Beauty Starostlivosť o pleť

Ako som sa zbavila akné?

Nikdy som síce netrpela na klasické silné akné, ale od puberty som zvádzala boj s vyrážkami najmä v oblasti nosa, líc, čela a brady. Čo som všetko vyskúšala a čo mi nakoniec pomohlo som spísala v tomto článku, no téme som sa venovala aj v článku o akné pre lepsiden.sk. Akné alebo tvorba pupáčikov, vyrážok je veľmi ťažko odstraniteľná, pretože môže mať niekoľko príčin. Preto sa pri liečbe treba vybaviť vysokou dávkou trpezlivosti.

1. HYGIENA A KOZMETIKA

U mnohých žien či skôr dievčat býva problém vyrážok znečistená pleť = čiže zanedbaná hygiena. Mnohé si umývajú pleť iba vodou, čo však neodstraňuje nadbitočný maz či iné nečistoty. Funguje tu dobre predstava, že vaša pleť je ako panvica s olejom – ak sa nepoužije jar, vodou sa ten olej nezmyje. Preto je dobré pozrieť sa po nejakom „čistítku“ na pleť a umývať ráno aj večer. Nič nepokazíte, ak kúpite také, ktoré je orientované na citlivú pleť. Tie na mastnú môžu zbytočne vysušovať a to pri tomto type pleti spôsobuje extrémnejšiu tvorbu mazu. Na túto tému odporúčam prečítať si môj článok ako spoznať svoj typ pleti a niečo o rutine čistenia pleti.

Hygienou je najľahšie začať pri pátraní po príčine vzniku vyrážok, no treba mať trpezlivosť a nečakať výsledky po týždni. Pleť sa obnovuje každých približne 21 dní a preto jej treba dať čas aspoň 3 mesiace pre viditeľnú zmenu.

Veľa ľudí s týmto problémom siaha po kozmetických sadách proti akné. Odporúčala by som ich skôr na silné akné, ktoré sa tvorí celoplošne na tvári a sú z neho vriedky. Tieto produkty totiž bývajú dosť agresívne a zdravej pleti, ktorá má sem-tam vyrážku skôr môžu uškodiť ako pomôcť. Skúšala som kedysi známu americkú značku Proactiv. Tá sada ma tak zničila, že som mala nenormálne zosušenú pleť, výrazné vrásky a vyrážky sa ma stále držali. Do toho prišla Mary Kay, kde som vyskúšala okrem produktov na mastnú pleť, všetko. Doslova. Bola som zúfalá, frustrovaná, všetky marykayky mali krásnu pleť a ja som stále chodila s pupáčikmi. Vyskúšala som teda aj sadu proti akné, ktorá bola menej agresívna, no stále dosť vysušujúca a hádajte čo? Vôbec mi nepomohla.

proactiv mary kay akne ako na
Čo by som však z Mary Kay odporučila vyskúšať, je Regeneračné C sérum. Je to mesačná kúra plná antioxidantov. Používam túto radu doteraz, vždy po zime a po lete, kedy sú vonkajšie vplyvy ku koži drastické. Na veľké výražky mi síce nepomohla, ale zbavila ma akoby takej krupice na čele – veľa maličkých pupáčikov.

mary kay serum c akne vyrazky

Pomaly prechádzam k lekárenskej kozmetike a ďalší zázrak, ktorý mi dosť pomohol, bolo sírové mydlo. Používala som ho asi rok, veľa vecí na pleti sa mi upravilo, nie však úplne. Vďaka jeho typickej vôni a mojej averzii voči tuhým mydlám, jeho používané vôbec nepatrilo medzi moju obľúbenú činnosť. Paradoxne, mnoho ľudí toto mydlo vysušuje, no mne nevadilo. Cena sa pohybuje okolo 3Eur, takže ak vyskúšate a nesadne, nie je to taká škoda peňazí ako vyhodiť desiatky eur za kozmetické rady na akné.

