Beauty Starostlivosť o pleť

Probiotiká, prebiotiká a postbiotiká v kozmetike

Probiotiká ako súčasť mikrobiómu v tele pomáhajú udržať balans medzi dobrými a zlými baktériami. Mikroflóra je sústava mikróbov, kam patria baktérie, parazity, plesne či vírusy, ktoré sú špecifické pre každého z nás. Ak sú v rovnováhe, naše telo funguje ako má. Ak je však táto rovnováha narušená z dôsledku diét, liekov, chorôb, stresu narúša to náš imunitný systém, čo sa môže odraziť na zlej funkcii niektorých orgánov. A jedným z týchto orgánov je aj koža.

Aj pokožka obsahuje množstvo baktérii, ktoré by mali žiť v symbióze. Táto symbióza sa rovnako ako v čreve môže narušiť (stres, strava, voľné radikály, smog..) začnú prevládať tie nie úplne dobré baktérie, čo môže vyústiť do tvorby zápalov, akné či ekzémov. Takže zdravý mikrobióm pokožky udržiava správne pH (mierne kyslé čo bojuje proti zlým baktériám), udržiava hydratáciu, imunitu, posilňuje kožnú bariéru a zmierňuje zápaly či začervenania.

Aby ste mali prehľad, ako krátko o téme probiotík vieme, iba 10 rokov dozadu si vedci mysleli, že v našom tele žije približne 200 rôznych typov baktérii. Dnes vieme, že je ich okolo trilión. Bez srandy.

Počas štúdii ľudí s ekzémom a akné sa zistilo, že majú narušenú črevnú mikroflóru. Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu niektorých zápalových procesov v čreve. Celkové štúdie s probiotikami a ich súvis na zdravie pokožky boli robené v malom počte, kde nie je jednoznačný výsledok. Štúdie s výživou sú všeobecne najkomplikovanejšie, pretože do nich spadá veľa premenných a sú najťažšie zdatovateľné. U niektorých jedincov však naozaj zvýšený počet konzumácie probiotík pomohol na vylepšenie stavu pokožky.

No tých zopár štúdii, čo máme, sú naozaj pozitívne pri orálnom a topickom aplikovaní probiotík vzhľadom na upravenie pokožky u ľudí s akné, rosaceou či ekzémom. Pozitívne výsledky zaznamenali ľudia, ktorí zvýšili konzumáciu stravy bohatej na probiotiká a fermentované zložky – biele jogurty, kefír, kyslá kapusta, kyslé uhorky, tempeh.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré udržujú naše telo a pokožku zdravé = dobré baktérie. Úlohou probiotík je posilniť flóru pokožky a poskytnúť upokojenie pre citlivú pokožku. Z výskumov vieme, ktoré baktérie sú pre nás dobré a keď ich aplikujeme na pacientov, vyrovnajú sa so zlými baktériami. Niektoré probiotiká dokonca pomáhajú posilňovať tvorbu ceramidov a lipidov, ktoré udržiavajú hydratáciu v pokožke. Ľudia s ekzémom majú totiž zníženú produkciu ceramidov.

Výskum z roku 2016 ukazuje, že probiotiká udržiavajú pH pokožky v rovnováhe, odstraňujú oxidačný tres a poškodenia UV žiarením, zlepšujú kvalitu vlasov a celkovú hydratáciu. Výskum z roku 2019 odhaduje, že probiotiká by mohli byť skvelou prevenciou pred rakovinou kože.

  • Bifidobacterium 
  • Lactobacillus 
  • Vitreoscilla 
  • Bacillus coagulans 
  • Staphylococcus hominis and Staphylococcus epidermidis 
  • Streptococcus thermophilus 

Prebiotiká sú akékoľvek ingrediencie, ktoré vytvárajú výborné podmienky pre pôsobenie probiotík. Inak povedané, sú jedlom pre probiotiká. Posilňujú prirodzenú mikrobiálnu flóru pokožky. Ak hľadáte produkt s probiotikami, mal by obsahovať aj prebiotiká, inak nemusí správne fungovať. Aj napriek tomu, o topickom používaní prebiotík máme ešte menej dát než o probiotikách.

