Beauty Recenzie Starostlivosť o pleť

OLIVAL Slamienková kozmetika z Chorvátska

Značka Olival má 23 rokov a pochádza zo Záhrebu, kde sa aj vyrába. Pri výrobe používajú iba čerstvé ingredience, za studena lisované oleje, používajú ekologicky certifikované konzervačné látky a väčšina ich výrobkov obsahuje viac ako 90% prírodných zložiek. Suroviny, z ktorých sú produkty vyrobené, pochádzajú najmä z lokálnych zdrojov. Kozmetika neobsahuje umelé farbivá či parfumácie a netestuje na zvieratách.

Značku kúpite na ich oficiálnej stránke olival.sk . V portfóliu sú produkty na telo, vlasy, pleť. Ja sa budem v tejto recenzii venovať profesionálnej rade, ktorá je skutočne zaujímavá. Produktov na testovanie mám viac, takže článok budem dopĺňať o jednotlivé recenzie tak, ako ich budem v praxi skúšať 🙂

Hyaluron Hydrator 4H

Čo to je: Hyalurónový hydrátor 4H je hydratačné sérum na báze 4 typov kyseliny hyaluronovej.
Ako sa používa: Po čistení, toneri ešte pred krémom či olejom. Môže sa používať ráno a večer. Naneste niekoľko kvapiek na mierne navlhčenú čistú tvár. Môže sa používať samostatne ako sérum, prípadne ako booster vmiešaním do krému.
Typ pleti: všetky
Cena: 17,49€/30ml
Čo obsahuje: kyselinu hyalúronovú (Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Hyaluronate, Sodium Acetylated Hyaluronate, Hydrolyzed Sodium Hyaluronate), panthenol, aloe vera (Aloe Barbadensis Leaf Juice). Bez alkoholu a esenciálnych olejov, parfumu.

INCI: AquaSodium Hyaluronate CrosspolymerSodium Hyaluronate, Sodium Acetylated HyaluronateHydrolyzed Sodium Hyaluronate, Pentylene GlycolPanthenolEctoinAloe Barbadensis Leaf JuiceCitric AcidPotassium SorbateSodium BenzoateSodium Polyglutamate, PhenoxyethanolEthylhexylglycerin

Sodium Hyaluronate je skoro to isté ako klasická kyselina hyalúronová (hyaluronic acid). Sodium hyaluronate je však stabilnejšia, ľahšie formulovateľná a je aj lacnejšia než klasická HA. V každom prípade sa jedná o skvelú látku, ktorá je schopná na seba viazať obrovské množstvo vody, čím podporuje hydratáciu 🙂

Sodium Hyaluronate Crosspolymer je zosieťovaná klasická kyselina hyalúronová, kedy sa jej častice chemicky naviažu dokopy aby vytvorili jednu obrovskú sieť, ktorá predlžuje stav hydratácie. Podľa štúdii je táto látka veľmi zaujímavá, využíva sa dokonca v estetickej kozmetike vo výplniach.

Hydrolyzed Sodium Hyaluronate je oveľa menšou verziou bežnej HA. To znamená, že takto malá molekula je schopná preniknúť do hlbších vrstiev pokožky a hydratovať aj tam, kde to klasická HA nedokáže.

Sodium Acetylated Hyaluronate je ďalšia forma kyseliny hyalúronovej. Dokáže dlhšie pôsobiť v hornej vrstve pokožky, ktorú hydratuje a pomáha k jej elasticite. Je tiež oveľa menej lepkavejšia a kozmeticky elegantnejšia ako štandartná HA.

Pantenol zvyšuje celkový hydratačný a reparačný účinok séra. Podporuje účinok ostatných látok v produkte.  

Ektoín upokojuje, posilňuje prirodzenú odolnosť pokožky, podporuje účinok hydratácie a zmierňuje nežiadúce dopady vplyvov vonkajšieho prostredia, najmä UVA žiarenia.