Mojím posledným objavom roka je Jarischova voda. Než som ju zohnala, obehala som niekoľko lekární. Používa sa ako tonikum, čiže sa aplikuje na odlíčenú a vyčistenú pleť ešte pred sérom či krémom. Prirovnala by som ho k uhorkovému toniku od Mario Badescu, ktoré mi vydržalo asi pol roka a bolo super. Jarischovka neštípe, nesťahuje, neobsahuje alkohol, je to v podstate roztok glycerínu a kyseliny boritej. Má dezinfekčné účinky a je dobrá aj na ekzém (napríklad aj v lete v slabinách, kde sa potíme). Môže však mierne vysušovať.

sirove mydlo sulface soap jarischova voda roztok akne

Dostávam sa k záležitosti, ktorá ako prvá a zatiaľ jediná u mňa zabrala. Rozhodla som sa navštíviť dermatologičku, ktorá mi predpísala tieto lieky: Zineryt je vodička, ktorou sa potierajú postihnuté miesta a používa sa ráno, Duac Gel je mastička tiež priamo na vyrážku a aplikuje sa večer. Zineryt je antibiotikum, ktoré prechádza do hĺbky do žliaz, kde zastavuje produkciu vyrážok. Najprv som ich používala každý deň a keďže sa mi pleť okamžite zlepšila, na odporúčanie dermatologičky mi teraz stačí každý druhý deň. Ani jeden produkt ma nevysušuje či má nejaké nepriaznivé vedľajšie účinky. Ako som písala na začiatku odstavca, konečne sa mi podarilo nájsť niečo, čo mi sedí a čo zabralo 🙂 Nechápem, prečo som s návštevou odborníka toľko otáľala.

zineryt duac gel akne vyrazky

2. HORMÓNY

Ak ste vyskúšali všetko z kozmetického sveta a nič nepomohlo, je možné, že vaše vyrážky sú sprevádzané nejakým hormonálnym výkyvom. Tu už sa dostávam do oblasti, kde je obtiažne hľadať príčinu a následne liečbu. Niektorým dievčatám pomohla antikoncepcia. Mne spravila opak a počas jej užívania som pribrala a mala pleť ešte v horšom stave. Z vlastnej skúsenosti odporúčam vyskúšať čaje a bylinky na vyrovnanie hormonálnej hladiny. Na diskusných fórach mi odporučili Ajurvedskú kávu konkrétne Shatawari. Je bezkofeinová, horkastá a dá sa piť s mliekom. V pohári zanecháva „sos“ ako turecká káva. Neviem, či mi pomohla s akné, keďže som ju začala pijávať počas brania Zinerytu a Duac gélu, no chválim tento zázračný nápoj za odstránenie bolestí v prvých dňoch menštruácie. Teraz som si kúpila nejaký bylinkový čaj v Tatrách, ktorý by mal mať rovnaké účinky, tak uvidíme 🙂 ak nebudem spokojná, objednávam Shatawari znovu.

**UPDATE** 19.1.2018
Keďže tento článok je stále jeden z najčítanejších, rozhodla som sa ho postupne prepisovať na môj súčastný stav. Rok som mala čistú pleť a vzhľadom na to, že Zineryt je antibiotikum, nebolo mi odporúčané ho užívať dlhodobo. Akné sa mi vrátilo na bradu v podobe silných boľavých podkožných vyrážok. Z viacerích zdrovoj aj od kozmetičky mi bolo potvrdené, že sa jendá o hormonálne akné. Dostala som odporúčania užívať pupalku dvojročnú, z ktorej momentálne beriem druhé balenie. Treba ju brať pravidelne, 2 kapsule denne po dobu aspoň troch mesiacov. Ohlásim sa určite opäť, či zabrala. Pretože začínam byť zas a znovu zúfalá 🙁

**UPDATE** 10.4.2019

Hlásim sa takmer po roku s ďalšími poznatkami. Pupalka mi po 4 mesiacoch nezabrala vôbec. Niekomu však pomôcť môže. Veľmi dobré výsledky som videla s kozmetickouo radou Acti Biotic od Ericson Laboratoire, ktorá síce neobsahuje hormóny, no vie ich regulovať. Aktuálne vidím najlepšie zlepšenie po testoch na potravinové intolerancie a vynechaní istých potravín, ktoré mi očividne nerobili dobre.

3. VONKAJŠIE A VNÚTORNÉ VPLYVY

Do tejto kategórie zapadajú už staré známe – stres, pohyb v nečistom prostredí, strava.. Povedala by som asi, že ak žijete v zasmogovanom či prašnom meste, bez makeupu by som von ani neliezla (ak teda trpíte na akné), pretože všetok ten bordel sa vám usádza na pleti. Make-up tvorí akúsi bariéru, ktorá to všetko zachytí a prach sa neusádza do pokožky.

