Beauty Starostlivosť o pleť

Je vazelína nebezpečná?

Vazelína. Bola patentovaná v roku 1872 a bola považovaná za univerzálne mazadlo na každý kožný problém. Nikto sa nepýtal na jej pôvod a mazalo sa s ňou o sto šesť. Keď “prepuklo,” že je vlastne finálnym produktom rafinácie ropy, nejedného laického užívateľa tejto mastičky skoro vykotilo. 

S ropou sa nám vybavia katastrofické asociácie, kedy pri tankovaní auta premýšľame, čo si to dávame na ksicht. Spomenieme si na rôzne ekologické havárie ropných plošín. Dozvedáme sa, že je karcinogénna. Náš obľúbený balzam na pery letí do koša a mnohé prírodné značky si teraz mädlia ruky, lebo je to pre nich aktuálny tip na marketing, že ich produkty sú bez ropy. 

AKO VZNIKÁ VAZELÍNA?

Vazelína je vedľajším produktom ropy, je to usadenina, ktorá pri jej ťažbe vzniká. Je vo svojej podstate prírodným produktom, keďže je z ropy, nie? 🙂 Ropa sa síce považuje za neživú (rovnako ako minerály). Vzniká rozkladom organickej hmoty – veľkého množstva živočíšnych a rastlinných organizmov).

Surová vazelína je polotuhá zmes uhľovodíkov a nie je vhodná na ošetrenie pokožky. Rozdiel medzi bielou (vaselinum album) a žltou vazelínou (vaselinum flavum) je v obsahu usadenín, ktoré pri rafinovaní v hmote zostávajú. Do kozmetických výrobkov sa pridáva tzv. čistená biela vazelína, ktorá prešla ďalším procesom čistenia a bielenia a je oproti žltej zbavená všetkých možných závadných usadenín. Tie nazývame PAHs sú karcinogénne a môžu spôsobovať rakovinu. Preto sa v kozmetike pod prísnym dohľadom regulácii a noriem môže používať iba vysoko rafinovaná biela vazelína, ktorej pôvod je známy. Čiže ak vám niekto bude tvrdiť, že ten balzam na pery, čo si dávate, môže spôsobiť rakovinu, pletie si dojmy a pojmy..

ČO TO JE VAZELÍNA?

Vazelína je predovšetkým okluzant, čo znamená, že uzamyká existujúcu vlhkosť v pokožke (a robí to lepšie ako rastlinné oleje) a zabraňuje transepidermálnej strate vody (TEWL). Je preto skvelé, ak ju aplikujete na vlhkú pokožku. Nemá liečebné účinky, ale vďaka jej vlastnostiam zabraňuje vysychaniu pokožku, čím ju chráni. Jedná sa asi o najlepší hydratujúci produkt v kozmetike (v tom zmysle, že pokožke nedodáva vlahu ale ju v nej udržuje). U dermatológov je obľúbená už desaťročia. Má aj emolientné účinky, čo znamená, že dodáva pokožke pocit jemnosti (nájdeme ju aj v mnohých produktoch na vlasy). Je antibakteriálna a protizápalová. V roku 1976 robili veľmi zaujímavý výskum na ľuďoch s psoriázou, kedy jednu ruku ošetrili vazelínou a druhú nie. Následne tieto miesta poškodili poškriabaním a sledovali, či sa psoriáza vyvinie aj na ruke, ktorá bola predtým ošetrená vazelínou. Na ošetrenej ruke sa psoriáza nerozvinula.

INCI: v liste zložení ju nájdete ako Petrolatum, Petroleum jelly či Vaseline
Textúra: je bohatá, vosková, ponášajúca sa na želé

Ako ju používať na pokožku:
– celoplošne na tvár pre veľmi dehydrovanú, extrémne citlivú, suchú pleť
– je skvelá asi na všetky kožné ochorenia ako rosacea, psoriáza, ekzém..
– môžete ju naniesť na tretinoin, pokiaľ vás veľmi irituje alebo iba na lokálne miesta na tvári, kde vás extrémne vysušuje
– lokálne na suché miesta (pery, nos, lakte..)
– na hojenie rán, jaziev či inak poškodenej pokožky
– na zapareniny (nájdete ju skoro v každom produkte na detskú ritku – len či to vedia všetky tie bio maNky, vyhýbajúce sa rope?)
– v zime je asi tou najlepšou ochranou pokožky pred poškodením
– predtým, než si nastriekate parfem na krk či ruky, potrite si dané miesto vazelínou a predĺži to trvácnosť parfumu
– je výborná ako očný krém, pretože je tam minimálna šanca na intoleranciu, zadržuje vodu v oblasti, kde je pokožka veľmi tenká

MÝTY

Neupcháva póry – hodnota komedogenity vazelíny je 0-1 z 5. Z pokožky sa dá bezproblémovo odstrániť. Je však pravda, že sa neodporúča na aknóznu pokožku, ale nie z dôvodu komedogénnosti, ale z princípu fungovania samotného akné. Na NIEKTORÝCH jedincoch totiž príliš mastné a okluzívne krémy podporia tvorbu vyrážok. Kedy môžete mať ešte dojem, že vazelína upcháva póry je, ak si nedobre z pleti odstránite make-up a následne si na dané miesto nanesiete vazelínu.

Nedusí pokožku – koža nedýcha atmosférický vzduch, od toho máme respiračné orgány. Ak ide o nejaké dusenie pokožky, kozmetické látky nie sú schopné vytvoriť na koži úplne nepriepustný film. 

Nie je karcinogénna – v kozmetike sa používa vysoko rafinovaná biela vazelína, ktorá musí spĺňať normy a nariadenia a je bez škodlivých usadenín. 

Nie je nebezpečná – naopak, jedná sa asi o jednu z najbezpečnejších kozmetických ingrediencii na trhu. Keďže ostáva na povrchu pokožky, nepreniká do nej a tak akékoľvek bububu o tom, že sa z nej absorbuje ropa do krvi, je neopodstatnené.

Z rôznych štúdii sa zistilo, že vazelína má SPF 2. Samozrejme, je to veľmi nízka hodnota ako ochrana pred slnkom, ale tento fakt len podporuje výnimočnosť tohto veľmi obyčajného produktu 🙂

Môj názor

Mám zmiešaný typ pokožky, takže celoplošne na tvár je čistá vazelína na mňa dosť mastná. Milujem ju však aplikovať na môj neustále červený a podráždený nos od smrkania či pery. Aj keď netrpím na popraskané pery, prevencia je u mňa všetko a bez nejakého balzamu či mazadla na pery nejdem ani smeti vyhodiť 🙂

Nemusíme teda kupovať extrémne drahé produkty, aby naša koža bola dostatočne chránená, keď existuje takýto úžasný jednoduchý produkt, ktorého účinky boli preukázané relevantnými štúdiami.

Herbacos Vazelína lekárska
Vaseline Original

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.