Môj názor: Každý produkt, ktorý sa označuje za sérum s kyselinou hyalúronovou a obsahuje viac ako len jednu jej formu, je u mňa veľmi dobre hodnotený. Má hustejšiu konzistenciu, no napriek tomu sa do pokožky rýchlo vstrebáva. Pleť brutálne hydratuje, vrstvenie s inými produktami nerobí problém – tj. nežmolkuje sa. Za mňa rozhodne áno, pre hociktorý typ pleti 🙂

Vitamínové Sérum C

Čo to je: Sérum so stabilnou a jemnou formou vitamínu C s pH 6,4.
Ako sa používa: Po čistení, toneri ešte pred krémom či olejom. Môže sa používať ráno a večer.
Typ pleti: všetky vrátane citlivej a problematickej
Cena: 20,99€/30ml
Čo obsahuje: aloe vera, kyselinu hyalúronovú. bez alkoholu a esenciálnych olejov, parfumu.

INCI: AquaSodium Ascorbyl PhosphateAloe Barbadensis Leaf Juice, Dimethyl SulfoneCitric AcidPhenoxyethanolSodium Hyaluronate, EthylhexylglycerinCitric AcidSodium BenzoatePotassium Sorbate

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) je stabilný derivát vitamínu C, ktorý nepodlieha oxidácii. Krémy a séra s touto formou vitamínu C sú veľmi stabilné, ich štruktúra a farba sa nemení dokonca ani pri izbovej teplote. Produkty obsahujúce SAP sú veľmi jemné k pokožke, nespôsobujú podráždenie a začervenanie a účinne ju osviežujú, čistia a rozjasňujú, čím zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky. V štúdiách tento derivát vyšiel ako výborný antioxidant a antibakteriálna látka. To znamená, že si vie parádne poradiť s akné a jeho hojením. Na hyperpigmentáciu je však menej účinný ako klasická kyselina askorbová.

Sodium Hyaluronate je skoro to isté ako klasická kyselina hyalúronová (hyaluronic acid). Sodium hyaluronate je však stabilnejšia, ľahšie formulovateľná a je aj lacnejšia než klasická HA. V každom prípade sa jedná o skvelú látku, ktorá je schopná na seba viazať obrovské množstvo vody, čím podporuje hydratáciu 🙂

Môj názor: Céčkové séra miljem a musia mať v mojej rannej rutine zastúpenie. Keďže céčko je antioxidant, má podľa mňa väčší zmysel používať ho ráno. Okrem iného aj zvyšuje účinnok SPF, ktoré ja používam každý deň 🙂 Sérum má ľahkú konzistenciu, veľmi jemnú vôňu. Veľmi rýchlo sa vstrebáva a vrství. Ja som ho používala na navlhčenú pleť, lebo som tak zvyknutá dávať všetko (okrem retinolov a exfoliačných kyselín).

Vzhľadom na použitý typ vitamínu C, toto sérum odporúčam pre tých, čo hľadajú sérum s vitamínom C a zároveň ich trápi problematická či citlivá pleť.

Micro Exfoliant

Čo to je: Mikroexfoliant je spojením mechanického a chemického pílingu, ktoré prináša výborné výsledky a hĺbkové čistenie.
Ako sa používa: Naneste malé množstvo prášku (asi pol čajovej lyžičky) na vlhké dlane. Jemným trením vytvoríte pastu, ktorú naneste na tvár. Jemne, krúživými pohybmi, masírujte pleť a po 2 až 3 minútach opláchnite vlažnou vodou. Používajte maximálne 3-krát týždenne.
Typ pleti: všetky
Cena: 10,99€/42ml
Čo obsahuje: kyselinu salicylovú, alantoín, vitamín H, ricínové kapsuly. Bez alkoholu, parfumácie a esenciálnych olejov

INCI: Zea Mays StarchHydrogenated Castor OilSodium Cocoyl Isethionate, Magnesium OxideHydroxypropyl Starch PhosphateSodium Polystyrene SulfonateSalicylic AcidXanthan GumSodium BenzoateBiotin, Allantoin

Salicylic Acid má upokojujúce účinky, na rozdiel od AHA kyselín nespôsobuje fotosenzitivitu a dokáže odstraňovať uhry, upchaté póry, podkožné vyrážky a akné rôzneho typu.