Vyrážky môžu byť spôsobené aj kvôli tráviacim ťažkostiam. Ako som spomínala vyššie, mne veľmi pomohol test na intolerancie. Je však mnoho vecí, pri ktorých si ľudia mylne myslia, že spôsobujú akné (napríklad mlieko – odporúčam video od Aestheholic). Čo však dokázané je, je intolerancia voči niektorým druhom korenín (chilly, čierne korenie..), kedy sa môžu krátkodobo na pleti vytvoriť vyrážky.

Žiaľ nemám nejaké lepšie aktuálne fotky bez makeupu, tak iba to, čo som našla, posledná je taká, ktorú používam v rámci polaroidov v modelingu, čiže tam mám len BB krém, trochu zvýraznené obočie a špirálu, no myslím, že je vidieť rozdiel aj tak 🙂


Fotky bez úprav – prvé dve som prezentovala vyretušované (nájdete na FB tu), z 2016 aj keď sa to nemusí zdať, nie je na fotkách žiaden zásah 🙂

Je niečo čo vám pomohlo v boji s vyrážkami či akné?

Podobné články

18 komentárov

  1. Zynerit mne fungoval parádne, ale zas aj dosť sušil. Tiež dlho trvalo kým som prišla na to, čo mi robí vyrážky. Pleť mám mastnú, a pri vyrážkach ide najmä o hormonálnu nerovnováhu, ktorá nie je liečiteľná antikoncepciou (a popravde ani by som do toho nešla), ako-tak sa mi ale vďaka správnej starostlivosti a vynechávaniu potravín z bielej múky celkom darí k peknej pleti 🙂

    1. tiež si dávam bielu múku v menších dávkach a preferujem grahamové, sezamové varianty a premýšľam, že prejdem na knockenbroty a takéto záležitosti 🙂

  2. Super článek, mě akné zase až tak netrápí ani netrápilo, ale přítel na něj docela dost trpěl a bohužel mu na pleti zůstaly jizvičky, tak teď spíš bojujeme s tím.
    Beauty by K.

    1. ďakujem, hmm no na to jedine mikrobraziu alebo laser 🙁

  3. Perfektny clanok! Pupinky mam sem tam, ale chcelo by to pravdepodobne nieco ine, ako to co pouzivam. Pozrela som si aj videjko a jarischovu vodu si urcite kupim.. Jedna vec ma trocha zhrozila, nikdy ma to popravde nenapadlo.. :S a to je zmyt si z tvare cistiace pripravky, myslim hlavne micelarku 🙁 auc
    Teraz trocha mimo, ale mohla by si si prosim upravit zobrazenie blogu na mobile? Musim prepnut do web verzie aby som ti mohla dat koment :S blogy si citam len na telefone..

    Beauty shopaholik Tili

    1. ďakujem 🙂 áno, to s micelárkou mnoho ľudí nevedelo aj mňa to zarazilo, to video je fakt náučné a pravdivé.
      Hmm vďaka za podnet, vieš mi poradiť, kde si to spraviť? Ja som tam mala nastavené niečo automaticky, lenže tak sa mi blog na mobile ukazoval bez fotiek a bez grafiky a to bolo otrasné. Preto som tam dala zobrazovať ako web verziu a netuším prečo nejdú komentáre 🙁

  4. Zynerit jsem také v pubertě používala a ještě světlý makeup Aknekolor – sice pomohly, ale vysušovaly 🙂

    INKA lifestyle blog

    1. Aknecolor si pamätám, ale mne moc nepomáhal 🙂

  5. Na akné jsem nikdy nějak extra netrpěla. Jednu domu jsem měla hodně pupínků na čele, protože jsem nosila ofinu a nějak se mi to asi potilo, to byla hrůza, to je pravda. Ale pak už to bylo dobré. Moc se mi líbí tvůj blog. Přidávám se ke čtenářům, konečně někdo, kdo skvěle píše 🙂

    Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

    1. oooo ďakujem krásne, veľmi si to vážim!!! 🙂

  6. Pisem dalsi koment, nevidim kolonku odpovedat.. Jedna blogerka Kaviaren u macky, pisala na tuto temu clanok, len sa mi tam teraz neda nejak dostat, nepusti ma tam :S tak si ju skus vyhladat.. Nie som moc IT typ, moc ti nepomozem..