Probiotiká a prebiotiká v starostlivosti o pleť majú dokonca schopnosť znížiť dehydratáciu pokožky a majú protizápalové účinky. Veľmi máloktorá značka spomína či promuje obsah prebiotík v jej produktoch, ale patria tam tieto ingrediencie:

  • rastlinný cukor ako fruktooligosacharid, galaktooligosacharid, xylitol
  • amino kyseliny
  • kalcium
  • magnézium
  • síra

Postbiotiká sú zvyškové produkty, ktoré vzniknú po spracovaní a fermentácii pro a prebiotík. Jednoducho povedané sú to, čo probiotiká po užití prebiotík vylúčia 🙂 Napríklad

  • protizápalové peptidy
  • mastné kyseliny
  • enzýmy

Kombinovanie s inými látkami

Probiotiká skvelo fungujú aj so silnými aktívnymi ingredienciami ako retinoidy, čistý vitamín C či exfoliačné kyseliny. Pokožku práveže upokojujú a probiotický krém môže byť skvelým doplnkom k rutine so silným vitamínom A či po exfoliácii.

Pre koho sú vhodné?

Pre všetky typy pleti. Najmä pre citlivú, ekzematickú a aknóznu.

Baktérie v kozmetike

Zaujímavosťou na tomto celom je, že v bežne dostupných komerčných kozmetických produktoch nenájdete živé dobré baktérie. Prečo? Lebo to nepovoľujú legislatívy a kozmetika musí využívať konzervanty, aby sa nepokazila. Ak by ste teda do krému dali živé baktérie, konzervant by ich okamžite zničil. Kozmetika tak využíva iný typ týchto dobrých baktérii a najmä fermentované produkty. Mnohé probiotické zložky majú značky patentované. Ak chcete vo svojej kozmetike probiotické produkty, vyberajte si produkty, ktoré sú vo vzduchotesných obaloch. Niekedy môžete mať v rukách probiotický produkt, no v zložení nenájdete nič zo spomínaných probiotík. Jedná sa vtedy o produkt, ktorý bude pravdepodobne obsahovať prebiotiká, ktoré nakŕmia už existujúce živé baktérie v našej pokožke. A aby to nebolo pre značku obtiažne na vysvetľovanie, uvedie na produkt, že obsahuje probiotiká 🙂

SkinTra Everything What Your Skin Will Love

Čo to je: krémové tonikum s prebiotikami. Jeho úlohou však nie je iba obnovovať fyziologické pH pokožky. Ide o multifunkčný produkt, ktorého zloženie je založené na multifunkčných zložkách.
Typ pleti: všetky
Parfumácia: nie
Alkohol: nie
Aktívne látky: inulín 2%, Galactomyces Ferment Filtrate, Niacinamid, Kyselina mliečna, skvalán, urea, alantoín, Potassium Azeloyl Diglycinate (derivát kys.azealovej)

Jedná sa o veľmi multifunkčný produkt, pretože ho môžete používať ako toner, ako krém, ako telový krém či ako sérum. Na toner má trošku neobvykle hustejšiu textúru, čo nie každému vyhovuje. Má takú jemne kyslastú vôňu, mne osobne to neprekáža. Jedna pumpička inak skvelo postačí na celú tvár, nežmolkuje, dobre sedí aj pod makeup-om.

INCI: Aqua (Water)SqualaneIsoamyl LauratePropanediolGalactomyces Ferment FiltratePotassium Azeloyl DiglycinateSaccharide Isomerate,NiacinamideInulinMaltodextrinSodium Carboxymethyl Beta-GlucanPolyglyceryl-6 BehenatePolyglyceryl-6 StearateZymomonas Ferment ExtractHoney ExtractAllantoinGlyceryl StearateDehydroacetic AcidBenzyl AlcoholDipropylene GlycolPentylene GlycolXanthan GumCitric AcidSodium CitrateLactic Acid

SkinTra Let Your Skin Drink Up

Čo to je: ľahký hydratačný krém s multifunkčným ošetrujúcim účinkom. Krém dostatočne hydratuje bez toho, aby zanechával mastný film.
Typ pleti: všetky
Alkohol: nie
Parfumácia: nie
Aktívne látky: inulín 2%, Galactomyces Ferment Filtrate, Niacinamid, Kyselina mliečna, skvalán, urea, alantoín, Potassium Azeloyl Diglycinate (derivát kys.azealovej)

Krém má inak veľmi podobné zloženie ako toner. Je však o trošku viac krémovejší. Jedna pumpička skvelo pokryje celú tvár. Nežmolkuje nelepí, dobre sedí pod SPF a make-up. Má jemne kyslastú parfumáciu, mne to nijako nevadí. Odporúčam na ráno aj večer a myslím, že najmä mastnej pleti sa takáto ľahká textúra bude naozaj páčiť.

