Beauty

Ako nájsť správny odtieň červenéhu rúžu

Červená farba je najdlhšie používané líčidlo s rôznym využitím. Už v minulosti sa využívala okrem pier aj na líčka. Keď si však prejdeme históriou rôznych kultúr, červená prechádzala rôznym významom, no najčastejšie sa spájala s láskou, vášňou, zdravím či mladosťou. Boli obdobia, kedy bol červený rúž a všeobecne make-up tabu a nosili ho iba ľahšie ženy, kurtizány či gejše. V inom období si líčidla mohla dovoliť nosiť iba šľachta a make-up predstavoval bohatstvo či luxus.

Okrem významu červená v líčidlách prešla aj výrobným prerodom – kedysi do nebezpečnej ortude či olova boli primiešavané rastlinné či živočíšne zložky, ktoré farbili na červeno napríklad jahody, maliny či repa. Koniec koncov, najznámejšie červené farbivo karmín (carmine) sa do dnešného dňa získava z rozdrvených usušených chrobáčikov, ktoré parazitujú na istom druhu kaktusu. Ale na to pri nosení rúžu nemyslite, toto červené farbivo sa totiž využíva aj v potravinárskom priemysle a nie je úplne jednoduché sa mu vyhnúť.

V dnešnej dobe pravidlá make-upu neexistujú. Nosí sa nahá pleť, výrazné líčenie, sýte rúže či farebné linky. Preto sú aj zákazníci na kozmetické produkty viac nároční. Nároky na kvalitu posilňujú aj otázky, ktorý rúž vybrať, aby mi čo najviac svedčal?

ROZDIEL MEDZI TEPLÝM A STUDENÝM PODTÓNOM

Ak ste teplý typ logicky siahnite po teplých tónoch, ak ste studený typ, chladné budú pre vás tie pravé. Správny odtieň na správnom type totiž bude sedieť aj zubnej sklovine a nebude vám robiť žlté zuby. V tomto článku sa však nechcem venovať tomu, ako zistiť aký ste typ. Odkážem vás preto na iné zdroje 🙂

Základný rozdiel v podtónoch je ten, že do studených je pridanej viac modrej a do tých teplých viac žltej. Z červenej to potom robí malinové, ružovkasto-červené odtiene a naopak pridaním žltej sa z červenej stáva jahodová, koralovo červená až oranžová. Skúste sa preto vždy pri pohľade na červenú opýtať: pripomína mi to skôr jahodu či malinu? Ak sa to nedá povedať a červená sa vám zdá ako červená, bude to pravdepodobne základný neutrálny odtieň červenej. Tmavosť odtieňa následne určuje pridávanie čiernej či bielej.

Keď postavíte vedľa seba rúže červené teplé a studené, už na prvý pohľad je vidieť, že aj v obaloch sa teplé javia ako jahodové a naopak studené ako malinové. To iste platí pri porovnaní rúžov rovnakej značky z tej istej kolekcie. Odporúčam vám preto skúsiť dva takéto odtiene na ruke (ideálne na vnútornej strane ruky) a pozorovať ich ideálne na dennom svetle. Ak máte po ruke biely papier, ešte lepšie! Na ňom sa totiž odtiene budú javiť presnejšie, než na ruke.

Ďalší trik platí iba pri tekutých rúžoch. Niekedy totiž obal klame a rúž na prvý pohľad môže ťahať do úplne iného podtónu, než v skutočnosti má. Odporúčam rúž otvoriť a sledovať pozostatky rúžu na aplikátore. Tu je veľmi často vidieť pozostatky ružových pigmentov (studený podtón) či oranžových (teplý podtón). Mimochodom, oveľa ľahšie sa určuje podtón tekutého než klasického rúžu.

Ak vás rúž prebíja, to znamená, že si všimnete skôr rúž ako jeho nositeľku, nie je to váš podtón. Ak si všimnete oči, celkovo pleť, vlasy, tak rúž podtónom dokonalo nositeľke sedí, pretože iba dotvára jej imidž. Skúste si takto na seba dať rôzne typy rúžov, odfotiť sa na prirodzenom svetle a fotky porovnávať.

Rovnaká značka, rovnaká kolekcia, odlišné odtiene.
Dermacol Matte Mania má pekne viditeľné ružový pigment, jedná sa teda o červenú so studeným podtónom.

TEPLÁ VS. STUDENÁ ČERVENÁ

V mnohých kolekciách rúžov je možno nájsť jeho teplý a studený variant. Je to super, pretože ak vám vyhovuje konzistencia, finish, značka a cena daného typu rúžu, nájdete si tam svoj podtón.

Teplé:
Miss W 135 (prírodná)
Maybelline Superstay Ink Crayon 40
Maybelline Superstay Matte Ink 25
Dermacol 16h Lip Colour 25

Studené:
Miss W 125 (prírodná)
Maybelline Superstay Ink Crayon 45
Maybelline Superstay Matte Ink 20
Dermacol 16h Lip Colour 4s, 03

NEUTRÁLNA ČERVENÁ

Ak chcete staviť na istotu, skúste neutrálne červené rúže. Nie je však jednoduché ich nájsť. Tu sú 4 typy neutrálnych rúžov, ktoré mám, 2 tekuté, 2 klasické.

Dermacol 16h Lip Colour 04
Nuskin Powerlips Fluid Roar
Maybelline Made for all 382
Yves Saint Laurent Rouge pur couture 01

Keď si to zosumarizujeme

  • teplý rúž sa javí ako jahoda, ťahá do oranžova, koralové odtiene
  • studený rúž pôsobí ako malina, ťahá do ružova/fialova
  • rúže porovnávajte na dennom svetle na neutrálnom podklade
  • skúšajte porovnať dva červené rúže z rovnakej kolekcie
  • v drogérii si naneste rúže na opačnú stranu ruky alebo biely papier ale pozorujte ich na dennom svetle, umelé svetlá v obchodoch veľmi skresľujú farby
  • doma si naneste rôzne typy rúžov, oblečte si niečo neutrálne (ideálne biele) a odfoťte sa na dennom svetle. Fotky porovnajte, pokojne až o pár dní, kedy budete mať na fotky trošku iný pohľad ako keď sú čerstvé 🙂
  • ak si netrúfate na červenú, no vždy ste ju chceli nosiť, skúste najprv do červena tónované balzamy na pery či lesky

DRŽÍM PALCE 🙂

Klasické červené rúže
Tekuté červené rúže

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.