Beauty Starostlivosť o pleť

STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ: Exfoliácia

Exfoliácia alebo častejšie zaužívaný výraz píling, peeling. Tento proces odstraňuje odumreté kožné bunky čím povzbudzuje schopnosť kože obnovovať sa. Po exfoliácii je pokožka jemná a pôsobí mladistvejšie. Pravidelnou exfoliáciou pomáhame pokožke, aby fungovala tak ako má. Áno, šúpeme sa ako hady..až na to, že nie tak viditeľne 😀

Ak platí výraz všetko s mierou, tak pri exofliácii dvojnásobne. Proces obnovy pokožky má svoj význam a ak sa odumreté bunky odstraňujú príliš často a nešetrne, môže to viesť k podráždenej, citlivej, červenej pleti či nejednotnému tónu pleti. Je to z toho dôvodu, že sa na koži ešte nestihla vytvoriť bariéra odumretých častíc a vy neustále zbrusujete aj tú novú mladú vrstvu. Nepreháňajte to tiež s kombinovaním príliš aktívnych a abrazívnych exfoliantov naraz. Vnímajte potreby svojej pokožky a tak k nej pristupujte.

Bez ohľadu na to, či ste si večer robili píling, krém s ochranným faktorom (SPF) by nemal vo vašej dennej rutine chýbať. Pre istotu však prízvukujem, že ak SPFko nepoužívate a pravidelne sa pílingujete (najväčšie riziko je pri chemickej exfoliácii), pokožka je reaktívnejšia na slnko a môžete si tým vytvoriť pigmentové škvrny. Odumreté častice pokožky totiž predstavovali aspoň ako-takú ochranu pred UV a nová obnovená pokožka to ešte nezvládne. Preto ju treba chrániť faktorom.

ENZYMATICKÝ PEELING

Začnem najjemnejšou formou exfoliácie a to enzymatickým pílingom. Funguje na princípe enzýmov z ovocia a zeleniny. Tieto jemne rozpúšťajú keratín v odumretej pokožke. Keďže nie sú závislé od pH, do pokožky pH ani nijako nezasahujú. Na rozdiel od chcemického peelingu nerozpúšťa celú vrchnú vrstvu pleti, ale len stimuluje prírodný exfoliačný proces. 

Ako sa používa? Enzymatický peeling podobne ako čistiacu masku na tvár, kúpite buď v surovej forme prášku, ktorú si namiešate s vodou alebo už zarobený produkt. Píling nanesiete na tvár ako masku a necháte pôsobiť podľa odporúčaní konkrétneho výrobcu. Táto doba môže byť od 5-20 minút. Následne sa produkt z tváre zmyje.

Pre koho je určený? Pre mladé ženy, ktoré chcú s exfoliáciou začať, pre normálnu a citlivú pleť, pre prívržencov prírodnej kozmetiky a pre tehotné, ak je ich pokožka veľmi reaktívna na iné typy pílingov.

Najčastejšie enzýmy, ktoré sa využívajú v kozmetike:

  • DNA enzýmy –  získavajú sa z morského planktónu . Zmierňujú účinky slnečného žiarenia na pleti a chránia pleť pred dopadmi stresu. 
  • Tekvicové enzýmy – nájdeme ich v semiačkach tekvice. Odstraňujú odumrelé bunky kože a stimulujú ich obnovu.
  • Papájové enzýmy – využívajú sa tiež ako podpora trávenia a chudnutia. Čo sa týka starostlivosi o pleť “požierajú” odumreté bunky kože.
  • Ananásové enzýmy – majú protizápalové účinky, odstraňujú odumreté bunky a zlepšujú textúru pleti.
  • Kombinácia ovocných enzýmov – majú jemné exfoliačné účinky, rozpúšťajú odumreté a mdlé bunky pokožky.

