Cestovanie Lifestyle

Makarská autom

V Chorvátsku som bola už niekoľkokrát, 2x ako švkŕňa, čiže si z toho moc nepamätám, potom v oblasti Splitu a minulý rok na predĺžený víkend pri Pule. Tento rok sme sa rozhodli ísť na týždeň na Makarskú a keďže som spísala v článku svoje dojmy z poslednej dovolenky na Kube, rozhodla som sa spraviť manuál aj k tejto obľúbenej destinácii.

UBYTOVANIE A CESTA

Ubytko sme hľadali asi 3 týždne pred dovolenkou, pri partii ôsmich ľudí je vždy ťažšie sa skoordinovať a dohodnúť. Od toho záviselo aj to, kde budeme bývať – nájsť v tak krátkej dobe niečo dostupné a schopné pre toľkých ľudí znamenalo, že sme sa skôr rozhodovali podľa ubytovania kam ísť, nie samotnou destináciou. Ubytovanie sme našli cez stránku adriaticonline.cz, kde sa uhrádza celá suma vopred na účet. Stránku môžem odporučiť, ubytovacie zariadenie zodpovedalo fotkám a bolo hneď pri centre. Link na naše ubytovanie tu.

Vzhľadom na to, že sme bývali od soboty do soboty najväčším problémom bolo dohodnúť časť cesty, niektorí chceli vyraziť o polnoci v piatok iní v sobotu skoro ráno. Dohodli sme sa teda na sobotu ráno a rýchlo zmenili trasu zo Slovinska (kvôli Putinovej návšteve) na Maďarsko a takticky sme sa rozhodli vyhnúť diaľnici. Tu sme natrafili „len“ na jednu zápchu v jednej dedine, kde sme pohotovo zareagovali a GPS nás naviedlo cez iné cesty aby sme to obišli. Tu už bola cesta dobrá až po mítnicu v Zagrebe, kde sme chvíľu stáli. Mimochodom, odporúčam na cesty zakúpiť nabíjaciu krabičku ENC, vďaka ktorej máte na Chorvátskych mýtnych staniciach lacnejšie poplatky a vyhradené pruhy, čiže viete obísť kolónu. Oplatí sa však, ak cestujute do tejto krajiny častejšie. Po ceste sme čakali ešte v dvoch kolónach, cca po 20minút. Celkovo nám cesta trvala 11 hodín aj s prestávkami.

MAKARSKÁ

Samotné mesto je dosť živé a plné mladých ľudí, každý deň sa tu dá zabávať v rôznych kluboch, baroch či dokonca v parku. Večer väčšina obyvateľov vytiahne sexi oblečenie, vysoké opätky a hor sa baliť opačné pohlavie. Samotná promenáda je plná reštaurácii, cukrární a obchodíkov. Za celým mestom sa týčia majestátne krásne hory, do ktorých sa dá ísť na turistiku – avšak predpokladám, že počas chladnejších mesiacov. Celkovo je tu na výber mnoho aktivít, napríklad pod našim apartmánom bolo veľké futbalové ihrisko s bežeckou dráhou otvorené pre verejnosť. V meste sa náchadza aj zopár menších muzeí (lastúry, morské ryby..). Na našej strane sa nachádzal aj zaujímavý klub Deep, ktorý je spravený ako jaskyňa a je hneď pri vode. Je však na vstupné a preto sme tam ani nešli, lebo sme skôr popíjali na apartmáne alebo niekde, kde sa dalo aj rozprávať 🙂

makarska autom pobrezie chorvatskomakarska autom chorvatsko

Čo sa týka denného relaxu pri vode, pláže sú primárne zamerané na rodiny s deťmi – sú dlhé, kamienkové a plné ľudí. Dá sa ísť aj trošku odlahlejšie na skaly, kde sú vytesané betónové plošiny a nie je tam deka na deke. Na začiatku Makarskej je na pláži aj bungee jumping a kubánsky bar. Dajú sa tu robiť rôzne vodné aktivity ako požičiať si vodný skúter, ísť na vodný banán či ísť na padáku za člnom. Na nejaké veľké šnorchlovanie sa tu nechystajte, voda je tu docela špinavá – na povrchu pláva olej z lodí a pod vodou je veľa odpadkov. Mnoho ľudí sú totálni ignoranti a z pláže odídu so zanechanými plechovkami, fľaškami či iným odpadom, ktoré potom vlny stiahnu do mora, viď. môj úlovok za pár minút pod vodou..

