Lifestyle Tipy a Návody

Ako sa stať plus size modelkou?

Častokrát dostávam otázky ako som sa v našich končinách dostala k plus size modelingu, čo to všetko obnáša, akú agentúru osloviť a podobne. Rozhodla som sa teda napísať na túto tému článkok a natočiť video s mojimi tipmi, ktoré vychádzajú z vlastných skúseností v tomto odvetví.

1. Výzor, výška, váha

Možno vás zarazím, sklamem a prekvapím, ale do tohto odvetvia patrí už žena s konfekciou 38. Áno, žiaľ táto veľkosť má už svoje krivky, prsia a nezapadala by tak do konceptu pre návrhárov odevov pre čísla 32-36. Hranicou väčšinou býva veľkosť 48, no všetci poznáme najznámejšiu „veľkú“ modelku Tess Holiday, ktorá nosí 54. Ona je všeobecne taký zvláštny fenomén, pretože je veľmi nízka, staršia a teda aj veľká a niekomu sa raz zapáčila a ten z nej urobil modelku. Je pravda, že do tváre je veľmi pekná a zaujímavá. Povedala by som, že sa to v plus size rozdeluje na dva tábory, kde sú klienti, ktorí chcú modelky s veľkosťami 38 až 42 (tieto sa v zahraničí nazývajú curvy – krivky) a potom takí, ktorí berú baby od 44 po približne 48-50 (ktoré sa označujú ako plus size) .

Modelka by mala pôsobiť prirodzene, väčšinou nie je žiadúce mať 3D, 4D, 5D (a neviem ešte aké D) mihalnice či tetované obočie. To veľmi tvár a výzor zaväzuje a v modelingu by ste mali byť tvárna. Čiže keď bude klient chcieť aby ste boli nenápadná, tak taká budete a keď máte byť nápadná, tak vás tak nalíčia a upravia. Určite hrá prím ak máte nejakú zaujímavú črtu – výraznú sánku, lícne kosti, husté prirodzené obočie, zaujímavú farbu očí a podobne. Taktiež vlasy by mali byť v naturálnych tónoch, ideálne vaše prirodzené. Logicky sa zamyslite – ak by ste si listovali nejaký eshop, kde by bola modelka s fialovými vlasmi, čo vás viac zaujme? Oblečenie, čo má na sebe, či jej vlasy? 🙂 Nevravím, že neexistuje cesta aj tu, ale tieto modelky sú skôr šmrncnuté do alternatívnych smerov (napr. fotenie pre punk, metal obchody, steampunk, fetish a podobne).

Výška je najčastejšie žiadaná od 172cm. Niektoré agentúry či klienti berú aj 170cm ak ste zaujímavá a máte pekné proporcie. Niekde sa nepohnete pokiaľ nemáte aspoň 174cm. Prečo? Pretože vyššie postavy majú lepšie proporčne rozložené kilá, dlhé nohy a skrátka oblečenie na nich vyzerá lepšie. Napríklad šaty dlhé 110cm nemajú do polky lýtok ale po kolená a opticky to na fotke vyzerá súmernejšie. Nehovoriac o tom, že na módnych prehliadkach je „žirafu“ lepšie vidieť. Hornou hranicou som si nie istá, no zdá sa mi, že agentúry neberú baby, ktoré sú vyššie ako 182cm.

plus size modelka slovensko ako sa stat plus size modelkou sme zeny ako sa stať plus size modelkou modna prehliadka fashion show curvyako sa stať plus size modelkou plus size modelky modelka slovensko slovensku plus size modelka slovensko krasa bajecna zena party look

2. Výzor, výšku mám. Čo ďalej?

Teraz je na vás, či sa rozhodnete osloviť nejakú agentúru alebo robiť modeling na vlastnú päsť. S agentúrou to môže aj nemusí byť jednoduchšie. Na Slovensku aj v Čechách je zopár, ktoré sa orientujú už aj na plus size, odporúčam googliť a agentúry osloviť. Zo slovenských má dobré renomé MIX Management, no tam je potrebné mať vek do 25 rokov a výšku aspoň 174cm. Ak nespĺňate požiadavky klasickej agentúry, ste veľmi nízka, máte trebárs okolo 30tky, skúste agentúry, ktoré sa zameriavajú na komparz. Okrem obsadenia do TV totiž dostávajú aj zákazky do printovej reklamy, kde hľadajú rôzne typy. Korektná agentúra od vás nikdy nebude žiadať peniaze!! Väčšina modeliek začína v školskom veku, sú bez práce a tak je logické, že by nemali za čo book zaplatiť. Firma, ktorá vás bude zastupovať, by vám prvé fotenie mala uhradiť a väčšinou takéto modelky posiela ako „new face“ na fotenie editoriálov do magazínov (Eva, Emma, Evita..), ktoré nie sú honorované ale sú veľmi dobrou skúsenosťou. Niekedy niektoré modelky agentúra vyšle na mesiac či viac do zahraničia, kde sú ubytované s inými modelkami a musia chodiť v danom meste na castingy a fotenia.