Allantoin upokojuje, zjemňuje a chráni pokožku. Urýchľuje hojenie rán.

Môj názor: Osobne je pre mňa používanie pílingov na báze prášku novinkou. Vždy som mala skôr jemný mechanický či chemický píling. Veľmi sa mi však tento produkt páči. Jeho výhodou je aj dlhšia trvácnosť, keďže práškový produkt sa len tak rýchlo nepokazí. Pleť neirituje, neštípe, nedráždi.

Vitamínové Sérum R2

Čo to je: Vitamín R2 je sérum s kyselinou hyalurónovou, obsahuje tiež vitamín A retinol a prírodný resveratrol. Dobrý na prvé viditeľné vrásky, regeneráciu pokožky a hyperpigmentácie.
Ako sa používa: Po čistení, toneri ešte pred krémom či olejom. Dáva sa iba na suchú pleť a výhradne večer. Ráno nezabúdajte na použite krému s ochranným faktorom (SPF). Sérum nie je vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.
Typ pleti: všetky
Cena: 22,99€/30ml
Čo obsahuje: Retinyl Palmitate, Aloe vera, Resveratrol, vitamín E (Tocopheryl Acetate). Bez alkoholu, parfumácie a esenciálnych olejov

INCI: AquaAloe Barba­Densis Leaf JuiceGlycerinPropylene GlycolPEG-40 Hydrogenated Castor OilResveratrolSodium Hydroxide, PhenoxyethanolTocopheryl AcetateAcrylates/​C10-30 Alkyl Acrylate CrosspolymerSodium HyaluronateRetinyl Palmitate, EthylhexylglycerinCitric AcidSodium BenzoatePotassium Sorbate

Glycerin je prírodnou hydratačnou látkou, ktorá sa nachádza aj v našej pokožke. Je veľmi častou látkou vyskytujúcou sa v kozmetických produktoch. Je lacný, no efektívny, v kozmetickom priemysle sa využíva vyše 50 rokov. Je účinný od 3%, no najlepšie účinky vykazuje v koncentrácii 20-40%.

Resveratrol je antioxidant, ktorý pochádza zo semien a šupiek červeného hrozna. Má protizápalové a antikarcinogénne účinky. Je veľmi účinný proti UV žiareniu.

Tocopheryl Acetate je ester vitamínu E. Je stabilnejší než klasický vitamín E, no ževraj sa horšie absorbuje do pokožky a vykazuje slabšie účinky.

Sodium Hyaluronate je skoro to isté ako klasická kyselina hyalúronová (hyaluronic acid). Sodium hyaluronate je však stabilnejšia, ľahšie formulovateľná a je aj lacnejšia než klasická HA. V každom prípade sa jedná o skvelú látku, ktorá je schopná na seba viazať obrovské množstvo vody, čím podporuje hydratáciu 🙂

Retinyl Palmitate je ester vitamínu A. Potrebuje až tri konverzie na kyselinu retinovú, ktorá je preukázaná ako veľmi účinná.

retinyl palmitate –> retinol — > retinaldehyde –> all-trans-retinoic acid

To znamená dve veci: že retinyl palmitate nie je tak efektívny, no nespôsobuje ani vedľajšie negatívne účinky ako tretinoín (kys.retinová).

Môj názor: Textúra sa ponáša na ľahší gél-krém, čo znamená, že ak ho chcete kombinovať s iným sérom, postupujte od najtekutejšej po najhutnejšiu konzistenciu. Nemá žiaden špecifický zápach, na pleti sa dobre vstrebáva, nemá problém s vrstvením produktov a nežmolkuje. Vzhľadom na obsah najslabšieho retinoidu, je vhodný aj pre citlivú pleť či pokožku, ktorá s retinolmi iba začína. Zo začiatku ho môžete pre istotu používať iba 1-2x do týždňa, ak nespozorujete nejaké ďalšie iritácie, pokojne ho aplikujte každý večer. Za mňa je to skôr doplnkové večerné sérum k nejakej silnejšej forme vitamínu A 🙂

