Beauty Recenzie Starostlivosť o pleť

The Ordinary vs. Revolution Skincare

Odkedy The Ordinary svojimi produktmi vyvolalo na trhu rozruch, ich produkty sa vypredávali jedna radosť a ľudia videli pozitívne výsledky, bolo jasné, že sa v kozmetike udiala revolúcia. A tak zostávalo otázkou času, kedy na trh prídu nové produkty s podobným konceptom. Makeup Revolution London sa o to postaral so svojou líniou Revolution skincare, kde veľmi nápadne kopíruje nie len obaly, ale aj názvy produktov. Cenovo obe značky vychádzajú veľmi podobne a tak je na mieste otázka: v čom sú odlišné? Ktorá značka je lepšia?

Ja som testovala 3 rovnaké produkty oboch značiek a rada by som vám priniesla ich zhrnutie. Vysvetlivky k môjmu testu: produkty som používala aspoň do štvrť balenia. Porovnávala som zloženie, cenu, objem, textúru, benefity. Pri zložení som hrubým písmom zvýraznila zložky, ktoré sú v oboch produktoch totožné. Cenu som sa snažila brať z oficiálnych stránok značiek, no niekde som našla daný produkt iba na nejakom našom lokálnom eshope (napr notino).

AHA + BHA PEELING

AHA kyseliny sú rozpustné vo vode a ako exfoliant pôsobia na povrchu pokožky. Môžu sa nazývať aj ovocné, pretože sa vyskytujú najmä v ovocí. Redukujú veľkosť pórov, regulujú maz, zvyšujú hydratáciu pleti, urýchľujú proces obnovy kožných buniek, zlepšujú textúru pleti, zosvetľujú pigmentové škvrny, spomaľujú proces starnutia, zjednocujú a zosvetľujú pleť.

Najpoužívanejšie AHA kyseliny: 

  • kyselina glykolová (Glycolic Acid) – najúčinnejšia kyselina, no môže pokožku iritovať
  • kyselina mliečna (Lactic Acid) – vhodná pre citlivú pleť, pokožku zjemňuje a hydratuje
  • kyselina citrónová (Citric Acid) – zosvetľuje pigmentové škvrny
  • kyselina mandľová ( Mandelic Acid) – najjemnejšia, vhodná pre citlivú pleť, pokožku renegeruje
  •  jablčná kyselina ( Malic Acid) – pôsobí ako antioxidant

BHA kyselina sa v kozmetike využíva iba jedna a to kyselina salicylová. Na rozdiel od AHA je rozpustná v tukoch, čo jej zabezpečuje hlbší prienik do pokožky. Vďaka tomu dokáže dobre prečistiť zanesené póry a predchádzať ich opätovnému zaneseniu. Je menej iritujúca ako niektoré AHA kyseliny, no pokožku môže vysušovať. Reguluje maz, zosvetľuje pigmentové škvrny, má protizápalové účinky a urýchľuje proces obnovy buniek.

POUŽITIE: chemický píling sa používa večer. Kyseliny AHA a BHA sa aplikujú vždy na suchú pokožku, nechajte pôsobiť určenú dobu a následne píling zmyte z tváre. Teraz je vhodné použiť nejakú čistiacu masku (napríklad ílovú), po ktorej použite sérum – ak vaša pokožka ostala podráždená, zvoľte niečo upokojujúce, napríklad CICA produkty. Inak môže byť hydratačné, s peptidmi či antioxidantami. Kyseliny sú oveľa účinnejšie ako mechanický peeling. Takúto kúru s maskou stačí absolvovať 1x týždenne. Pokiaľ používate na čistenie pleti nejakú kefku či foreo, duplovane vám peeling bohato postačí 1x týždenne.

Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution

Objem: 30ml
Cena:
11,90€
Farba:
ružovkastá
Textúra:
tekutá
Parfumácia:
nie
Alkohol: áno – Alcohol Denat
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Aqua/​Water/​EauPropanediolLactic AcidGlycolic Acid, Citrus Limon (Lemon) Fruit ExtractGlycerinButylene GlycolPassiflora Edulis (Passion Flower) Fruit ExtractAnanas Sativus (Pineapple) Fruit ExtractVitis Vinifera (Grape) Fruit ExtractSalicylic AcidAlcohol Denat, Daucus Carota Sativa (Carrot) ExtractXanthan GumSodium BenzoatePotassium SorbateDisodium Edta, Tasmannia Lanceolata (Pepper Tree) Fruit/​Leaf ExtractSodium Bisulfite

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Objem: 30ml
Cena:
7,20€
Farba:
krvavo červená
Textúra:
tekutá
Parfumácia:
nie
Alkohol: nie
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Glycolic AcidAqua (Water)Aloe Barbadensis Leaf WaterSodium HydroxideDaucus Carota Sativa ExtractPropanediolCocamidopropyl DimethylamineSalicylic AcidLactic Acid, Tartaric AcidCitric AcidPanthenolSodium Hyaluronate CrosspolymerTasmannia Lanceolata Fruit/​Leaf ExtractGlycerinPentylene GlycolXanthan Gum, Polysorbate 20Trisodium Ethylenediamine DisuccinatePotassium SorbateSodium BenzoateEthylhexylglycerin1,2-Hexanediol,Caprylyl Glycol

The Ordinary využíva 3 druhy AHA kyselín – kys.glykolovú (Glycolic acid), kys.mliečnu (Lactic acid) a kys.vínnu (Tartaric acid). Na upokojenie použili Aloe vera, čo kvitujem. Takéto zloženie kyselín bolo doposiaľ možné dostať iba u kozmetičky a v rukách menej znalých užívateľov by tento píling mohol narobiť šarapatu. Revolution využíva dva druhy AHA kyselín a síce kys.glykolovú a mliečnu. Okrem toho majú v zložení viac ovocných extraktov ako marakuja, ananás, hrozno a citrón. Aj napriek tomu, že sú prírodné, môžu byť silnými iritujúcimi zložkami.

Ktorý je lepší? Ak máte citlivú pleť, The Ordinary tu môže byť lepšou voľbou. Naopak, ak preferujete prírodnejšie zložky, zvoľte píling od Revolution.

5% CAFFEINE SOLUTION

Kofeín je čoraz viac populárnejšou kozmetickou ingredienciou. Jeho účinky na ľudský organizmus sú vedecky podložené, avšak mechanizmus kozmetického účinku kofeínu doposiaľ nebol vysvetlený. Keďže kofeín zlepšuje cirkuláciu, môže zmierniť začervenanie, opuchy, zamaskovať tmavé kruhy pod očami či rozjasniť pokožku. Avšak tento účinok býva väčšinou krátkodobý a na niekom nemusí byť vôbec zreteľný. S kávou v kozmetike je to teda tak: výskumy sú zatiaľ nejasné, no ak vám vyhovuje a vidíte s ňou zlepšenie, používajte ju naďalej.

Kyselina hyalurónová, ktorú používa vo svojom sére Revolution, je všetkým známa látka. V čistej forme je veľmi tuhý lepkavý gél. Väčšinou séra, ktoré sú lepkavejšie a hutnejšie, budú HA využívať vo väčšej formulácii. Veľmi riedke séra využívajú zriedenú HA a pocit okamžitej hydratácie spôsobujú pridané zmäkčovače a nie samotná kyselina hyalúronová. HA má pracovať v pokožke, nie na jej povrchu. Vtedy môže skôr vysávať vlhkosť z vašej pokožky.

EGCG alebo epigalokatechín galát je výťažok zo zeleného čaju. Ten nájdete v sére od The Ordinary. Je antioxidantom, ktorý viditeľne ovplyvňuje prejavy starnutia pleti. Znižuje tvorbu vrások. Je veľmi citlivý na svetlo, preto je potrebné ho chrániť proti UV lúčom. The Ordinary túto ochranu zabezpečilo fľaškou z tmavého skla.