Ak sa rozhodnete ísť do tejto kariéry vlastnou cestou, budete to mať ťažšie na kontaky. Vždy sa dostanete k foteniu ľahšie ak vás niekto odporučí, než keď sa danému klientovi ozvete sama ako pre nich neznáma osoba. V tomto prípade odporúčam navštíviť rôzne TFP skupiny (odporúčam môj článok, čo je to TFP fotenie), kde sa môžete prihlásiť na projekt k niektorému fotografovi a získať tak fotky zadarmo. Čím viac budete fotiť, tým viac budete mať skúseností a kontaktov. Viacerí fotografi totiž fotia aj pre značky, módne prehliadky a podobne a vedia vás tak odporučiť ďalej. Ak budete mať čo-to nafotené, odporúčam založiť si niekde portfólio: vlastnú FB stránku alebo profil cez niektorú modelingovú platformu (fotopatracka.cz, modelmayhem.com).

Ak sa klientom chcete ozývať samé, odporúčam nafotiť si tzv.snapy. Sú to fotky, kde vás zákazník uvidí v čo najprirodzenejšom svetle. To znamená, fotky nenalíčenej tváre prípadne s minimum makeup-u a fotky postavy. Tie sú dobré fotiť v bielom tielku či tričku, pretože je neutrálne a je tak celkom dobre vidieť vašu postavu a v obtiahnutých rifliach či legínach. Niektoré fotky je dobré mať v lodičkách niektoré bez nich – tie druhé reálnejšie zobrazia vašu výšku. Takéto fotky si môžete urobiť aj doma sama pred neutrálnym nerušivým pozadím a kľudne môžu byť fotené na mobil. Je dobré mať pre istotu fotky aj v telovom spodnom prádle, klienti so sortimentom plaviek či spodného prádla vás budú chcieť vidieť takto a nie zahalenú v legínach 🙂 Na týchto fotkách môžete aj pózovať, usmievať sa, ale niektoré by mali byť v základnom rovnom postoji spredu, zboku a zozadu.

plus size modelka modelkou snapy polaroidy test

3. On a set

Pri vašej honorovanej zákazke je dôležité nemeškať, byť príjemná a prirodzená. Väčšinou vás na mieste nalíčia vizážistky, takže na fotenie sa ide bez makeup-u. Taktiež je dobré byť v telovom prádle, ale môžete si prípadne so sebou vziať aj čiernu podprsenku. Topánky tiež odporúčam zobrať si najprv svoje – čierne a telové lodičky. Niektorí klienti majú svoje topánky, ktoré chcú použiť, ale ak je to vaše prvé fotenie pre daného zákazníka, je lepšie byť pripravená. Ak fotíte pre e-shop, väčšinou sa jeden outfit fotí na 4-5 záberov a ide ďalší. Za celý deň odfotíte aj 30-50 kusov oblečenia, tak to musí ísť rýchlo. Je teda dobré meniť pózy, byť vážna, usmievať sa, pozerať sa raz do objektívu raz mimo a tak ďalej. Pri editoriáloch do časopisov má niekedy fotograf svoju predstavu, na ktorú vás bude viesť, inokedy to nechá na vás a robíte freestyle 🙂

Po fotení vždy poďakujte vizážistke, fotografovi, stylistke a celému tímu. Je to slušnosť ale aj pokora pred ich profesiou a prácou. Ak teda nie ste Verešová a všetci budú skákať tak, ako si pískate 🙂 Taktiež NIKDY nekritizujte prácu vizážistky či dané modely, ktoré máte na sebe. Vy dostávate zaplatené za prácu modelky, nie za názor. Myslíte si, že by niekto nabudúce zavolal ofučanú, odutú modelku, ktorá ešte bude aj kritizovať modely oblečenia?
plus size modelka slovensko backstage on a setplus size modelka modelky slovensko backstage fotenie foceni plus size modelka slovensko slovensku backstage selfie svojka