Sérum RA

Čo to je: Koncentrovaná sérová emulzia pomáha retexturácii pokožky a zabraňuje predčasnému starnutiu. 
Ako sa používa: Po čistení, toneri ešte pred krémom či olejom. Dáva sa iba na suchú pleť a výhradne večer. Ráno nezabúdajte na použite krému s ochranným faktorom (SPF). Sérum nie je vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.
Typ pleti: všetky
Cena: 23,99€/30ml
Čo obsahuje: Retinaldehyde, Aloe vera, vitamín C (ascorbic acid), vitamín E (Tocopheryl Acetate), glycerín, ceramidy, alantoín. Bez alkoholu, parfumácie a esenciálnych olejov.

INCI: AquaAloe Barbadensis Leaf JuiceGlycerinAllantoinBisabolol, Ceramide NPCeramide NSCeramide EOSCeramide EOPCeramide APRetinaldehydePhospholipidsAstaxanthinBehenic Acid,CholesterolCeteareth-25Cetyl AlcoholCaprooyl Phytosphingosine, Caprooyl SphingosineSqualaneCaprylic/​Capric TriglycerideAcrylates/​C10-30 Alkyl Acrylate CrosspolymerSodium Starch Octenylsuccinate, CyclodextrinTocopheryl AcetatePhenoxyethanolEthylhylexglycerinSodium HydroxideAscorbic AcidPotassium SorbateSodium BenzoateCitric AcidSilica

Glycerin je prírodnou hydratačnou látkou, ktorá sa nachádza aj v našej pokožke. Je veľmi častou látkou vyskytujúcou sa v kozmetických produktoch. Je lacný, no efektívny, v kozmetickom priemysle sa využíva vyše 50 rokov. Je účinný od 3%, no najlepšie účinky vykazuje v koncentrácii 20-40%.

Allantoin upokojuje, zjemňuje a chráni pokožku. Urýchľuje hojenie rán.

Ceramide NP, Ceramide NS, Ceramide EOS, Ceramide EOP, Ceramide AP alebo ceramidy tvoria 50% kožnej bariéry. Sú druhom lipidových molekúl, ktorý sa prirodzene vyskytuje v pokožke. Sú kľúčové pre obnovu a hydratáciu kožnej bariéry. Bez ceramidov by bola pokožka suchá, podráždená a svrbela by.

Astaxanthin je antioxidant, ktorý patrí do skupiny karotenoidov a preto má červeno-oranžovú farbu. Štúdie zatiaľ vyzerajú sľubne – pomáha zotaviť sa slnkom poškodenej pokožke, urýchľuje hojenie, posilňuje elasticitu pokožky a je dobrou prevenciou pred vráskami. Zvykne byť veľmi účinný aj pri orálnom užívaní vo forme vitamínových doplnkov.

Tocopheryl Acetate je ester vitamínu E. Je stabilnejší než klasický vitamín E, no ževraj sa horšie absorbuje do pokožky a vykazuje slabšie účinky.

Ascorbic Acid je čistá kyselina askorbová – vitamín C. Je skvelým antioxidantom, pomáha na hyperpigmentácie, zvyšuje účinok SPF, no je veľmi nestabilný. Účinkuje v koncentrácii od 5%, jeho koncentráciu v tomto sére však nepoznáme.

Retinaldehyde 0,1% alebo tzv. retinal, ktorému stačí iba jedna konverzia na kys.retinovú. Oproti retinolu je jeho konverzia 11x rýchlejšia. Je veľmi dobrý na slnkom poškodenú pokožku, spevňuje, dodáva pokožke elasticitu a zjemňuje vrásky. Je antibakteriálny a teda vhodný aj na liečbu akné.

