Beauty

Nude a neutrálne paletky: ktoré áno, ktoré nie

Paletky, paletky, paletky.. prešlo mi ich rukami veľa a článok o nude očných tieňoch som plánovala už dlho. Takže.. rozobrala som paletky, ktoré sa podľa mňa neoplatia, s ktorými som spokojná a sú cenovo dostupné a potom tie z vyššej cenovej kategórie. Na mnohé z nich som robila aj Youtube tutoriály, ktoré budete mať vždy nalinkované v texte 🙂

Paletky, ktoré ma sklamali

Myslím, že viacerí budú súhlasiť, že najťažšie zohnateľný produkt v našich drogériach sú palety očných tieňov. Značky sa snažia a občas prinesú novú paletku tieňov, no mnohé nie len podľa mňa stoja za dve veci.

Maybelline bola jedna z prvých značiek, čo priniesli do drogérie modernejšie paletky. Žiaľ, sú veľmi prášivé, až príliš maslové, slabo pigmentované a nemajú ani zrkadlo. Paletka The Nudes stojí okolo 12€ a za tú cenu podľa mňa neoplatí.
Dermacol neotáľal a koncom minulého roka prišiel na trh s dvomi variantami paletiek Matt & Pearl. S tieňmi sa však nepracuje dobre, sú prášivé, suché, na oku fľakatia a chýba tu viac matných tieňov na strácanie. Paletka stojí okolo 10€, nemá ani zrkadlo a osobne by som si ju za toľko nekúpila.
Ďalším drogérkovým pokusom o dobrú paletku je počin Gossip od 183days, čo je podznačka Trend it up (obidve sú materskými značkami DM). Paletka vyzerá na oko pekne, má zaujímavý dizajn aj zrkadlo. S tieňmi sa paradoxne nepracuje až tak veľmi zle, no sú veľmi slabo pigmentované. Pre ženu, ktorá nechce výrazné tiene to bude prijateľné, pre mňa, čo keď sa pozriem na bordovú chcem bordovú a nie slabo bordovú, je to obrovské mínus. Tu teda musíte samy zvážiť, či je pre vás takáto paletka dobrou investíciou alebo mrhaním peňazí. Tutoriál na líčenie s paletkou Gossip nájdete na mojom Youtube.
Alcina Smokey paletka je možno pre mnohých absolútne neznámy pojem. Značku Alcina totiž nájdete skôr v salónoch. Koncom minulého roka zaradili do ponuky paletku so šiestimi tieňmi v sivých odtieňoch. Trblietavé tiene neskutočne prášia, matné tiene sú o niečo lepšie, napriek tomu pigmentácia riadne pokulháva. Obal je papierový, paletka je bez zrkadla, čo však pri úzkej paletke nevadí, pretože úzke zrkadlá zrovna nie sú najšťastnejšiou voľbou. Čo ma pri paletke najviac hnevá, je cena. Stojí okolo 22€, čo je za 6 tieňov nie prémiovej kvality, veľa. Tutoriál na líčenie s paletkou Smokey nájdete na mojom Youtube.

Paletky, ktoré odporúčam a sú cenovo dostupné

Do tejto kategórie som zaradila paletky do 25 Eur v pomere ku kvalite a počtu tieňov v paletke. Sú tu značky zohnateľné najmä online.