4. Honorár

Na Slovensku prekliate slovo. U nás je akosi zvykom veľa vecí riešiť zadarmo a neplatiť. Neviem, kedy tu vznikol tento trend ale mali by sme ho meniť. Ja napríklad odmietam zákazky fotiť pre eshop zadarmo. Obchod má predaj, zisk aj vďaka vašim fotkám a vy z toho nemáte mať nič? A prečo? Takže sa nehanbite vypýtať si za svoju prácu a keď nechcú zaplatiť, choďte ďalej. Ak vám firma ponúkne namiesto finančnej odmeny barter, aj to je stále lepšie ako nič. Ja som takto robila online reklamu pre Madam Podprsenku, za ktorú som si mohla vybrať jednu podprsenku. No aj tak sa mi nepáči toto nastavenie trhovej ekonomiky, veď napríklad ak vám zaplatia a páči sa vám niečo zo sortimentu obchodu, možno si to za daný honorár kúpite a tak si daný obchod bude môcť dovoliť aj nabudúce zaplatiť modelku či zvýšiť plat svojim zamestnancom.

Musím povedať, že v Čechách som sa stretla s väčšou ochotou zaplatiť modelke za prácu než u nás, a o zahraničí ani nehovorím. Tam sa tie sumy pohybujú v úplne iných výškach. Mne bolo odkomunikované, že modelka v mojom postavení by mala dostať od 15Eur za hodinu fotenia (prehliadky) a viac. A nech mi nikto nehovorí, že je pre eshop problém zaplatiť 15-30Eur..

plus size modelka slovensko slovensku sylverro moda fashion moletka plus size modelka slovensko ako sa stať plus size modelkou portret ako sa stať plus size modelkou modelka slovensko profil

5. Nemám na to..

Ak vás fotenie baví, ale odmietli vás viaceré (aj zahraničné) agentúry, ste už na modeling staršia, nízka a podobne, nič vám nebráni v tom fotiť si len tak pre radosť. Ako som vyššie spomínala, dobré na to sú TFP skupiny na Facebooku, či portály ako fotopatracka.cz. Môžete sa tak dostať pred objektív častejšie, fotiť rôzne zaujímavé projekty a spoznať nových ľudí. Dobrou cestou je aj založenie blogu, kde sa môžete vyblázniť fotením vlastných outfitov či písať články o vašich foteniach (ako moje napríklad tu). Toto je aj môj prípad, keďže vekom som už pre agentúry staršia, pre niektoré nízka a pre niektoré nie som ten správny typ. Kvôli blogu si riešim mnoho fotení kvôli outfitom, či idem po rôznych zaujímavých spoluprácach, kde som sa dostala ku kontaktom, ktoré ma posunuli k ďalším zákazkám.

plus size modelka modeling slovensko moda fashion outfit ako sa stať plus size modelkou modelka slovensko ako sa stať plus size modelkou modelka slovensko plus size modelka pin-up slovensko pinup rockabilly

V závere by som vám chcela popriať veľa šťastia a úspechov ak sa chcete vydať na dráhu plus size modelky a možno sa niekedy pri nejakej zákazke uvidíme 🙂

Podobné články

14 komentárov

  1. aaaale práve som si uvedomila,že ťa mám doma vytrhnutú z časopisu a si v mojom motiváčiku..:) inak si podľa mňa naozaj pekná ženská a máš niečo do seba..:) btw som ten posledný bod..:D mňa by tak mohli dať do poľa ako strašiaka :DD pretože ja a fotenie to je..sama sa dokážem namodelovať..ale keď ma má fotiť niekto iný tak sa tvárim stále rovnako 😀

    inak na mojom blogu práve prebieha súťaž o Nars Duo lícenku a bronzér, ak by si mala záujem, bola by som rada ak by si sa pozrela:)

    BeautyMuffin

    1. Drew hovorí:

      čožeeeee 😀 tak to je husté tá prvá veta!!! si mi normálne vyrazila dych! a ďakujem krásne samozrejme 🙂
      noo ono to chce prax pred objektívom, lebo je to iné, nervozita a tak, ale čím dlhšie to robíš, tým je to prirodzenejšie 🙂

  2. Maris Novotná hovorí:

    Krásný článek 🙂 nechápu proč lidé dělají plus size modelky z holek, které mají velikosti už 38, pak to všechno vede akorát k anorexii a poruchám příjmu potravy 🙁 ale taková už je společnosti. Každopádně máš tu nádherné fotky 🙂
    Maris Novotná

    1. Drew hovorí:

      Ďakujem 🙂 nuž v modelingu by mali asi na to vymyslieť iný termín, alebo ich zaradiť do nejakej „normal size“ lebo dosť veľa ľudí to poburuje.