chorvatsko more

Odporúčam ísť na prechádzku na skalnatý kopec oproti prístavu, nachádza sa tam socha sv.Petra, ktorý drží kľúč od nebeskej brány. Ľudia si tam preto zvykli pripínať zámky ako symbol lásky. Je odtiaľto pekný výhľad na more a aj na Makarskú, no a pre odvážnych sa tu z jedného bodu skáče do vody (chlapci na fotkách sú domáci a klobúk dolu pre nimi).

makarska chorvatsko dovolenka autom

TUČEPI

Je mestečko hneď za Makarskou, kam sme sa raz rozhodli ísť kúpať. Odbočili sme hneď na prvej odbočke a šli na krajnú pláž, ktorá bola hneď pri tej pre nudistov. Tu som bola ešte zhrozenejšia ako z Makarskej – voda veľmi špinavá, plávali tu vložky, striekačky, bordel a sem tam dokonca aj mŕtva ryba 🙁 nič smutnejšie som ešte nevidela. Vo vode som sa cítila ako na Marse, len samé šutre, kamene a ledva ledva nejaká rybička. Po jednom šnorchlovaní som odmietla ísť do vody.

Naši chalani išli vyskúšať vodné skútre (200kn za 12minút na skúter) a my padák za člnom (dvaja na padáku 180kn). To bol veľmi zaujímavý zážitok, keď nás dvíhali do vzduchu, kričala som ako o život, bolo to celkom adrenalínové. Keď sme boli vo výške 250m, bolo tam úplne ticho a nádherný výhľad 🙂 Stálo to za to. Je tu tiež veľmi dlhá promenáda s hotelmi a obchodíkmi, kde sme našli výborný kebab.

chorvatsko tucepi dovolenka autom

BRELA

Mesto vzdialené asi 8 minút od Makarskej smerom na sever. Je známe svojou obrovskou skalou, ktorá je kúsok od brehu, rastú na nej stromy, dá sa okolo nej šnorchlovať a tí odvážnejší z nej skáču do vody. Voda tu bola krásna a priezračná s minimálnym počtom odpadkov. Videla som rôzne húfy rybyčiek či väčších krabov. Nachádza sa tu klasická kamienková pláž, čiže si prídu na svoje aj tí, čo si len radi zaplávu alebo váľajú sa na nafukovačke. Je tu pomenej obchodíkov a kaviarní, čo aspoň nepôsobilo preplneným a komerčným dojmom.
brela chorvatsko autom dovolenka more ryby

DUBROVNIK

Vzhľadom na to, že toto asi najospevovanejšie krásne Chorvátske mesto sa nachádza skoro na konci tejto krajiny a je vzdialené asi 2,5hodiny autom od Makarskej, rozhodli sme sa jeden deň obetovať návšteve Dubrovníku. Treba mať so sebou však občianske preukazy, vzhľadom na to, že je potrebné prejsť cez hranice Bosny a Hercegoviny, ktorá obýva neskutočných 20km z pobrežia.
V Dubrovníku sme zaparkovali na platenom parkovisku za 30Kn (cca 4Eur) na hodinu. Do starého mesta sme to však mali približne 12 minút peši. V meste sa nachádza jedno archeologické múzem, kde boli dvaja z našej partie a vraveli, že to nestálo za to, pretože tam boli len dve miestnosti s pár obrazmi, vázami a kameňmi.
dubrovnik chorvatsko autom dovolenka

V mnohých chorvátskych mestách sa nachádza sieť cukroviniek Candy shop. Obchodík má punc  pirátskeho štýlu a sladkosti si naberáte do sáčku akože z drevených sudov. Je to pastva pre oči, nos, chuťové poháriky a žiaľ zaberák na peňaženku. Približne 250g sladkostí vyjde na 90kn (10Eur), ale veď sme na dovolenke, všakže 🙂

