Beauty Starostlivosť o pleť

Hyperpigmentácia pokožky

Hyperpigmentácia je porucha pigmentácie kože spôsobená nadbytkom kožného pigmentu (melanínu) a môže postihnúť akýkoľvek typ pleti, v ktoromkoľvek veku. Melanín sa tvorí v bunkách nazývaných melanocyty. Melanocyty majú výbežky, ktorými sa dostáva vytvorený pigment do buniek pokožky – keratinocytov. Melanín chráni bunky pred poškodením slnečným žiarením. Môže sa hromadiť v bunkách alebo môže unikať do hlbších častí kože (Melanín môže uniknúť aj hlbšie – do dermis. Deje sa to najmä pri melazme a niektorých kožných chorobách. Pigmentácie, ktoré takto vzniknú majú nádych viac do modro šedej a odstraňujú sa najťažšie.. Príčiny ich vzniku sú rôzne a výsledkom sú tmavé škvrny, ktoré môžu byť až otravne odolné.

Ich liečba je beh na dlhú trať a môže trvať týždne, mesiace až roky, kým uvidíte výsledky. Vybavte sa teda trpezlivosťou a najmä konzistentnosťou pri používaní kozmetiky. V tomto článku sa budem venovať najmä produktom a ošetreniam na domáce použitie. V prípade vážneho stavu, či ak vám dlhodobé používanie bežnej kozmetiky nepomohli, je v otázke hyperpigmentácie lepšie obrátiť sa dermatológa. Ten vám pomôže prístrojovým či silnejším kozmetickým ošetrením ako laser či profesionálny chemický peeling.

Hyperpigmentácie poznáme:

  • Hyperpigmentácia spôsobená ultrafialovým (slnečným) žiarením
  • Hyperpigmentácia spôsobená akné (post-zápalová hyperpigmentácia)
  • Melazma

Hyperpigmentácia spôsobená slnečným žiarením

Najčastejšou príčinou výskytu hyperpigmentácii je nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu. Čím viac času strávite na slnku a čím menej ochrany proti slnku používate, tým viac bude vaša pokožka poškodená ultrafialovým žiarením. Preto sú mnohé naše babičky plné pigmentových fľakov, lebo kedysi pri toľkej práci vonku a na poli, nikto ochranu pred slnkom neriešil.

Tieto pigmentácie sa môžu prejaviť na koži až o niekoľko rokov – poznáte to známe: ja sa opaľujem roky rokúce a nemám žiadne fľaky. Nuž, koža ti to môže zúročiť až po 40-tke či 50-tke.. Každé ďalšie vystavenie pleti slnečnému žiareniu tieto škvrny ešte stmavuje a robí ich viditeľnejšími.

Najúčinnejšie ingrediencie: ktoré rozkladajú kožný pigment uložený v bunkách
– vitamín C (vo forme kyseliny askorbovej)
– arbutín
– kyselina kojová

Hyperpigmentácia spôsobená akné

Hyperpigmentácia môže byť dôsledkom akýchkoľvek zápalových procesov (čímkoľvek, čo spôsobuje poškodenie pokožky – akné, ekzém, psoriáza). Stopy po akné zvyknú byť hnedého charakteru a ich blednutie trvá veľmi dlho. Pozápalová hyperpigmentácia sa objavuje približne u každého druhého pacienta s akné a má negatívny dopad na ich psychickú pohodu. Ľudia s vyliečeným akné majú škvrny ako horkú pripomienku ich boja s nedokonalosťami pleti. Aj v prípade, že zápal spôsobený akné odznie, škvrny môžu ešte dlho pretrvávať a po mnoho rokov týchto pacientov stigmatizovať.

Najúčinnejšie ingrediencie: ktoré inhibujú produkciu alebo prenos melanínu v pokožke a tie, ktoré zvyšujú rýchlosť obnovy buniek (na odhalenie nových kožných buniek)
– hydroxykyseliny (AHA, BHA)
– retinoidy
– niacinamid

Hyperpigmentácia spôsobená hormonálnymi zmenami – melazma

Melazma je najťažšie riešiteľným typom hyperpigmentácie. Najčastejšie je spôsobená hormonálnymi zmenami počas tehotenstva alebo užívaním hormonálnej antikoncepcie. So šťastím zmiznú po pôrode, po ukončení dojčenia či po vysadení hormonálnych liekov. Melazma sa prejavuje ako hnedé škvrny rôznych odtieňov, ktoré sa najčastejšie tvoria na čele, nad lícnymi kosťami a niekedy nad hornou perou a môže ich zhoršiť pobyt na slnku.