  3. Miri hovorí:

    Dru drzim palce, skvele clanky 🙂

    1. Drew hovorí:

      Ďakujem 🙂

      1. Tatiana Bartošova hovorí:

        Vyzeráš teda na každej fotografii skvele…a že plus size veď ty si nádherná žena?
        Veľmi pekný članok…keby som sa aj ja vedela tak vkusne obliecť….každý outfit mi vyraža dych?

        1. Drew hovorí:

          Ďakujem pekne 🙂 niektoré outfity sú prácou štylistov, niektoré moje, je to len o tom poznať dobre svoju postavu a vedieť s ňou narábať, čo je na nás pekné, čo chceme ukázať a nejaké nedostatky zakrývať 🙂

  4. Katka hovorí:

    Ahoj, pekny clanok, resp. navod. Ako to je v plus size modelingu so striami napr. po porode a pozeraju sa agentury neoficialne aj na rodinu (ci ma modelka deti) ? Dik

    1. Drew hovorí:

      Ahoj, ďakujem 🙂 zatiaľ som sa s tým nestretla no ani nemám veľmi skúsenosti s agentúrami, keďže som bola len v jednej. Strie mám aj ja a zatiaľ nikto neriešil 🙂

  5. Natalia hovorí:

    Ahoj 🙂 V prvom rade by som chcela povedat, ze si super, rada citam tvoje clanky aj pozeram videa. Chcela by som sa tiez dostat do modelingu, samozrejme neocakavam, ze zo mna bude druha Veresova ale aspon zopar foteni, to bol vzdy moj sen. Nie plus size ale skor normalny modeling, s vahou som nikdy nemala problem, vazim asi 45kg, pas mam okolo tych 57 co by myslim si, ze mohlo byt ok. Mam rada sport, chodim do fitness centra ale to uz odbieham od temy ?. Budem mat 15 a chcela by som zacat s TFP. Mojim problemom je ale vyska, meriam iba 161 cm. Myslis si, ze je mozne sa potom dostat aj niekam dalej ako tfp? Strasne by som niekedy chcela skusit aj normalne fotenie, pripadne aj prehliadku ale to uz mam asi prilis vysoke ambicie?. Mam radsej pockat ci este nenarastiem alebo skusit uz teraz? Lebo viem, ze modelky zacinaju niekedy uz v 13, ale ja bohuzial nemam tu vysku… (prepac tolko otazok, ale neviem o nikom kto sa rozumie modelingu a kto by mi vedel poradit) A drzim este palce nech este dosiahnes vela uspechov ako modelka☺

    1. Drew hovorí:

      Ďakujem pekne 🙂 hmm..no nebudem ti klamať, ale 161cm je skutočne málo 🙁 na prehliadky určite, ako fotomodelka to určite skúšaj, nikdy nevieš, ako sa uchytíš. Určite choď do TFP a nejaké väčšie projekty možno prídu samé. Môžeš začať aj teraz, aspoň si budeš postupne budovať portfólio než oslovíš agentúru. V tvojom prípade by som skúsila agentúry, čo sa orientujú aj na komparz alebo skúšaj osloviť zákazníkov sama. Prajem veľa úspechov, máš krásny vek na to s tým začať, škoda, že ja som vtedy veľa rozumu nemala a ani mi nenapadlo riešiť niečo také ako modeling 🙂

    2. miroslav daubrava hovorí:

      Ahoj.

      ešte stále mas zaujem o fotenie ?
      som kostýmový navrhar v divadle. tvoj vek aj výška su idealne:)
      len je to na dlhsie. uvadzas aj niekde kontakt ?

      moj. 0904 448261,
      ak ..tak sa prosim ta ozvi alebo porad mi prosim ta. kde taketo dievciny pobehuju 🙂

      1. Drew hovorí:

        Ahoj, jasné uvádzam na stránke kontakt email drewsbeauty(at)gmail.com 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.