Staré mesto je veľmi krásne a romantické, plné úzkych uličiek a malých námestí. V niektorých uličkách nájdete rôzne fotografie zbombardovaných domov z ich nedávnej krvilačnej vojny, aby ľudia nezabudli. Prechádzka po vrcholoch hradieb s výstupom na vežu bola spoplatnená 120Kn, čo sme takticky v 34°C a silnom slnku odmietli.

dubrovnik chorvatsko dovolenka
dubrovnik chorvatsko dovolenka autom
dubrovnik chorvatsko dovolenka

Dubrovnik je obľúbeným miestom režisérov, na každom kroku nás prenasledovali obchodíky so suvenírmi zo Star Wars či Hier o tróny.

Z historickej čassti je možné ísť lanovkou na krásnu vyhliadku nad mestom, kde sa náchadza aj reštaurácia. Lanovka chodí cca každých 10minút – záleží ako sa nazbierajú ľudia a na osobu to stálo 120Kn (asi 16Eur).

VÝLET LOĎOU – HVAR A BRAČ

Keď si dáte do google top pláže na šnorchlovanie v Chorvátsku, výsledky tvoria prevažne ostrovy. Úplne tomu rozumiem, keďže sú menej dotknuté a komerčné ako pobrežie, kde autom či autobusom zakotvia všetci. Dali sme sa teda nahovoriť za 220Kn na osobu, na plavbu loďou na tieto dva ostrovy vzdialené neďaleko od Makarskej. Vyrážali sme o 8:30 a prišli o 18:00. V cene bola jedna Rakija, víno, limonáda a obed. Prvá zastávka bola v krásnom romantickom mestečku Jelsa na Hvare. Je známa predajom levanduľových výrobkov. Mali sme tu hodinový rozchod. Druhou zastávkou bolo mestečko Bol na Brači, kde sme mali štvorhodinové voľno s kúpaním. Najznámejšia pláž je kamienkový cíp do mora, kde však idú všetci turisti a máte tam to typické deka na deke. S mojim chlapom sme sa odpojili od partie a zostali neďaleko prístavu, kde bolo more krásne s kamenistými plážami. Boli tu však spravené aj schody so zábradlím, ktoré viedli priamo do mora, či bezbariérový prístup tiež priamo do vody. Tu som konečne uspokojila svoje šnorchlovacie túžby – krásna viditeľnosť pod morom, zaujímavé rybičky a videla som aj hviezdice. Zvyšok partie hovoril, že tá pláž, kam šlapali asi 20 minút peši, bola dosť znečistená a tiež ako z Marsu – takmer žiadne ryby.
hvar brac chorvatsko dovolenka more lod

ZAGREB

Po ceste domov sme sa rozhodli si pozrieť niečo z hlavného mesta. Navštívili sme múzeum ilúzii, ktoré stálo za zastávku, vstup stál 65Kn. Najedli sme sa v reštaurácii Vallis Aurea pri zubačke, ktorú odporúčam navštíviť – veľmi prijemný a milý čašník, jedlo skvelé a tradičné, dobré ceny. Ja som si dala cottage cheese zapečený v cestíčku, ževraj je to chorvátske tradičné jedlo. Odtiaľ sme sa prešli ku katedrále a cez rôzne uličky a námestia šli naspäť k autu. Mimochodom, parkovanie je tu cez víkendy na ulici zadarmo a dosť nám tie ulice pripomínali Bratislavu – mix moderných, historických a akoby socialistických budov, všade graffity a električky. V Záhrebe je čo vidieť, je tu mnoho múzeí (technické, archeologické..) a veľa krásnych historických budov ako aj jedna z najstarších škôl v Európe.
zagreb chorvatsko dovolenka autom