Prvé paletky sú značky Revolution, ktorú už nájdete aj v slovenských drogériách DM. Niektoré paletky sú lepšie, niektoré horšie, no pravda je, že za pomerne nízku cenu kúpite paletku s veľkým množstvom tieňov. Príjemný počin vznikol v spolupráci s českou youtuberkou Petra Lovely Hair – dvojitá paletka bez zrkadla plná nude aj farebných tieňov. Vhodná na bežné aj výrazné líčenie. Ja mám ešte rada paletky Reloaded. Revolution neustále vychádza s novými a novými paletkami za priaznivú cenu.
Z drogérie sa oplatia klasické paletky Gabriella Salvete. Preto klasické, pretože minulý rok sa pokúsili vyjsť s novou paletkou v štvorcovom formáte a už len podľa swatchovania v drogérii môžem povedať, že tie tiene sú suché a zlé. Ak však siahnete po štandardných paletkách Gabrielly, máte príjemnú kvalitu tieňov za skutočne nízku cenu. Malá verzia paletky akú mám ja stojí 4-5€, väčšia obsahuje 10 tieňov v cene okolo 7€, čo sa naozaj oplatí. Moje video s paletkou od Gabrielly tu.
Zo slovenskej drogérie sa presúvam do Poľska k značke Wibo. Túto značku nájdete v poľských drogériach a na eshope michaelstore.sk Paletka Neutral Eyeshadow palette obsahuje 15 tieňov a stojí okolo 10€. Tiene síce prášia (čo mne až tak nevadí), no pigmentácia je veľmi príjemná a s tieňmi sa dobre pracuje. Páči sa mi aj dobrý pomer matných a trblietavých tieňov. Ak by ste s ňou chceli vidieť tutoriál, pozrite si video.
Od poľských značiek sa presuniem ku kórejským. Prvá mini paletka s piatimi tieňmi od značky Skin79 obsahuje ružové a marhuľové tóny, no je príjemnou cestovanou paletkou, s ktorou sa dá rýchlo vykúzliť pekné líčenie. Ak ste fanúšikom kórejskej kozmetiky, mohla by vás zaujať a moje líčenie s paletkou nájdete v tomto videu.
Etude House Lingere Backstage paletka je ďalšou veľmi podarenou paletkou. Kórejská dekoratívna kozmetika je známa skôr jemnejšími tónmi, pretože preferujú dokonalú pleť pred ťažkým makeupom. Je teda veľmi príjemné vidieť, že napriek tomu aj sem prenikol trend pekných paletiek. Paletka obsahuje matné, saténové a trblietavé tiene, ktoré sú dobre pigmentované a dobre sa s nimi pracuje. Cenovo sa pohybuje okolo 18€, obsahuje 15 tieňov. Ak vás zaujíma tutoriál, nájdete ho na Youtube.
Poslednou a najdrahšou paletkou v tejto kategórii je NYX Away we glow. Obsahuje mix matných a trblietavých tieňov. Matné sú perfektne pigmentované, dobre sa do seba zapracovávajú a neprášia. Trblietavé tiene sa neukazujú až tak intenzívne ako v panvičke. Paletka je pekná, ale na počet tieňov a nie dokonalú pigmentáciu by mohla stáť menej. Cena sa pohybuje okolo 20€ a má 10 tieňov a moje líčenie nájdete tiež vo videu.

Paletky, ktoré ešte viac odporúčam, no sú drahšie

V kategórii najdrahších paletiek sa pre mňa nachádzajú iba dve značky, ktoré majú veľa paletiek v nude verzii. Okrem nich ešte nedám dopustiť na Juvia’s place, no oni sú špecialisti skôr na farebné paletky.

Urban Decay je klasikou a najznámejšou značkou, ktorá priniesla koncept nude paletiek v podobe edície Naked. Ja mám doma iba jednu a to Heat. Tieto tiene sú masľové, perfektne pigmentové, úžasne sa do seba zapracovávajú. Ak chcete mať doma klasiku, niektorú z Naked paletiek rozhodne odporúčam a moje líčenie s Heat môžete pozrieť v tomto videu. Hybridom medzi farebnou a nude paletkou je minuloročná letná novinka Born to run, čo má byť paletka ideálna na cestovanie – je v nej zrkadlo a tiene použiteľné na bežný deň či na párty. Paletka mala dobré aj zlé recenzie, mne osobne sa s ňou líči dobre a s kvalitou tieňov som spokojná. Recenziu a líčenie nájdete na mojom Youtube.

Ak by sa ma však niekto opýtal na moju najobľúbenejšiu nude paletku odpovedala by som jedinú značku: Tarte. Táto americká značka je pre nás ťažšie dostupná, pretože sa dá objednať iba z americkej alebo britskej oficiálnej stránky. Našla som ju ešte na eshope https://www.qvcuk.com no o tejto stránke počujem prvý krát. Oplatí sa po Tarte pozrieť, ak sa do Ameriky chystáte, značka je totiž dostupná v bežných obchodných reťazcoch. Mojou najobľúbenejšou paletkou je Tartelette In Bloom. Tiene sú neskutočné! Sú tak jemné a pigmentované, ideálne pra začiatočníkov či pokročilých. Navyše, paletka nádherne vonia po čokoláde 🙂 Má zrkadlo a adekvátnu veľkosť, čo z nej robí ideálneho adepta aj na cesty. Obsahuje prevažne matné tiene a 3 trblietavé. Väčšia paletka PRO Amazonian clay už obsahuje aj farebnejšie variácie, no drží sa skôr v studených tónoch. Má prevažne matné tiene a 4 trblietavé. Je väčšia a menej skladná, napriek tomu so mnou už čo-to precestovala. Obe tieto paletky zbožňujem a sú zatiaľ mojimi top paletkami. Paletku som použila v mojom videu líčenie s mojimi najobľúbenejšími produktami.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.