Najúčinnejšie ingrediencie: ktoré rozkladajú pigment v kožných bunkách
– vitamín C (vo forme kyseliny askorbovej)
– arbutín
– kyselina kojová

AKTÍVNE LÁTKY NA HYPERPIGMENTÁCIE

1. Hydroxykyseliny – AHA a PHA

AHA kyseliny sa vyskytujú bežne v prírodne a dokonca aj v našom tele. Patria medzi veľmi účinné kyseliny, sú rozpustné vo vode. Pôsobia na povrchu kože – jemne a šetrne rozpúšťajú „lepidlo“, ktoré spája odumreté bunky. Dobre pôsobia na jemné linky a vrásky, zosvetľujú pigmentové škvrny, pokožku dokonca hydratujú a preto sú vhodné aj pre suchú pleť. Mínusom je, že vyvolávajú fotosenzitivitu a môžu byť iritujúce. Najznámejšia a najsilnejšia je kyselina glykolová, ak však máte citlivú pleť či s kyselinami iba začínate, siahnite po kyseline mliečnej či mandľovej.

PHA kyseliny sú novou generáciou AHA kyselín. Fungujú v podstate rovnako ako AHA kyseliny, no sú oveľa viac tolerované a spôsobujú menej podráždení. Majú výraznejšie hydratačné vlastnosti, preto sú vhodné aj na ekzematickú, atopickú pokožku a aj rosaceu. Nevyvolávajú fotosenzitivitu, zosvetľujú hyperpigmentácie, pôsobia protizápalovo. PHA, ktoré sa v kozmetike využívajú sú glukonolaktón a kyselina laktobiónová.

V malých koncentrácia sa používajú aj denne (väčšinou v podobe tonerov), tieto sa nezmývajú. Silnejšie koncentrácie sa nechávajú pôsobiť ako maska po dobu, ktorú určuje výrobca, väčšinou je to okolo 5 minút. Následne sa kyseliny vo forme chemického pílingu z tváre umyjú vodou.

2. Retinoidy

Majú okrem iných skvelých benefitov pre pokožku aj schopnosť riešiť pigmentácie a urýchľovať proces obnovy pokožky. Ten trvá približne 28 a s vyšším vekom sa tento interval predlžuje. Výsledkom je hladšia pokožka a jednotný odtieň.

Retinol vyžaduje však dlhší čas používania, keďže nie je tak silný ako kyselina retinová. Tu môže naozaj trvať aj 6 mesiacov, než uvidíte prvé výsledky. Ak máte možnosť kúpiť si tretinoin (voľne dostupný iba v niektorých krajinách, inak na predpis), bude rozhodne tou najlepšou voľbou pre riešenie hyperpigmentácii.

3. Špecifické druhy kyselín – azelaová, kojová a tranexamová

Kyselina azelaová je vedľajším produktom kvasníc, v laboratóriu sa vyrába zo zŕn a obilnín, ale produkuje ho aj sama naša pokožka. Je skvelá na pleť trpiacou na rosaceu, akné, vrásky, upchaté póry, melazmu a pozápalové pigmentácie. Je skrátka univerzálna a veľmi dobre znášaná. Na hyperpigmentácie funguje dobre aj jej derivát Potassium Azeloyl Diglicynát.

Kyselina kojová bola objavená v japosnkých hubách a je aj vedľajším fermentovaným produktom pri výrobe saké. Preto ju veľmi často nájdete v ázijských produktoch zameraných na hyperpigmentácie. Znižuje produkciu melanínu, je skvelým antioxidantom, no pre niekoho môže byť iritujúca.

Kyselina tranexamová je syntetická aminokyselina derivovaná z aminokyseliny lyzínu. Kyselina tranexamová vo všetkých prípadoch dosahuje jedinečný depigmentačný, bieliaci a zmatňujúci účinok, ktorý pokožke vracia rovnomernosť a jas, čím sa v súčasnosti stáva jedným z popredných zosvetľovačov poškodenej pokožky. Je lepšie tolerovaná ako hydrochinón.

4. Arbutín (alfa, beta)

Arbutín je látka ktorá, rovnako ako kyselina azelaová, blokuje enzým tyrozinázu, a tak pôsobí proti pigmentovým škvrnám. Je derivátom hydrochinónu, je však jeho jemnejšou formou a nie je tak iritujúca.

5. Antioxidanty – vitamín C, tokoferol, kys. ferulová, niacinamid, resveratrol, glutathion, zelený čaj

Najsilnejší depigmentačný účinok má vitamín C vo forme čistej kyseliny L-askorbovej. Väčšinou sa stabilizuje a zvyšuje jeho účinok použitím vitamínu E (tokoferol) a kyseliny ferulovej v zložení.