JEDLO

Sortiment reštaurácii sa na pobreží Chorvátska moc nelíši, vždy nájdete v menu pizzu, cestoviny, niečo z mäsa ako ich obľúbené čevapčiči či pljeskavicu (niečo ako mäso podávané do hamburgerov) a ryby. V lepších reštauráciach vám ponúknu lokálne a denné úlovky rýb, v iných Rakiju (domáci alkohol) zadarmo aby prilákali, čo najviac turistov. Tento rok sme aksik mali šťastie na obsluhu typu, že dojedli sme a čašník sa o nás prestal zaujímať. Špinavé taniere pred sebou, my sme mali v pláne už zaplatiť a nezáujem. Mnohokrát keď sme si vypýtali účet, čašník nechodil aj 10minút, tak sme sa rozodli ísť zaplatiť ku kase a niekedy sme ešte dostali aj pokarhanie, že ako si to predstavujeme..
V rámci Makarskej určite odporúčam reštauráciu DiVino, kde sme dostali veľmi dobré cestoviny – najmä tie s tartuffom a Bistro Berlin, kde boli top cestoviny s lososom. Najlepšiu zmrzlinu mali v Bounty restaurant, nenormálny výber, zaujímavé kombinácie príchutí (jahodový sorbet s bielou čokoládou) a veľmi dobrá chuť, nie taká chemická ako iné zmrzlinárne, 10kn pýtajú za riadne veľký kopček.
Zlú skúsenosť sme mali s palacinkárňou Happy Day, pani, čo nás obsluhovala, nevedala anglicky, tak sme objednávali lámanou chorváčtino-slovenčino-angličtinou. Funguje to tam tak, že máte na výber 4 druhy múky, z ktorej vám spravia placinku (to stojí 12Kn) a potom si prídavate plnku, toping, čo len chcete (4Kn za kus). V konečnom dôsledku kvôli jazykovej bariére niektoré veci na palacinkcách boli naopak, na niektoré zabudla, palacinky chodili po jednom (jeden zjedol a prišla druhá) a keď už mal predposledný skoro dojedené prišla a povedala, že špaldovú múku, z ktorej si objednala kamoška, už nemajú, akoby to nemohla povedať niekoľkokrát skôr, čo už bola pri našom stole. Vtipné tiež bolo, že v menu si kamoši objednali medzi posypmi Kinder bueno. Človek by si to predstavol tak, že keksík rozdrtia a rozstrúsia po palacinke. Omyl. Oni tam položili na kraj palacinky to Kinder beuno celé. Že ste nikdy nejedli tyčinky s príborom? Nech sa páči, môžete vyskúšať. Boli sme zvedaví, či by tam dali celé vajíčko v prípade Kinderka, ktoré bolo tiež v ponuke 😀

Ešte posledná vec – väčšinou nám kurz vychádzal najlepšie na zmenu peňazí cez bankomat. Rozumej, vytiahnuť peniaze priamo na mieste v lokálnej mene. Moje dojmy z tejto oblasti sú zmiešané, neviem, či sa sem niekedy vrátim. Viac mi asi učaroval Split, Trogir a Istria. Ale kto vie 🙂

Podobné články

16 komentárov

  1. Fotky vypadají super, až na tu poslední 😀 🙂

    Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

    1. 😀 😀 😀 ja inak tiež nie som veľký obľúbenec morských plodov a rýb, ale toto rizoto bolo vynikajúce 🙂

  2. V Chorvatsku jsem byla několikrát a vždycky se mi tam líbilo. A bohužel ignoranti, co nedodržují nějaké zásady a ještě ke věemu dělají bordel jsou všude (byla jsem i v Egyptě, Turecku atd.) a všude jsou bordeláři, kteří nemohou zvednout svou ctěnou zadnici a jít si plechovku od Coly vyhodit do koše.

    INKA – photography, poledance, geocaching, visage and more

    1. fúúú no tieto arabské štáty majú žiaľ takú kultúru, všade som o tom čítala, že tam je pravidlo všetko hádzať na zem.. potom si to prenášajú sem do kultivovanejšej Európy 🙁

  3. Krásny článok plný krásnych fotiek. Vo viacerých z týchto miest sme boli a na Chorvátsko nedám dopustiť.

    NINAVE

    1. ja Chorvátsko tiež obľubujem,ale vravím, táto oblasť okolo Makarskej mi asi moc svojou komerčnosťou nesadla..

