Beauty Starostlivosť o pleť

STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ: Masky na tvár

Pamätáte sa, kedy ste si dali vašu prvú masku? Ja veru nie, ale určite to bolo v puberte za vidinou čistej pleti od akné 🙂 Masky predstavujú najrýchlejší spôsob starostlivosti o pleť s viditeľným účinkom. Používajú sa vzhľadom na aktuálne potreby pleti a sú duševným relaxom. Nedávajte si preto masku v zhone a skutočne si na jej aplikáciu a pôsobenie nájdite čas pre seba. V kozmetickej rutine sú však doplnkom, ktorý sa nepoužíva každý deň. Prečo teda maskovanie do svojej týždennej rutiny zaradiť?

Prečo by ste mali masku na tvár používať?

Výsledky väčšinou vidíte ihneď. Rôzne hydratačné, liftingové a upokojujúce masky sú ideálne na denné používanie a pred špeciálnymi udalosťami, kedy potrebujete z pleti dostať, čo najviac. Tieto masky okamžite dodajú pleti energiu a živiny. Pokožka je jemnejšia a rozjasnenejšia. Čistiace masky naopak prečistia pleť do hĺbky.

Používanie

  • Masky vždy aplikujte na vyčistenú pleť, vyhnite sa očnému okoliu a okoliu úst.
  • Dodržiavajte dobu pôsobenia danú výrobcom. Zbytočne túto dobu nepresahujte. Maska by mohla mať opačný efekt – začala by vysávať vodu z vašej pokožky a mohli by ste skončiť dehydrovaná.
  • Viac je viac, pri maskách naozaj nešetrite množstvom.
  • Po maske pokračujte v rutine akoby ste si pleť práve prečistili a stonizovali – naneste sérum, krém či olej. Čistiace masky sú lepšie na večer, hydratačné na deň.
  • Dnes je veľmi trendy multimasking – znamená to aplikovanie masiek s rôznym účinkom na partie tváre, ktoré vyžadujú inú starostlivosť. Napríklad na mastiacu T-zónu použijete masku so sťahujúcim účinkom a reguláciou mazu, na líca dáte hydratačnú.

Pleťové masky podľa spôsobu použitia

  1. ZMÝVATEĽNÉ MASKY NA TVÁR

Po uplynutí doby pôsobenia ich treba z tváre dôkladne zmyť vlažnou vodou. Patria sem čistiace, regeneračné, výživné a hydratačné masky.

2. TEXTILNÉ MASKY NA TVÁR

Masku v tvare tváre stačí priložiť na pleť, kde bude sama držať a po určitej dobe pôsobenia sa dá dolu. Maska je namočená v koncentrovaných látkach, ktoré majú okamžitý a viditeľný účinok na pleti. Táto tekutina je v podstate sérum. Preto po odňatí masky tekutinu vmasírujte do pleti. Mnohé textilné masky majú zvyšky séra ešte v balení, použite ho na krk, dekolt prípadne ako druhú vrstvu na tvár, keď sa vám prvá vsiakne. Sú určené na používanie 1-2x týždenne, v ázijských krajinách si ich však doprajú oveľa častejšie. Keďže tieto pleť extrémne vyživujú a hydratujú, sú lepšie v rannej rutine.

Vyrábajú sa z rôznych materiálov, pričom najlacnejšie sú manufaktúrne vyrábané hrubé vlákna. Medzi ostatné a časté materiály patrí hydrogél, biocelulóza či vlna. Niektoré sú dokonca z prírodných materiálov ako morské riasy. Najlepšie sú masky z vysokokvalitnej bavlny a také, ktoré neprešli procesom bielenia. Myslite na to, že textilné masky predstavujú jednorázový produkt, ktorý je neekologický. Iba niektoré masky na trhu sú biologicky rozložiteľné. Ja ich preto používam minimálne, približne 1-2x za mesiac.