  7. No ja som si teda s mojou pleťou vytrpela riadne peripetie. Počas puberty som sa hanbila vyjsť von na ulicu, také fľaky som mala pozapaľované. Ale objavila som kúru, zemiakové masky som si dávala dennodenne na tvár. Rok v kuse. Sa pamätám, že akurát chodili Priatelia prvýkrát. Pri nich som si nacapila zemiaky a počúvala. Naozaj, rok to trvalo, až som neznášala vôňu surového zemiaka. Ale výsledok? Po roku mi povyťahovalo všetky zápalové ložiská a keď sme v septembri nastúpili do maturitného ročníka, tak ma spolužiaci nespoznávali. Odvtedy mám problém len ako píšeš, pri hormonálnych výkyvoch a stále pred menštruáciou si nájdem na tvári sedem osem boďákov. S tým asi nič neurobím akurát zvyšujem dávky žihľavového čaju. A potom je fajn. Ale ja mám problém s mastnou pleťou to bude asi tým. Jediné čo ma trápi sú čierne bodky. Hmmm … asi som ešte z puberty nevyšla.

    1. WOW klobúk dolu! O tých surových zemiakoch som počula, no pre mňa je to moc "náročné" si vždy nachystať surové zemiaky, nakrájať ich atď. Ja som pohodlný človek 🙂 ale teda fakt sa klaniam, že si to zvládla. Na čierne bodky sú najlepšie sťahovacie, nie zlupovacie masky a kozmetička. Čo mi pripomína,že by som sa tej svojej mala opäť ozvať a vybaviť si termín 🙂

  8. hovorí:

    Fíííha, tak to je riadna zmena. Ja bojujem s akné od puberty. Kožnú lekárku som navštívila ešte kedysi na základnej ale výrazne mi to nepomohlo, pravidelné čistenie u kozmetičky mi zasa zanecháva jazvičky, keďže mám na to brutálne citlivú pleť…. v celkom v dobrej kondícii mi udržuje pleť kozmetika od Avén, hoci za posledný rok som prešla na Biodermu. Ale stále sa nemôžem pýšiť pleťou ako "detská prdelka".
    Druhá vec, u mňa napr. vôbec nefungujú prírodné veci a BIO veci a neviem čo…. možno to súvisí aj s tým, že som alergická na peľ, bylinky a milión iných sránd… ale aby som to skrátila, vedela by si poradiť, kde si zohnala tú Jarischovu vodu? (vyslovuje sa to inak jarischova alebo "sch" vyslovuješ ako "š"? ….a používaš ju lokálne či klasicky ako pleťovú vodu? Ďakujem.=)

    1. hmmm asi to bude tým, že si alergická na bylinky a pele, že ti nesedí prírodná kozmetika, lebo jej hlavnou zložkou sú najme byliny, oleje, maslá atď. Citlivá pleť to má najhoršie nájsť niečo, čo jej sedí, moja svokra je ten typ a sedí jej Eucerin a Mary kay.
      Jarišova sa to číta 🙂 a kúpiš v lekárňach, treba sa na to pýtať, lebo nie všade ju majú. Mne sa ju podarilo zohnať od maminy v Piešťanoch (je psychiatrička tak hneď vedela v ktorých lekárňach hľadať). A používam ju ako tonikum, čiže pleťovú vodu. Odlíčim pleť, umyjem a dám jarišku a potom pokračujem s klasickou starostlivosťou 🙂

  9. […] Sa najčastejšie označuje za aknóznu. Aknózna pleť si však vyžaduje riadnu liečbu nastavenú od dermatoligičky, ktorá často obsahuje antibiotické prípravky. Ak teda mávate sem-tam vyrážky rozhádzané po pleti, problém bude asi niekde inde, ale vaša pleť nebude aknózna. Táto pokožka totiž skutočne trpí na silné akné roznesené najčastejšie celoplošne po tvári. Dôvodov môže byť teda opäť niekoľko pričom s problematickou pleťou sa stretávame najmä v puberte, kedy sa začne prejavovať približne v 15-tom roku života a mizne v 20-tom. Stáva sa, že akné pretrváva až do 30-tky či ostáva s majiteľom do konca života. Môj článok o tom, ako som sa zbavila vyrážok, nájdete tu. […]

  10. Simona Hájková hovorí:

    Ahoj no ako ti zabrali tie tablety pupalky dvojročnej?:-)

    1. Drew hovorí:

      Ahoj, tie absolútne nijako 😀 Zatiaľ mám najlepšie výsledky s radou Acti-biotic od Ericson Laboratorie, robila som na to tiež článok aj video :!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.