DERMALOGICA Daily microfoliant
OLIVAL Mikroexfoliant
DULCIA Enzymatický píling so šetrným účinkom

CHEMICKÝ PEELING

Aj napriek strašidelnému názvu sa jedná o šetrnejšiu obnovu pokožky než je mechanický píling. Funguje na princípe špecifického pH a pKa – ide o chemicky kontrolovaný zásah do pokožky. Štruktúra epidermis sa jemne naruší, odlúpne sa najvrchnejšia vrstva, po čom nasleduje regenerácia a obnova pokožky. Vo výsledku chemický píling stimuluje tvorbu nových kožných buniek a normalizuje bunkovú obnovu. Je pravda, že s nimi treba zaobchádzať opatrne a s rozumom, sila ich účinku je v koncentrácii. Začnite s najnižšími a časom sa môžete prepracovať k vyšším formuláciam na poli toho, čo by vám donedávna bola schopná dať iba kozmetička (z dôvodu, že tak vysoko naformulované kyselinky neboli pre bežných ľudí dostupné). Ak je vaša pleť po použití AHA/PHA/BHA kyselín veľmi reaktívna (citlivá, začervenaná, pálivá..), prestante produkt ihneď používať a skúste prejsť na jemnejší druh kyseliny.

Ako sa používa? V malých koncentrácia sa chemický píling môže používať aj denne (väčšinou v podobe tonerov), tieto sa nezmývajú. Silnejšie koncentrácie sa nechávajú pôsobiť ako maska po dobu, ktorú určuje výrobca, väčšinou je to okolo 5 minút. Následne sa píling z tváre zmyje vodou.

Pre koho je určený? Pre akýkoľvek typ pleti, špeciálne aknóznu pleť, na pigmentové škvrny, starnúcu pokožku.

  1. AHA KYSELINY (alfa-hydroxylové kyseliny)

Vyskytujú sa bežne v prírodne a dokonca aj v našom tele. Patria medzi veľmi účinné kyseliny, sú rozpustné vo vode. Pôsobia na povrchu kože – jemne a šetrne rozpúšťajú „lepidlo“, ktoré spája odumreté bunky. Dobre pôsobia na jemné linky a vrásky, zosvetľujú pigmentové škvrny, pokožku dokonca hydratujú a preto sú vhodné aj pre suchú pleť. Mínusom je, že vyvolávajú fotosenzitivitu a môžu byť iritujúce – pamätáte, ako som vám hneď v úvode spomínala používanie SPF? 🙂

Aká koncentrácia? pH by malo byť < 4 a koncentrácia 4-10%

AHA kyseliny, ktoré sa v kozmetike využívajú:

Kyselina mandľová (Mandelic acid)

Je spomedzi AHA kyselín najjemnejšia, získava sa z horkých mandlí. Nespôsobuje žiadne iritácie, je preto vhodná aj pre veľmi citlivú pleť, inak ju môžu všetky typy pleti. Má veľkú molekulu, ktorá preniká do pokožky pomalšie. Póry čistí aj zvnútra, čím sa účinkom podobá na BHA kyseliny.

GEEK&GORGEOUS Cheer up 
THE ORDINARY Mandelic Acid 10% + HA

Kyselina mliečna (Lactic acid)

Veľmi jemná kyselina, má menšiu molekulu ako glykolová. Nachádza sa v mlieku, zelenine, ovocí a aj v našej pokožke. Pokožku hydratuje, obnovuje jej bariéru. Je vhodná pre suchú, citlivú pleť a tých, čo majú pred kyselinami rešpekt a chcú s nimi nejako začať 🙂

GARDEN OF WISDOM – Lactic Acid 5% Serum
THE ORDINARY Lactic Acid 5% + HA
THE ORDINARY Lactic Acid 10% + HA

Kyselina fytová (Phytic acid)

Patrí do skupiny jemných AHA kyselín, prírodný antixodinat, ktorý sa nachádza v strukovinách, ryži a v zrnách. Zvykne sa používať v kombinácii s inými AHA kyselinami. Má protizápalové účinky.