3. ZLUPOVACIE MASKY NA TVÁR

Čierna ovca maskovacej rodiny. Maska sa natrie na pleť a po uplynutí odporúčanej doby ju stačí z tváre jemne zlúpať, a potom pleť opláchnuť vodou. Sú určené na čistenie so sľubmi, že vytiahnu z vašich pórov snáď aj mozog. Keď masku zlúpnete, môžete mať naozaj skvelý pocit, pretože je na nej viditeľná špina – je to však odlúpnutá horná vrstva kože, môžu so sebou strhnúť aj chĺpky. V princípe tento typ masky robí exfoliáciu (píling) a to veľmi nešetrným a bolestivým spôsobom. Zlupovacie masky nie sú schopné vyčistiť vnútro pórov a navyše pokožka sa po takomto zásahu hojí aj 30 dní. Ak si neviete bez tohto produktu predstaviť život, používajte zlupovaciu masku maximálne 1x za mesiac.

TOSOWOONG Blackhead & Sebum Out Nose Pack

Masky na tvár podľa typu pleti a účelu použitia

Suchá, citlivá pleť
Vyživujúce, hydratačné masky s kyselinou hyaluronovou, niacinamidom či centelou asiaticou (CICA). Zelený, ružový a biely íl.

Zmiešaná, mastná pleť
Čistiace, regeneračné, hydratačné masky. Čistiace dobre pôsobia na uvoľnovanie pórov, hoja akné. V zložení hľadajte íl (marocký, francúzsky, čierny), bahno, kyselinu salicylovú.

Zrelá pleť, prvé vrásky
Hydratačné, regeneračné, liftingové masky na báze antioxidantov (vitamín, C, vitamín E). Šedý íl.

Pigmentácie
V zložení hľadajte arbutín, niacinamid

  1. ČISTIACE MASKY

Sú určené primárne na problematickú pleť, upchaté póry, zmiešanú a mastnú pokožku. Pleť čistia do hĺbky, regulujú maz. Najčastejšie sú na báze ílu, bahna, uhlia či kyselín. Vzhľadom na čistiaci proces sú určené skôr na večerné používanie. Ak chcete svoju pleť vyčistiť do hĺbky, použite najprv píling a následne čistiacu masku. Takúto procedúru odporúčam robiť 1x do týždňa.

V čistiacich maskách najčastejšie nájdete tieto zložky:

Íl
Kozmetický íl je zložený z minerálnych látok a má schopnosť absorbovať nadbytočný maz a nečistoty z pokožky. V kozmetike je používaných niekoľko typov ílov s rôznym účelom.

Marocký íl (rhassoul) – vhodný na mastnú, zmiešanú pleť, hĺbkovo čistí, reguluje tvorbu mazu, lieči zápaly a akné.
Francúzsky íl – všetky typy pleti, reguluje tvorbu mazu
Biely íl (kaolín) – na citlivú, podráždenú a suchú pleť, hydratuje, lieči zápaly, pokožku regeneruje a zjemňuje.
Ružový íl – na citlivú, podráždenú a suchú pleť, pokožku regeneruje, zjemňuje, je protizápalový
Zelený íl – na suchú pokožku, pleť hydratuje, vyhladzuje a vypína
Červený íl – na citlivú a zrelú pleť, má protizápalové a vyhladzujúce účinky
Ružový íl – pre normálnu pleť, vyživuje, hydratuje, okysličuje pleť.
Čierny íl – pre všetky typy pleti, hĺbkovo čistí póry, odstraňuje odumreté bunky.
Šedý íl – pre všetky typy pleti, hydratuje, vyživuje, spevňuje.

Bahno
Minerálne bahno z mŕtveho mora má liečivé účinky na kožné ochorenia, akými sú psoriáza, akné a rôzne ekzémy. Regeneruje a omladzuje tiež pokožku hlavy, pričom aj na vlasy pôsobí revitalizačne.

Uhlie
Vhodné pre mastnú a problematickú pleť, zápaly, upchaté póry. Reguluje tvorbu mazu.