INCI: Aqua(Water)Galactomyces Ferment FiltrateIsoamyl Laurate, SqualaneCitrullus Lanatus (Watermelon) Seed OilNiacinamide, PropanediolPotassium Azeloyl DiglycinateGlyceryl Stearate, Saccharide IsomerateInulinMaltodextrinPolyglyceryl-6 Palmitate/​SuccinateCetearyl AlcoholCannabis Sativa (Hemp) Seed OilUrea, Zymomonas Ferment ExtractPropolis ExtractHoney ExtractAllantoinSodium Carboxymethyl Beta-GlucanDehydroacetic AcidBenzyl AlcoholDipropylene GlycolPentylene GlycolXanthan GumLactic AcidCitric AcidSodium Citrate

Apis Synbiotic Home Care Face Mist With Probiotics and Prebiotics

Čo to je: Tonizačá hmla na tvár, ktorá osviežuje a zlepšuje úroveň hydratácie.
Typ pleti: všetky
Parfumácia: áno
Alkohol: nie
Aktívne látky: kyselina salicylová (čistí upchaté póry), kyselina askorbová, glycerín, fermentované baktérie Lactobacillus (udržuje prirodzený mikróbiom a pH pokožky)

Osobne túto hmlu veľmi ľúbim! Je príjemná, okrem tonera ju vužívam na vlhčenie pleti pre rôznymi sérami či krémami a najmä, neviem sa nabažiť tej vône!! Viete, že ja si nepotrpím na parfumovanú kozmetiku, ale keď mi je niektorá vôňa veľmi príjemná, tak aj produkt oveľa radšej používam. Mne tá parfumácia pripomína vôňu štrúdle, ktorá sa nesie v dome, keď ju pečiete v rúre. Mňam!

NCI: AquaBabassu Oil Glycereth-8 EstersPropanediolSaccharomyces Lysate ExtractLactobacillus FermentAscorbic AcidMaltodextrin Tyndallized Lactobacillus Rhamnosus HA 111 , Benzyl AlcoholSalicylic AcidGlycerinSorbic AcidHydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum,PEG-40 Hydrogenated Castor OilParfum

Apis Night Cream With Probiotics and Prebiotics

Čo to je: Regeneračný nočný krém.
Typ pleti: suchá, normálna, zmiešaná
Parfumácia: áno
Alkohol: nie
Aktívne látky: kyselina salicylová (čistí upchaté póry), kyselina askorbová, glycerín, fermentované baktérie Lactobacillus (udržuje prirodzený mikróbiom a pH pokožky), vitamín E, habešský olej (vyživuje, vyhladzuje, zmäkčuje a nepriamo hydratuje), bambucké maslo (vyživuje, podporuje regeneračné účinky počas noci a zabraňuje odparovaniu vody z pokožky)

Veľmi dobrý príjemný hydratačný krém. Textúra je hutnejšia, pre mastnú pleť neodporúčam ani na noc. Ostatným typom pleti sadne perfektne. Kvitujem vzduchotesné balenie a jeho vôňa je totožná s predošlou hmlou. Čiže znovu si pri jeho aplikácii utieram sliny z brady :))

INCI: AquaOryza Sativa BranButyrospermum Parkii ButterCrambe Abyssinica Seed OilPersea Grattissima​Gratissima OilCetearyl AlcoholCeteareth-20PropanediolCetyl AlcoholSaccharomyces Lysate ExtractCoco-Caprylate/​CaprateHydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum,Benzyl AlcoholSalicylic AcidGlycerinSorbic AcidXanthan Gum,Lactobacillus FermentAscorbic AcidMaltodextrin Tyndallized Lactobacillus Rhamnosus HA 111 , Lactic AcidTocopherolHelianthus Annuus (Sunflower) Seed OilParfum

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.