Kyselina glykolová (Glycolic acid)

Najznámejší typ AHA kyseliny, ktorý sa získava z rastlín. Jej malá molekula veľmi rýchlo preniká do pokožky – produkty na báze alkoholu zvyšujú penetráciu (pozor pri suchej a citlivej pleti), produkty na báze krému spomaľujú jej prenikanie do pokožky, čo zase zaručuje lepšie zvláčnenie pokožky. Hydratuje, podporuje tvorbu kolagénu, vhodná na hyperpigmentácie. Vhodná pre suchú alebo slnkom poškodenú pokožku.

GEEK&GORGEOUS Smooth Out 
COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid
PIXI Glow Tonic (5% kys.glykolová)
THE ORIDNARY Glycolic Acid 7% Toning Solution

Kyselina jablčná (Malic Acid)

Jej účinky sú oproti ostatným AHA slabšie, preto sa využíva skôr ako podporná kyselina. Získava sa z jabĺk a hrušiek. Má veľmi jemné prejasňujúce účinky.

Kyselina vínna (Tartaric acid)

Rovnako ako jablčná sa využíva ako doplnková. Obsahuje veľa antioxidantov a má potenciuál exfoliovať.

Kyselina citrónová (Citric acid) 

Využíva sa najmä ako doplnková, keďže nie je o nej toľko výskumov ako o iných AHA. Získava sa z citrusového ovocia. V správnej koncentrácii dokáže efektívne exfoliovať. Z chemického hľadiska je AHA aj BHA kyselinou, no správa sa viac ako AHA. Má nízke pH 2,2 a v koncentrácii vyššej ako 10% môže byť veľmi iritujúca.

2. PHA KYSELINY (polyhydroxy kyseliny)

PHA kyseliny sú novou generáciou AHA kyselín. Fungujú v podstate rovnako ako AHA kyseliny, no sú oveľa viac tolerované a spôsobujú menej podráždení, majú výraznejšie hydratačné vlastnosti, preto sú vhodné aj na ekzematickú, atopickú pokožku a aj rosaceu. Nevyvolávajú fotosenzitivitu, zosvetľujú hyperpigmentácie, pôsobia protizápalovo.

PHA kyseliny, ktoré sa v kozmetike využívajú:

Glukonolaktón (Gluconolactone)

Jemne odstraňuje vrchné vrstvy pokožky a viditeľne obnovuje jej povrch. Má antioxidačné účinky, posilňuje ochrannú funkciu kože, zanecháva pleť revitalizovanú.

Geek&Gorgeous Calm Down
The Inkey List PHA Toner

Kyselina laktobionová (Lactobionic acid)

Jemný exfoliant, hydratuje, stimuluje bunkové delenie a je silným antioxidantom.

Benton PHA Peeling Toner
Geek&Gorgeous Calm Down

 3. BHA kyseliny (betahydroxy kyseliny)

Zatiaľ, čo AHA kyseliny sú rozpustné vo vode a pôsobia najmä na povrchu pokožky, BHA sú rozpustné v tukoch, čo umožňuje ich hlbší prienik do pokožky. Práve preto sú vynikajúcim bojovníkom proti upchatým pórom, čo je vlastne zmes potu, mazu a zvyškov odumretej pokožky lipidového pôvodu. BHA zbavuje pleť nadbytočného kožného mazu, má silné protizápalové účinky, je účinná pri zosvetlení pigmentových škvŕn. Je preto vhodná pre mastnú, zmiešanú pleť náchylnú na akné a s tendenciou k upchatým pórom.

Aká koncentrácia? formulácie s pH < 3,5 v koncentrácii 1-2% 

BHA kyseliny, ktoré sa v kozmetike využívajú:

Kyselina salicylová (Salicylic acid)

Ma upokojujúce účinky, na rozdiel od AHA kyselín nespôsobuje fotosenzitivitu a dokáže odstraňovať uhry, upchaté póry, podkožné vyrážky a akné rôzneho typu.

