol (zvlhčovacie trio na báze cukru). Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: WaterPropanediolMandelic AcidSalicylic AcidXylitylglucoside, AnhydroxylitolXylitolSarcosineButylene GlycolPentylene Glycol,GlucoseXanthan GumSodium HydroxidePhenoxyethanol

Môj názor: Toner vhodný pre zmiešanú, mastnú, problematickú pokožku. Látky v toneri pokožku nepresúšajú, no majú protizápalové účinky, redukujú tvorbu mazu, čistia aj vnútorný obsah pórov. Vhodný aj na redukciu fľakov z akné. Kyselina mandľová môže spôsobiť, že pokožka bude citlivejšia na slnko, preto nezabúdajte na krém s ochranným faktorom. Má vodičkovú textúru, veľmi rýchlo sa vstrebe. Za seba opäť odporúčam 🙂

SMOOTH OUT

Čo to je: Najsilnejší exfoliant zameraný proti starnutiu s 12% AHA. Pri pravidelnom používaní poskytuje zdravšiu a pestovane vyzerajúcu pokožku.
Ako sa používa: Ako prvý krok po vyčistení. Toner môžete aplikovať na tampón, no výhodnejšie je naliať si trošku do dlane a capkať produkt na pleť ako muži vodu po holení. Šetríte tak viac produkt aj vašu tvár (šúchanie tampónom je forma manuálnej exfoliácie). Smooth out môžete používať raz týždenne až raz denne. Vzhľadom na vyššiu koncentráciu aktívnych látok je štipkanie pokožky po aplikácii úplne normálne. Určite ho nanášajte na suchú pokožku a nie je odporúčané ho kombinovať s inými exfoliantami či abrazívnymi pílingami.
Typ pleti: všetky typy pleti s výnimkou citlivej, náchylnej na začervenanie
Cena: 30€/100ml
Čo obsahuje: Kyselinu glykolovú, kyselinu mliečnu, kvasnicový extrakt, opuncia kaktus, panthenol, Xylitylglukozid + Anhydroxylitol + Xylitol (zvlhčovacie trio na báze cukru).Neobsahuje parfumáciu, esenciálne oleje či alkohol.

INCI: Water/​AquaGlycolic AcidLactic AcidSodium HydroxideGlycerinMethyl Gluceth-20GalactoarabinanPanthenolSodium Hyaluronate CrosspolymerOpuntia Ficus‐Indica (Nopal Cactus) Extract, Saccharomyces Cerevisiae ExtractXylitylglucosideAnhydroxylitol,XylitolPentylene GlycolGlucoseEthylhexylglycerinSodium BenzoatePotassium BenzoatePhenoxyethanol

Môj názor: Produkt obsahuje 2 najviac preskúmané kyseliny a to glykolovú a mliečnu. Glykolová jemne exfoliuje povrch pokožky a tiež stimuluje produkciu kolagénu v koži, zjemňuje tmavé škvrny. Okrem toho sa tu nachádza množstvo hydratačných a upokojujúcich látok, čo robí produkt ešte zaujímavejším na používanie. AHA kyseliny zvyšujú citlivosť pokožky na slnko, ráno preto používajte krém s ochranným faktorom každý deň. Ak chcete do svojej rutiny zaviesť kyseliny kvôli anti-age efektu, z daných troch tonerov siahnite rozhodne po tomto.

Myšlienky na záver..

Ďakujem za túto značku! Naozaj. Skvelé formulácie, dobré zloženia a tie ceny? Naozaj môžem Geek&Gorgeous vytknúť iba to, že majú v ponuke málo produktov 🙂 Teším sa, čo nové prinesú na trh a v kuloároch sa povráva, že chystajú aj SPF. A moje tušenie je, že bude výborné!

Podobné články

4 komentáre

  1. hovorí:

    Mně připadá, že těch značek šlape Ordinary na paty daleko více, už se tím ani moc nezabývám, ale moje kamarádka kosmetikou podobného typu žije a neustále zkouší nové a nové. 🙂 Připadá mi to jako velký boom. A už se v tom ztrácím 😀

    http://www.somethingbykatep.blogspot.com

  2. Katarína hovorí:

    Ďakujem za recenziu. Veľmi mi to pomohlo v rozhodovaní a určite si objednám ich produkty. Rozmýšľala som aj nad Ordinary, ale idem radšej do tohto. 🙂

  3. Sona hovorí:

    podlahla som skvelim recenziam na agame no neviem ci mam ja zlu plet alebo co robim zle..mne sa ten krem nevstrebe a okrem toho ze si zafarbim vankus tak rano mam pocit ze vsetko co som si vecer na plet natrela najdem pri cisteni na uteraciku. skusala som si to dat aj ako jediny pripravok, aj len na toner aj na to toner nech sa mi to lepsie vsiakne ale nevidim nejake zlepsenie. proste na mne ten krem sedi a je jedno ze si ho dam uplny minimum. vedeli by ste mi lepsie poradit ze preco? mam skor normalnu plet so sklonom k mastneniu na cele, ale pri tomto kreme sa rano zobudim mastna.

  4. […] & Gorgeous je mojou srdcovou značkou a ak niekomu sadla tak dobre, ako mne, každý z nás s radosťou očakáva ďalší a ďalší […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.