DULCIA Maska na stiahnutie pórov
NOBILIS TILIA Francúzsky zelený íl
BELLCORIA Marocký červený íl
MARK Pink clay face mask

2. ROZJASŇUJÚCE MASKY

Pleť vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínom prebudia a oživia. Vhodné pre unavenú, nejednotnúť, mdlú pleť.

3. HYDRATAČNÉ MASKY

Sú na báze vitamínom a kyseliny hyalúronovej. Dodávajú koncetrovanejšiu hydratáciu najmä suchej a dehydrovanej pleti. Môžu byť zmývacie ale najčastejšie sa objavujú vo forme textilných masiek.

Ziaja Gdan Skin Upokojujúca gélová maska na tvár a telo

4. UPOKOJUJÚCE MASKY

Môžu mať chladivý účinok, aby upokojili podráždenú a citlivú pleť.

DULCIA Upokojujúca a výživná maska

5. PROTI-STARNÚCE MASKY (LIFTINGOVÉ, ANTI-AGE)

Obsahujú vysokú koncentráciu antioxidantov, vitamínov a olejov. Môže ísť ísť o špeciálne textilné masky, ktoré sa zachytia za ušami, aby pokožku vypli a vytvorili akýsi liftingový efekt.

LEOREX Booster Active

6. PRE ZANEPRÁZDNENÝCH ALEBO 2V1

Najčastejšie sa kombinuje čistiaca + iný typ masky, ktorá pleť upokojí a zhydratuje. Je otázne, či je možné dosiahnúť 2 účinky v jednom produkte. Ja si myslím, že skôr nie ako áno 🙂 Preto by som takéto masky používala skutočne iba v tie chvíle, kedy sa vám nechce a nestíhate nič iné.

WELLNEO Magnetická maska na tvár
ONEST Balance Face Mask

ČO KUCHYŇA DALA..

Ak sa povie nejaké DIY v kozmetike, najčastejšie sa pod tým myslia práve domáce masky. Produkty na ich výrobu máte pravdepodobne vo svojej chladničke či špajzi.

Med

Je azda najlepšou maskou aj sám o sebe. Už od nepamäti sa používal v liečiteľstve, pretože dokáže vytvoriť fyzickú bariéru pred infekciou mikroorganizmami. pH našej pokožky je, rovnako ako pH medu, kyslé. Na rozdiel od zásaditých mydiel preto med pokožku nedráždi a neodstraňuje povrchové lipidy. Má upokojujúce a hydratačné účinky, pôsobí protizápalovo, tonizuje a v pokožke viaže vlkhosť. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane veľmi dehydrovanej, ekzematickej či problematickej. Tvár sa vám odvďačí aj keď ho aplikujete na pleť len tak, samostatne alebo ho primiešate do inej masky.

Kurkuma

V Indii by vám o používaní kurkumy v kozmetike vedeli rozprávať! Kedysi som si robievala masku z kurkumy každý týždeň 🙂 Pozor, pokožka ostáva po nej zafarbená, rozhodne teda neskúšajte tieto masky cez deň. Kurkuma pôsobí protizápalovo, antioxidačne, antibakteriálne, reguluje tvorbu mazu. Urýchľuje hojenie rán. Dokonca sa robil výskum na myšiach, kde sa zistilo, že dokáže zvýšiť účinky ochranného faktoru. Že by sme odteraz pridávali kurkumu do každého SPFka? 🙂

Jogurt

Na maskovanie sa používa biely, nesladený a plnotučný jogurt. Je úplne jedno, akého je pôvodu. Pleť dokonalo rozjasňuje a vyhladzuje, upokojuje podráždenú a svrbivú pokožku. Obnovuje pH pokožky, reguluje tvorbu mazu, odstraňuje odumreté bunky z pokožky, zbavuje pleť nežiadúcich baktérii. Môžete ho aplikovať na pleť aj samotný a nechať pôsobiť 30 minút alebo ho primiešate do inej masky (napríklad ílovej, zmiešajte s medom atď.).

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.