GEEK&GORGEOUS Cheer up  (mix 1% BHA a kyseliny mandľovej)
THE ORDINARY Salicylic Acid 2% Masque
THE ORDINARY Salicylic Acid 2% Solution
COSRX Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser

Betaín salicylát (Betaine salicylate)

Je derivátom z cukrovej repy. Kyselina salycilová sa ňou zvykne nahrádzať v krajinách, kde je obmedzená alebo zakázaná (Ázia). Na rozdiel od salicilky nie je závislá od pH (účinkuje v kyslom aj zásaditom prostredí). Funguje na princípe časovo odloženej exfoliácie – rozpúšťa odumreté časti pokožky a obsah pórov až po niekoľkých minútach po aplikácii. Nie je k nej toľko štúdii ako ku kys.salicylovej, no koncentrácia okolo 4% je účinkom podobná 2% salicylke. Jedná sa o jemnešiu formu exfoliantu.

Napr.
COSRX BHA Blackhead Power Liquid
COSRX Two In One Poreless Power Liquid

MÔŽU SA KOMBINOVAŤ?

Áno, mnohé značky formulujú niekoľko typov kyselín do jedného produktu. Zamerajte sa na potreby vašej pleti a podľa toho si vyberte konkrétny exfoliačný produkt s kyselinami. AHA napríklad veľmi dobre funguje s kyselinou askorbovou (vitamín C), táto kombinácia pleť zosvetľuje a oživuje, bojuje proti známkam starnutia.

Napr.
SOME BY MI AHA, BHA, PHA 30 Days Miracle Toner
May Island 7 Days Secret Centella Cica Toner AHA BHA PHA
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution

ZHRNUTIE

AHA kyseliny spomaľujú proces starnutia, zjednocujú tón pleti, sťahujú póry – tzv.posilňovňa pre našu pleť. Vhodné pre všetky typy pleti.

PHA kyseliny majú rovnaký efekt ako AHA, no sú hydratačnejšie, jemnejšie, lepšie tolerované. Vhodné pre suchú, citlivú pleť a pokožku, ktorá netoleruje AHA a BHA kyseliny.

BHA kyseliny sú špičkou na akné a upchaté póry. Vhodné pre aknóznu pokožku, zmiešanú a mastnú pleť.

GOMMAGE PEELING

Gommage je akoby spojením chemického a mechanického pílingu na jemnej báze. Pochádza z Francúzska, pričom slovo gommage znamená gumovanie. Bol veľmi obľúbený a používaný najmä pred komerčným predajom chemických exfoliantov. Využíva kombináciu enzýmov (väčšinou papaín, bromelaín, pancreatin) a kyselín, mechanický píling sa odráža v extrahovaní zaschnutého produktu z tváre. Niektoré gommage produkty využívajú vo formulácii zrniečka polymérov a plastových častíc, ktoré napomáhajú mechanickému gumovaniu pleti.

Ako sa používa? Gommage sa aplikuje na suchú pleť, nechá krátko zaschnúť (aby kyseliny a enzýmy mohli účinkovať) a nasucho sa potom prstami drolí z pleti, čím so sebou berie všetky odumreté časti pokožky. Proces exfoliácie sa tu však deje na mikro úrovni (voľným okom ho nevidíme), takže celé toto gumovacie divadlo je len pre naše potešenie 🙂

Pre koho je určený? Pre normálnu, zmiešanú, mastnú, mladú pleť, pre začiatočníkov, pre tých, čo chcú prejsť od mechanického k chemickému pílingu a potrebujú mať pocit, že sa niečo z ich tváre fyzicky dáva dolu. Nie sú odporúčané pre aknóznu a citlivú pleť.

Napr.
DERMACOL Gommage cleanser (i keď toto je skôr čistič ako klasický gommage píling)
GUERLAIN Gommage De Beauté

MECHANICKÝ PEELING

Najstaršia a najznámejšia forma exfoliácie v podobe pevných abrazívnych častíc, ktorými sa pleť obrusuje. Je to cukor, mletá káva, soľ, rozdrvené škrupiny orechov.. Čo sa môže zdať ako príjemné, pretože pocitovo „to naozaj na pleti niečo robí“, žiaľ mikroskopicky je vidieť, že tieto častice nemajú pravidlné hrany, sú až ostré s hrotmi, čo je na pokožku príliš agresívne. Vytvárajú sa tak mikrotrhlinky, ktoré sú vstupnou bránou pre baktérie a dôvodom vzniku zápalov, akné a infekcií. Časom takéto abrazívne obrusovanie kože vedieť k precitlivenej reaktívnej pleti. Dermatológovia a kozmetičky už niekoľko rokov dvíhajú varovný prst a neodporúčajú používať mechanický peeling na tvár.