POUŽITIE: očné krémy sú väčšinou určené na ranné používanie. Večer by vám totiž mohli spôsobiť opačný neželaný efekt – opuchy, tmavé kruhy. Je to niečo podobné, ako keď preplačete celú noc – tiež to vaše očné okolie ráno pocíti. Produkty špecializované na oči aplikujte v malých množstvách na očnicový oblúk (kosť pod okom a kosť, na ktorej je obočie). Ak nanesiete príliš veľa produktu do blízkosti očí, môže vás iritovať a môžete slziť. Na aplikáciu používajte prstenník, pretože zo všetkých prstov vyvíja najmenší tlak.

Revolution Skincare 5% Caffeine Solution + Hyaluronic Acid Serum

Objem: 30ml
Cena:
6,99€
Farba:
priehľadná
Textúra:
Parfumácia:
nie
Alkohol: nie
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Aqua/​Water/​EauPropanediolCaffeineGlycerinButylene Glycol, Sodium BenzoatePhenoxyethanolXanthan GumEthylhexylglycerinDisodium EdtaSodium Hyaluronate

The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG

Objem: 30ml
Cena:
6,70€
Farba:
jemne žltkastá
Textúra:
Parfumácia:
nie
Alkohol: nie
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Aqua (Water)Caffeine, MaltodextrinGlycerinPropanediol, Epigallocatechin Gallatyl GlucosideGallyl GlucosideHyaluronic Acid, Oxidized GlutathioneMelaninGlycine Soja (Soybean) Seed Extract, Urea, Pentylene GlycolHydroxyethylcellulosePolyacrylate Crosspolymer-6, Xanthan GumLactic AcidDehydroacetic AcidTrisodium Ethylenediamine DisuccinatePropyl GallateDimethyl Isosorbide, Benzyl Alcohol1,2-HexanediolEthylhexylglycerinPhenoxyethanol, Caprylyl Glycol

Hlavnou zložkou v oboch produktoch je kávový extrakt, ktorý je v oboch produktoch obsiahnutý v množstve 5%. Revolution tu vymenil EGCG za kys.hyalurónovú. Čo je však škoda je to, že ju nájdeme v zložení až za konzervantami, čo znamená, že je jej menej ako 1%. Revolution tu využíva Phenoxyethanol rovnako ako The Ordinary. Keď sa pozrieme na siahodlhý zoznam ingrediencii od The Ordinary, obsahuje zaujímavé zložky ako antioxidanty – kyselinu gallovú (Gallyl glucoside), sójový extrakt (Glycine soja), ureu (je úžasnou hydratačnou ingredienciou) a kys.hyalurónovú. Tú dokonca nájdeme v zložení na 7.mieste, čiže celkom vysoko a je ešte pred konzervantami, čo značí, že jej obsah v produkte je vyšší ako 1%.

Ktorý je lepší? V tomto prípade jednoznačne hlasujem za The Ordinary. Niekedy krátke zloženie nie je na škodu, no v tomto prípade TO ponúka oveľa viac aktívnych zložiek ako Revolution.

NIACINAMIDE 10% + 1% ZINC

Niacinamid je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je súčasťou vitamínov skupiny B, konkrétne B3. Kyselina nikotínová alebo niacín sa na niacínamid premieňa. Podľa posledných výskumov sa jedná o jednu z najzaujímavejších kozmetických zložiek. V pokožke viditeľne zlepšuje vzhľad pórov, jemné vrásky, zjednocuje tón pleti, udržiava pokožku pružnú a elastickú. Je tiež výborným ochrancom pred vonkajšími vplyvmi ako smog, znečistenie, prach. Cieli na všetky mechanizmy tvorby nedokonalostí pleti čím podporuje jej zdravý a bezchybný vzhľad.

Zinok chráni pokožku pred UV žiarením (fyzikálny filter v produktoch s SPF), zodpovedá za elasticitu a regeneráciu kože, urýchľuje hojenie a redukuje mazotvorbu. Vo voľnej prírode sa vyskytuje ako nerast zinkit, ale väčšina oxidu zinočnatého sa vyrába synteticky. Oxid zinočnatý (ZnO) alebo zinková bieloba, je biely vo vode nerozpustný práškový pigment.