retinyl palmitate –> retinol — > retinaldehyde –> all-trans-retinoic acid

Môj názor: Textúra sa ponáša na ľahší gél-krém, čo znamená, že ak ho chcete kombinovať s iným sérom, postupujte od najtekutejšej po najhutnejšiu konzistenciu. Nemá žiaden špecifický zápach, na pleti sa dobre vstrebáva, nemá problém s vrstvením produktov a nežmolkuje. Predpokladám, že vďaka výskytu astaxanthin má sérum danú zaujímavú oranžovú farbu. Páči sa mi zloženie séra, jeho jemnosť, elegantnosť a som z neho asi rovnako nadšená ako z Geek&Gorgeous A-Game 10 (Retinal 0.1%). To má jednoduchšie zloženie, tiež bez parfumácie a alkoholu, čiže je tam nižší potenciál iritácie pre veľmi citlivú pleť. Inak si myslím, že sú oba výborné 🙂

Omega Elixir

Čo to je: Olejový komplex na hydratáciu a prejasnenie pokožky. Zabraňuje transepidermálnej strate vlhkosti a pôsobí proti škodlivým účinkom UV žiarenia a iným vonkajším vplyvom.
Ako sa používa: Na očistenú tvár, po toneri, sérach a kréme ako posledný krok starostlivosti. Ideálny na večerné používanie, no môže sa podľa potreby používať aj ráno. Odporúčam aplikovať na navlhčenú pleť.
Typ pleti: všetky
Cena: 19,99€/30ml
Čo obsahuje: vitamín E (Tocopherol), vitamín C (Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid), oleje z avokáda, semien chia, semien černice a pupalky. Neobsahuje alkohol.

INCI: SqualanePersea Gratissima OilRubus Fruticosus Seed Oil, Salvia Hispanica Seed OilOenothera Biennis OilUndecaneTridecanePEG-8TocopherolAscorbyl PalmitateAscorbic AcidCitric AcidMatricaria Recutita Flower OilCi 60725

Squalane je lipid prirodzene sa vyskytujúci v rastlinách a živočíšnych bunkách ako súčasť bunkových membrán. Skvalán použitý v tomto produkte má jemnú textúru oleja, ktorá pochádza z olivového oleja, lisovaného za studena. Tento typ oleja sa nazýv aj suchým, pretože sa rýchlo vstrebáva a nie je komedogénny. Preto je vhodný pre všetky typy pokožky.

Persea Gratissima Oil avokádový olej bohatý na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a vitamíny A, B, C, D a E. Vďaka nemu získava pokožka potrebnú hydratáciu a revitalizáciu.

Rubus Fruticosus Seed Oil olej zo semien černíc, ktorý pokožku hydratuje a upokojuje citlivú pleť.

Salvia Hispanica Seed Oil olej zo semien chia skvelo ošetruje jazvy, suchú a popraskanú pokožku. Je bohatý na vitamín B a zinok, ktoré majú priaznivý vplyv na reguláciu sekrécie kožného mazu a výskytu nedokonalostí.

Oenothera Biennis Oil olej zo semien pupalky, ktorý hydratuje a upokojuje.

Tocopherol vitamín E je dobrým antioxidantom a skvelo funguje, ak je naformulovaný v jednom produkte s vitamínom C.

Ascorbyl Palmitate je veľmi slabý derivát vitamínu C, ktorý je rovnako nestabilný ako čistá kyselina askorbová. Štúdie zatiaľ nepreukázali jeho silné účinky, možno keby bol použitý vo vysokých koncentráciach, no takmer každý produkt ho obsahuje v malom množstve.

Ascorbic Acid je čistá kyselina askorbová – vitamín C. Je skvelým antioxidantom, pomáha na hyperpigmentácie, zvyšuje účinok SPF, no je veľmi nestabilný. Účinkuje v koncentrácii od 5%, jeho množstvo použité v elixíre, nám žiaľ toto sérum neprezradí.

Môj názor: Och, toto olejčekové sérum veľmi môžem! Ľahko sa vstrebáva, udržuje v pokožke vlhkosť a hydratuje ju, pleť je po jeho použití mäkká a vláčna. Má emnú orechovú vôňu a zaujímavú tmavo-fialovú farbu. No nemusíte sa báť, že by po ňom bola tvár celá fialová 🙂 Ihneď po nanesení, je transparentý a nič nefarbí. Používam ho asi 2-3x do týždňa večer namiesto krému. Rozhodne odporúčam aj pre mastný typ pleti.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.