Nepriamou formou mechanickej exfoliácie je drhnutie pleti s pomôckami typu rotačná kefka, čistenie pleti s vlhčenými obrúskami, utieranie tváre do uteráka a pod. Čistiace kefky nie sú odporúčané na každodenné používanie a rozhodne nekombinujte viacero exfoliačných metód naraz.

Ako sa používa? Najčastejšie na navlhčenú tvár, po ktorej sa masíruje produkt so zrnkami. Následne sa píling opláchne vodou.

Pre koho je určený? Ja by som ho neodporúčala na tvár nikomu 🙂 Mechanický peeling je nevhodný pre aknóznu pleť – zápal sa naruší a roznáša po pokožke na iné miesta. Nechajme si tieto drsňariny skôr na telo, kde je pokožka hrubšia a odolnejšia. Ak sa nechcete mechanického pílingu vzdať, odporúčam obzrieť sa skôr po prírodnej kozmetike, ktorá ponúka tento typ exfoliantu na jemnej báze väčšinou v kombinácii s chemickými alebo enzymatickými zložkami.

DULCIA Hĺbkový píling s dvojitým účinkom
NOBLIS TILIA Jemný píling s jojobovými estermi
Braun FaceSpa Pro 911

AKO ČASTO?

Mladá pokožka je ešte sama o sebe aktívna a odstraňuje odumreté bunky aj sama. Vekom sa však tento proces spomaľuje. Cyklus obnovy pokožky tvorí približne 25-28 dní. Neskôr je to aj 50 dní a v 60tke to môže trvať až 90 dní. Z toho vyplýva, že mladá pokožka nepotrebuje svoju pleť pílingovať a naopak čím staršia, tým je exfoliácia častejšia. Všeobecne sa odporúča exfoliovať 1x do týždňa. Niekto však môže aj 3x a jeho pleť to znesie. Iný preferuje exfoliant na každodenné používanie bez umývania. Počula so už aj o režime exfoliácie 3 dni za sebou a následne dni sa používajú hydratačné, výživné a regeneračné produkty. Musíte skúšať a sledovať pleť – ak je zrazu citlivá, reaktívna, uberte na frekvencii a prípadne na type (sile) daného exfoliantu.

Ako začať.. Začnite s kyselinami, ktoré nemajú viac ako 3% aktívnej kyseliny (pri chem.pílingu), túto používajte maximálne 2x týždenne. Po nich vždy aplikujte hydratačné a upokojujúce produkty napr.s CICA, pantenolom.. To pomôže vrátiť pokožke optimálnu hladinu pH a zabránite tak vysušovaniu alebo podráždeniu.

PODĽA TYPU PLETI

Suchá pleť
– enzymatický a gomážny peeling 1x do mesiaca, exfoliačné tonikum podľa obsahu kyselín aj 2x do týždňa (kys.mandľová alebo mliečna), PHA kyseliny

Citlivá pleť (atopická, ekzém, rosacea)
– PHA kyseliny

Zmiešaná a mastná pleť
– AHA, BHA kyseliny ak sú vo forme tonera, pokojne každý druhý deň, ostatné typy pílingov 2x mesačne

Podobné články

2 komentáre

  1. hovorí:

    Já používám s kamarádkou the Ordinary, od nich mám ten chemický peeling, ale připadá mi, že s mojí pletí nic nedělá, přitom kámoška je spokojená, pak mám C a Nicanamide a Retinol a byla jsem teď oslovena jednou americkou kosmetickou firmou a pošlou mi C ještě s nečím, tak jsem zvědavá, zkusím obměnit 🙂

    http://somethingbykatep.blogspot.com/

  2. […] KYSELINA SALICYLOVÁ(BHA) […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.