Beauty Starostlivosť o pleť

Prečo nerada recenzujem pleťovú kozmetiku?

Po tom, čo som každý článok s líčením a s recenzovaním dekoratívnej kozmetiky začala slovami: „viete, že radšej testujem dekoratívnu kozmetiku než pleťovú..“ som si povedala, že urobím článok a vysvetlím prečo. Niekto povie, že sa z kozmetiky robí zbytočne veda, no ja by som povedala, že v tomto obore je to ako inde – čím viac viem, tým viac zisťujem, koľko neviem.

1. Nemám odbornú spôsobilosť

Nejde o to, že pleťovú kozmetiku nerada testujem ale je to aj otázka aj odvahy. Pri pleťovke je predsa len dôležitejší obsah ako pekný obal. I keď sa snažím a mám ako takú predstavu, ktoré látky sú dôležité, stále viem dosť málo na to, aby som mudrovala, či je zloženie produktu dobré alebo nie. A nechcem robiť to, že si vygooglim, čo všetko napríklad kyselina hyalurónová robí a spíšem do článku z toho rešerš. V látkach vidím chémiu a tá si vyžaduje odbornejší pohľad. Nerada by som sa dostala do situácie, že na blogu budem tvrdiť niečo, čo nie je pravda.

pleťová kozmetika recenzia recenze starostlivosť o pleť pleťová kozmetika recenzia recenze starostlivosť o pleť

2. Popísať účinky produktu neviem za pár dní, ani za pár týždňov

Toto je asi najdôležitejší aspekt, prečo sa mnoho produktov z mojej dennej a nočnej rutiny doposiaľ u mňa na blogu nevyskytlo. To, čo si dávam na pleť, by som rozdelila do troch kategórii: hydratácia, antiaging, akútne problémy. Z toho vyplýva, že výrobky, ktoré používam za účelom minimalizovania vrások a na vypnutie pleti sú dlhodobá prevencia. Čiže vám neviem povedať, či retinol od The Ordinary skutočne funguje a či mi dané séra reálne pomáhajú riešiť efekt pomalého starnutia. Budem to vidieť o 5 a viac rokov, pokiaľ pri takejto starostlivosti zotrvám a budem vidieť, či moja pleť starne rapídne alebo postupne.

Veci, ktoré používam na doplnenie hydratácie viem zhodnotiť a v podstate tie recenzujem. Respektíve, či produkt hydratuje alebo nie viem pomerne rýchlo. Taktiež viem opísať konzistenciu, pach ako rýchlo sa vstrebáva. No má pre niekoho takýto opis zmysel? Raz mi bolo vytknuté, že som pri jednom kréme neopísala, či skutočne funguje, pretože som sa zameriavala len na to, aký je a či ma hydratuje. Pričom toľké blogerky recenzujú krémy na vrásky po týždni používania.

Akútne problémy je u mňa výsev vyrážok, kedy častejšie aplikujem kyselinu salycilovú či niacinamid. Taktiež kruhy pod očami, či dlhodobé fľaky po vyrážkach, ktoré som bielila v zime. Tieto typy produktov by sa dali zhodnotiť. Avšak, moja rutina pozostáva z veľkého množstva produktov, ktoré striedam. Je mi potom ťažko ukázať prstom na jednu fľaštičku a vyhlásiť ju za svätú, že funguje. Ak chápete, čo tým myslím 🙂

pleťová kozmetika recenzia recenze starostlivosť o pleť pleťová kozmetika recenzia recenze starostlivosť o pleť

3. Dobrá pleťová starostlivosť je aj nie je jednoduchá

Preto v drogériach nenájdete krémy či séra so super zložením, ale primárne s obsahom vody a konzervantov. Pretože účinnejšia starostlivosť si vyžaduje vedomosti a kalkulácie, čo s čím kombinovať, koľkokrát a kedy. Odrádzam vás už teraz? 🙂 A samozrejme, konvenčné značky by si nezobrali na triko, že si niekto poškodí pleť, pretože si nedobre prečítal návod na použitie. Je veľa látok, pri ktorých aktívnom používaní je potrebné aplikovať SPF cez deň. Viete koľko žien SPF používa len v lete a koľké ani to? A pritom slnko svieti aj keď ho nevidíme. Takto si viete ľahko zarobiť na pigmentové škvrny a rýchle starnutie kože. Ak nemáte čas si naštudovať aspoň základy, odporúčala by som nájsť kozmetičku, ktorá pracuje s kvalitnou kozmetikou a nakúpiť produkty od nej. Tieto salónové značky obsahujú vyššie koncentrácie látok a sú oveľa účinnejšie.

Lacnejšou, no pre mnohé záhadnou alternatívou je kórejská či japonská kozmetika. Krém, ktorý u nich stojí do 10 Eur obsahuje tak skvelé veci, čo u nás neponúkajú ani mnohé lekárenské značky. Kórejské ženy sú náročnými spotrebiteľkami a nenechajú sa len tak niečím obalamutiť. Preto je kórejská starostlivosť na oveľa vyššej úrovni a ja na ňu nedám dopustiť 🙂 Pre bežné spotrebiteľky je kórejská starostlivosť španielska dedina a minimum z nich je ochotných sa takýmto možnostiam otvoriť..

pleťová kozmetika recenzia recenze starostlivosť o pleť

Fotky upravila: https://www.instagram.com/lubkapetrasovagbelcova/

Podobné články

1 komentár

  1. Slavka3 hovorí:

    Máš úplnú pravdu,normalne asi vi všetkom až sa divim ako stebou vo suhlasim?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.