Niacinamid je kozmetickou superstar, ktorá okrem iného má prejasňujúce účinky, no tu treba siahnuť po koncentrácii aspoň 10%. Zabraňuje prenosu už vytvoreného melanínu a posilňuje kožnú bariéru. 

Medzi doplnkové ingrediencie môžete zaradiť aj ostatné antioxidanty.

6. SPF a ochrana pred UVA, UVB lúčmi

Ak vás trápia hyperpigmentácie, bez slnečného faktoru nemá zmysel čokoľvek z vyššie spomínaných látok používať. Ochrana pred UVA a UVB má vo vašom prípade prevenčný účinok. UVA sú tie lúče, ktoré spôsobujú starnutie pokožky a pigmentácie, pretože prenikajú hlbšie do pokožky. UVB má na svedomí opálenie pokožky do hneda.

Obmedzte čas, ktorý trávite na priamom slnku a vyhýbajte sa slnečnému žiareniu v hodinách jeho najvyššej intenzity. Okrem SPF krému sa poistite ochranou hlavy vo forme klobúku či šiltovky a slnečných okuliarov.

RUTINA PRE PLEŤ S HYPERPIGMENTÁCIAMI

Teraz vám dám príklad rutiny pre pleť, ktorá trpí na hyperpigmentácie s cieľom zjednotiť tón pokožky. Samozrejme, produkty si môžete už vybrať podľa svojho gusta, rozpočtu a dostupnosti 🙂

RANNÁ RUTINA

  1. ČISTENIE (jemné)
  2. TONER (antioxidant, hydratačný)
  3. SÉRUM (antioxidant, arbutín)
  4. KRÉM (radšej extra, nie krém a SPF v jednom a niečo jemné, hydratačné)
  5. SPF

VEČERNÁ RUTINA

  1. ČISTENIE (jemné)
  2. TONER (antioxidant, exfoliačný)
  3. SÉRUM (retinol, kyseliny, arbutín)
  4. KRÉM (niečo jemné, hydratačné)

ČISTENIE (na ráno aj večer)

IUVENIO Urban Cleanser
EVY Daily Cleanser Mousse
Geek & Gorgeous Jelly Joker
The Ordinary Squalane Cleanser 
Olival Amino Gél Professional

TONER (na ráno)

Olival Hydrotonikum Professional
Geek & Gorgeous Liquid Hydration 
Kiehl’s Ferulic Brew Rejuvenating Facial Essence

TONER (na večer)

Geek & Gorgeous Smooth Out 
Olival Pílingové tonikum AHA PHA Professional
The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 

SÉRUM (na ráno)

Q+A Zinc Pca Facial Serum
Eucerin AntiPigment duálne sérum
Geek & Gorgeous B-Bomb (niacinamid)
Olival Vitamínové sérum B3 Professional 8% (niacinamid)
The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA (arbutín)
Geek & Gorgeous aPAD (derivát kys.azealovej)
The Ordinary Azealic Acid Suspension 10% (kys.azealová)
Q+A Azelaic Acid Balancing Serum (kys.azealová)
Geek & Gorgeous C-Glow (vitamín C)
Q+A Vitamin C Brightening Serum (vitamín C)
Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate (vitamín C)

SÉRUM (na večer)

The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2% 
Geek & Gorgeous A-Game 5
Olival Profesionálne sérum RA

KRÉM (na ráno aj večer)
Geek & Gorgeous Hydration Station
Geek & Gorgeous Happier Barrier
The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA 
LA ROCHE-POSAY Toleriane dermallergo Denný hydratačný fluidný krém pre citlivú pleť
LA ROCHE-POSAY LIPIKAR BAUME AP+M
EVY Daily Repair Mousse
Kiehl’s Ultra Facial Cream 
CeraVe Moisturizers 

SPF (iba ráno)
Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF 30
EVY Daily Defense Face Mousse SPF 50
Olival Krém na tvár SPF 50 Professional
VICHY Capital Soleil UV-Age SPF50+
Garnier Ambre Solaire opaľovacie mlieko na tvár SPF 50
Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF50 
La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 SPF 50+

Čím hlbšie sú pigmentácie v koži uložené, tým je ich odstraňovanie náročnejšie a dlhšie. Dnes sú dostupné i lekárske procedúry (lasery, IPL, chemický peeling), ktoré odstránenie pigmentových škvŕn posúvajú na vyšší level. O tom, ktorá metóda je pre vás vhodná rozhodne po osobnej konzultácií lekár.

Podobné články

1 komentár

  1. […] môže to mať rôzne dôvody. Žiadny z nich by ste však nemali ignorovať. Bežný stav je hyperpigmentácia, ktorá môže spôsobiť hnedé škvrny, ktoré sa budú objavovať na lícach, ale aj na nose a […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.