POUŽITIE: The Ordinary vyplašilo celý kozmetický svet s vetou, že niacinamid sa nesmie kombinovať s vitamínom C. Tvrdenie, že jeden zruší účinok druhého vychádza ešte z čias, kedy obe látky neboli stabilizované.  Opak je pravdou a túto látku môžete vo svojej rutine aplikovať kedykoľvek a kombinovať s hocijakým produktom. Aj vitamínom C, retinolom, kyselinami či iným niacinamidom.

Revolution Skincare Blemish And Pore Refining Serum (10% Niacinamide + 1% Zinc)

Objem: 30ml
Cena:
6,99€
Farba:
bezfarebná
Textúra:
gelová, jemne lepkavá
Parfumácia:
nie
Alkohol: nie
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Aqua/​Water/​EauPropanediolNiacinamideZinc Pca, Glycerin, Butylene GlycolXanthan GumSodium BenzoatePotassium SorbateDisodium Edta

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

Objem: 30ml/60ml
Cena:
5,90€/10,60€
Farba:
bezfarebná
Textúra:
gelová, jemne lepkavá
Parfumácia:
nie
Alkohol: nie
Esenciálne oleje: nie
Zloženie INCI:
Aqua (Water)Niacinamide 10.0%, Pentylene GlycolZinc Pca 1.0% ,Dimethyl IsosorbideTamarindus Indica Seed GumXanthan Gum, Isoceteth-20EthoxydiglycolPhenoxyethanolChlorphenesin

Azda najväčší rozdiel v zložení je, že The Ordinary využíva ako konzervant Phenoyethanol, zatiaľ čo Revolution ho nahradil Disodium EDTA. Phenoxyethanol aj napriek tomu, že je veľmi široko používaný, niekomu môže spôsobovať iritáciu pokožky. Disodium EDTA môže taktiež spôsobovať podráždenie, no je oveľa jemnejší a odlišný od Phenoxyethanol.

Textúra je porovnateľná, Revolution je o niečo tekuješí a pri oboch platí menej je viac. Ak tohto produktu použijete v štedrom množstve, môže žmolkovať. Ja som ich vždy dávala na navlhčenú pleť, čo spôsobilo lepšie absorbovanie do pokožky. Po minutí štvrť balenia však nevidím na pleti rozdiel. Tieto látky považujem za aktívne a že mojej pleti prospievajú bez ohľadu na to, či je to okamžite vidieť.

Ktorý je lepší? Závisí od vás 🙂 Naozaj.. ak ste si overili, že vám phenoxyethanol robí problém , potom ten od Revolution. Revolution na rozdiel od TO používa glycerín, čo je super hydratačná látka, čiže tento typ séra je o niečo hydratačnejší. Ak vám nerobí The Ordinary Niacinamide problém, ostala by som pri ňom.

Verdikt

Revolution skincare nepovažujem za napodobeninu The Ordinary. Ako sami vidíte, zloženie sa dosť odlišuje. Revolution celkovo vnímam ako značku orientovanú pre mladých, naopak The Ordinary pôsobí viac seriózne. Osobne sa mi filozofia The Ordinary páči viac, prišli s týmto konceptom produktov prví, majú za sebou špičkových odborníkov a produkty formulujú skvelo. No ak vám z nejakého dôvodu TO nevyhovuje, je logické, že budete hľadať náhradu, napríklad aj v Revolution skincare 🙂

Podobné články

2 komentáre

  1. Dobrý článok. Pekný deň.

  2. Lorren hovorí:

    Veľmi prínosny článok 🙂 už dlho chcem vyskúšať používať niaciamide, a chcela som „oroginal“ od ordinary ale nemôžem ho nikde zohnať … tak som bola na vážkach, či skúsiť revolution, či v ňom nie je viac menej prospešných prídavkov (alkohly ,parfem a pod.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.