  4. Chorvatsko je nádherné, naposled jsem tam byla minulý rok a moc mě mrzí, že letos to nevyjde.. Krásné fotky! ♥

    GIVEAWAYAnother Dominika

    1. ďakujem 🙂

  5. Ja osobne mam Chorvatsko velmi rada aj ked som tam uz riadne dlho nebola . Urcite odporucam ist aj viac na juh aj ked cesta je velmi dlha ale stoji za to 🙂

    1. ešte južšnejšie musí byť asi menej preplnené turistami, aspoň si myslím tým, že je to ďalej 🙂

  6. Ale tak pozerám, že ste si to celkom užili. Asi ste boli dobrá partia, pretože ak ja by som šla s tou svojou, tak by sme sedeli na brehu a dennodenne boli na jednej a tej istej pláži.
    My sme raz boli na Makarskej v Baško Polje, a musím uznať že sa mi tam páčilo viac z toho titulu, že tam bola krásna promenáda, bez áut, s palmami, a synovec sa mohol vybehať bez strachu, že nás niečo zrazí. I more malo menší spád do vody, ako v Dalmácii kde sme boli teraz. Ale to Baško bolo také malinké, ani turistov tam nebolo veľa, takže v pohode. Len čo ľutujem je, že sme nešli do toho Dúbrovníka. Tak to ma veruže láka. To musí byť krásne mestečko. Ale snáď nie je všetkým dňom koniec, a hoc mi tohtoročná dovolenka nevyšla, a more v Chorvátsku mi je totál proti chuti, myslím si, že má čo ponúknuť. A napr. i také Plitvické jazerá sú super.
    Taktiež sme boli na výlete na Brači, to bol zážitok super. Na lodi sa smialo, spievalo, tancovalo, pilo, a videli sme delfíny. Masakeeer. Prvýkrát v živote som videla delfíny plávať popri lodi cestou na Brač.
    A závidím ti ten let. Ja som si chcela vyskúšať to ťahanie za člnom bez výšky, ale tam kde sme boli nebolo absolútne nič. Takže zas, niekedy nabudúce. Ja som adrenalista, ja také veci milujem. Z lietadla som už vyskúšala a prežila som, tak si myslím, že prežijem všetko.
    Takže ti tú dovolenku aj celkom závidím, ale možno preto, že tá moja nevyšla podľa predstáv 🙂

    1. chvalabohu, že my si v tomto rozumieme a sme tak akurát akční. Ani by sme nevydržali sedieť stále na tej istej pláži, no ani by sme nedokázali každý deň vstávať o 7 a vidieť čo najviac 😀
      Baško Polje znie veľmi dobre, tam by sa asi aj mne páčilo 🙂
      Nenormálne ti závidím delfíny!!! To som doteraz nikdy nezažila, muselo to byť nádherné 🙂 ja milujem delfíny, veľryby, žraloky, snáď všetok podmorský život 🙂
      Prajem ti aby ti ďalšia dovolenka vyšla lepšie ako tento rok 🙂

  7. Super post a tie fotky!!! Dúfam že ste si dovolenku užili. My máme ísť v septembri na (alebo do?) Tučepi, tak dúfam že pláž kam budeme chodiť nebude až tak zlá. Pekný deň:)
    pieces of me

    1. ďakujem, to ma teší, že je článok plnohodnotný 🙂 myslím, že skôr do Tučepi, keďže je to mesto 😀

  8. Pekny clanok s dobrymi fotkami. My chodime do Chorvatska uz 5 rokov na jedno miesto – Crikvenica. Tiez by som chcel obzriet nieco nove ale syn chce len Crikvenicu, tak je Crikvenica 🙂

    1. Ďakujem 🙂 hmmm no to je škoda nespoznať aj ostatné miesta 🙂 je niečo konkrétne,čo sa mu na Cirkvenici páči? Vieš,že ak sú to pláže, tak nájsť podobné niekde inde a skúsiť niečo iné 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.